Mitä kuuluu meille? syksy saapui!

Syksy,tuo ihana rauhoittumisen aika,jolloin luonto puhkeaa uudelleen kukkaan omalla tavallaan.

40560579_10156469076308267_669829755020771328_n

 

Kesän seikkailuista lähi seutujen metsistä on jäänyt hyvä vire päälle ja öitä teltassa sekä riippumatossa on ollut varmaan enemmän kuin sisällä. Loma vierähti siellä Pohjois Karjalassa ja ipanan kesä telttailuiden varmaan iloisin retki. Siitä kuulee vieläkin lapsen suusta ”änäkäinen oli hyvä maja”.

 

DSC_0175

Hurjia löytöjäkin

Ipana telttaili Tampereen lähikohteissa useasti viikonloppuisin kesäloman jälkeen. Alemmassa kuvassa (jo viileenneessä yössä) mamma olikin sitten unohtanut ipanan pussin kotiin,joten otettiimpa EA-pakkauksen avaruuslakana lisä lämmikkeeksi aluselle ja samaan pussiin. Voin sanoa että lapsi nukkui,minä en 😀 Sen verran iso jo tuollainen 2v n.12kg ipana on ❤ Mutta kylmä ei tullut! Telttana oli tälläkertaa 2hlö Trimm spark.

DSC_0394

 

Tuttuja kohteita tuli kierrettyä yksinkertaisesti aikataulujen ja tuttuuden puitteissa. Helppo lähteä nopealla aikataululla esimerkiksi Seitsemiseen jossa tuntee hyvät telttailu ja nuotio paikat etukäteen. Meillä toki tämä uusperhe kuvio luo omia haasteita viikonloppujen suunnitteluun ja kyyti hommiin. Pikku päiväretkiä voi tehdä sitten tällä isolla viiden lapsen kokoonpanolla 😉

IMG_3972

Nyt syksyn saavuttua jatketaan telttailua kunnes ilma on oman arvion ja järjen mukaan liian viileä lapselle. Mukavaa retkeilyn tulee lapselle olla ja jättää hyviä alitajuisia muistikuvia tulevaa elämää varten. Itse uskon että kun hyviä mielikuvia ja muistoja on sisässä,niin sinne luontoon palaa jossain kohtaa aikuisena takaisin. Myös luonnon tuntemus karttuu salaa ”hiljaiseksi tiedoksi”. Oletan,joskaan en toivo, että tämä pikku mies teininä toteaa: ”no en varmasti lähde telttaileen johkin Inariin/menkää keskenänne sienestämään/en todellakaan lähde teidän kanssa meloon etc.” teini angstia ja sala oluita.

 

Kuivan kesän vuoksi marja sato täällä Tampereella on ollut melko huono (surkea). Ipanan kosketus marjastamiseen omatoimisesti alkoi hyvin kuitenkin,ainakin erottaa mustikan ja puolukan. Ipanalle marjastus reissut ovat olleet pelkkää seikkailua ja äidille,mummolle tai isälle vähän ”huh huh” silmällä pitoa( myös ei syötävien asioiden takia). käärmeet ovat olleet yksi pelko ja lapselle on opetettu että aina pitää tömistellä kunnolla niin käärmeet karkaa. Mutta pieneksi lapseksi yllättävän tehokas poimimaan marjoja pikku ämpäriinsä ja havereilta on vältytty.

20160814_132658

Viimevuonna samaan aikaan ❤

 

IMG_3909

Mysteeri sieni

 

Sienien nousu vaikutti huolestuttavalta. Tosin edelleen kanttarellit ja suppilovahverot eivät ole lähellekkään samaa tasoa määrällisesti kuin viime syksynä. Olemme yrittäneet opettaa ipanalle että mitä sieniä metsässä on ja mihin erityisesti ei saa koskea. Onnistumisen iloa ja tunnetta että on tehnyt jotain oikein,näin vanhempana on kuulla kun lapsi näyttää punaista kärpässientä ja toteaa ”ei saa koskea,tulee pipi ja menee lääkäriin”.

Itse olen hieman hassahtanut liito-oraviin,kyseisen nisäkkään papanoita ollaankin sitten porukalla etsitty läheisen luonnonsuojelualueen metsästä,jossa oravia on nähty. On kierrety melko rämeikköjä ja etsitty puita jotka ovat otollisia liito-oraville. Voi sanoa että tuntuu etsivän neulaa heinäsuovasta. No,joka tapauksessa ipana on ollut joka reissussa mukana,näppärästi rinkassa hilluen. Joskus on otettu koko päivä aikaa ja eväät mukaan,joku saattaa pitää jo hieman hullunhommana 😉

Eräänä papanan bongaus kertana tosin kuultiin jotain aivan mahtavaa! Ollaan aijemminkin tavattu alueella korppi ja nyt jälleen törmättiin. Tosin tällä kertaa korppi piti ääntä jota ei oltu ennen kuultu. Jopa ipana oli hiljaa kun ihmeteltiin tätä ”kurnuttavaa” ääntä. Korppi onkin ilmeisimmin monipuolisempi äänialaltaan kuin oletinkaan. kaunis lintu kaiken kaikkiaan! Palokärki,tuttu kaveri liihotteli myös lähistöllä äänen perusteella. Nämä metsiköt joissa ei ole polkuja tarjoavat myös oivallisen pikkulintujen tähystely mahdollisuuden,tiasia ja muita pieniä lintuja joihin ei muutoin ehkä törmää. Olen kyllä edelleen melko huono tunnistamaan pikkulintuja joten hyvää harjoitusta! Riista puoli on hallinnassa ja kiinnostus kaiken kaikkiaan riistanhoitoon (elinympäristöihin,niiden kunnostukseen,pesintä ja lisääntymis mahdollisuuksiin ym.) on alkanut iseäni kiinnostamaan entistä enemmän. Onneksi siihen on mahdollisuuksia,kuten telkkien ja koskeloiden pönttöjen rakentelu.

40675187_10156469056813267_2915867835718696960_o

Kun alkaa oikein miettimään,on paljon opittavaa luonnosta jatkuvasti;eri sammal lajikkeista,lahottaja ja limasienistä,korennoista ja niveljalkaisista ym. Pieni lapsi saaattaa huomata jopa rinkasta sellaista mihin itse et vain kiinnitä huomiota. Ipana viimeksi halusi alkaa koputtelemaan puita,näin tehtiin. Siinä sitten alkoi itsekkin tarkemmin havainnoimaan puiden pintoja ja mitä ne pitivät sisällään.

 

Metsästä veteen. Melontaa on päässyt näin aikuisten kesken tekemään säännöllisen epäsäännöllisesti ja sää on toisinaan koetellut puolin ja toisin.

Ongella ollaan oltu melko vähän nyt syksyn alettua. Pieni alku nuha oli tovin päiväkodin alettua riesana,mutta onneksi saatiin nopeasti kuriin. vanhemmille pimeä syksy on tarkoittanut tuulastus kauden alkua. Se ei ehkä ole näppärintä pikkulapsi perheessä,mutta kiitos mummolle ja veljelleni. Olemme päässeet kalastelemaan öisin,joko siten että lapsi on mummolla,tai sitten vain toinen lähtenyt matkaan veljeni kera. Tuulastuksessa on oma jännityksensä jo pimeyden ansiosta ja kaikesta hiljaisuudesta johtuen. Tämä on kaiken kaikkiaan jännittävä ja perinteinen tapa kalastaa. Me tosin käytämme lampun valoa eikä alkukantaista tulta,siinä olisi kyllä jopa romanttista jos elävä tuli palaisi veneen nokassa 😉 Tuulastukseen tutustuin itse lapsena vanhempieni kanssa ja toivon että tämä taito siityy myöhemmin myös ipanalle. Nyt kaksi vuotiaana hän on kyllä liian pieni valvomaan yötä soutuveneellä. Viimeksi jouduimme väsäämään varren näppärästi puusta koska välillä sattuu metallillekkin ongelmia..

41195676_10156480453088267_7903271983972876288_n

Tälläkin hetkellä mies on järvellä ja itse alustavasti suunnittelen uuden retkikohteen valtaamista huomista ajatellen. 8.9.2018 suomen latu on haastanut nukkumaan yön ulkona,ja olisi mukava lähteä johonkin lähellä olevaan paikkaan missä ei oli aijemmin käynyt,tai siitä olisi kauan aikaa! Tätä tarvii yö työstää 🙂

Hyvää näköjään lauantaita kaikille!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s