Rinnemonsteri valtaa ametistikylpylän, kohtaamisia saunassa!

 

29

Aamu sarasti ennen sianpieremää, hyvin hämäränä mutta saapui kuitenkin. Rauhallinen aamu oli paikallaan ja puurojen keittely aamun piirrettyjen seurassa oli luksusta. Lunta oli pihalla tooodella paljon ja sekös innosti! Eräipana pohti sohvalla roikkuessaan että haluaa rinteeseen näyttämään huimia lumilautailu temppuja, pää alaspäin tietenkin. Sovittiin että kun puuro on popsittu ja otettu pienet aamu torkut niin lähdetään testaamaan lautaa, Luoston lastenrinteeseen. Etukäteen oli selvitetty että siellä olisi ”taikamatto” hissinä ja Eräipana laskisi ilmaiseksi, äidiltä vain aluemaksu 7€ eli ihanan edukasta! Oltiin katsottu myös miltä taikamatto näyttää ettei tule yllätyksenä, tuskimpa meinaan muistaa viime talven ihmettelyjä rinteiden juurella.

Olinpa möläyttänyt vesihirmulle että Luoston hotellilla on oma pieni ametistikylpylä. Tämähän tieto oli painunut lapsen aivoihin hyvin, ”äääitiii…mennään sitten sinne amehishi kyypylään?” Jep jep..sinne siis ulkoilun jälkeen. Kylpylä kun on auki jokapäivä kivasti aamu 10:stä ilta 21:teen ja maksaisi vain yhden aikuisen verran 14€ koska alle 4v menee ilmaiseksi.

33

Hotellilla bongattiin talvireitti kartta myös heti ovella.

Unien jälkeen aamupäivällä 10.30 vetästiin pikaruuat, laskettelu ja uinti kamat autoon, evästä mukaan (smoothie, banaania, kahvia termarissa, mehua ja pähkinöitä), vaihtovaatetta. Auton jäähdytinneste tsekkaus ja kurvit lumiselle tielle! Oi mitkä maisemat, jo pelkkä luminen tie sai jo mielen ihan muihin sfääreihin arjesta kotona! Ajoon meillä meni tukikohdasta noin vartti.

Luoston lähelle saavuttaessa sai varoa teitä ylittäviä haalari turisteja ulkomailta. Tästä turismista onkin ollut vuonna 2019 uutisissa juttuja, päivän reissuja lappiin jossa kaikki pitäisi sitten ehtiä kokemaan. Busseja sai myös varoa tiukkoine aikatauluineen lumisilla teillä.

 

Rinteen alapuolella oli tilaa parkkeerata loistavasti. Kamat päälle ja hissilippuja ostamaan. Palvelua saatiin heti englanniksi, sitten kun sanoi että ”moro!” niin kieli vaihtui hyvin suomeksi. Palvelu oli kaikinpuolin hyvää täällä. Oltiin ensimmäiset Suomalaiset tänään. Lastenrinne oli todella lähellä vuokraus ja lippu pisettettä, jes! Rinteissä näytti hiljaiselta ja lastenrinteessä oli kolme englantilaista pikkuista vanhempineen ihmettelemässä. Pulkkamäki oli saman taikamaton ulottuvissa ja kota makkaran paistoon aivan vieressä. Toimivan oloinen setti.

23

Lastenrinne sijoittuu kuvassa vasemmalle.

5

Minä itte vedän lautani…

Rinteessä itse tajusin että turhaan otin omat laskettelu kamat mukaan. Lapsen opettaminen ei olekkaan ihan simppeliä. No, oppia ikä kaikki 😀 Lauta jalkojen alle ja mentiin taikamattoon, se vasta hauskaa olikin. Uho oli kova kuinka laskee alas, ihan itte. Valitettavasti karu totuus tuli pian vastaan, ei se pystyssä pysyminen loivassa rinteessä ollutkaan helppoa. Aika pettymys ja Eräipanan oli vaikea ymmärtää ettei heti olla mestareita isossa rinteessä. Välillä maattiin mahallaan maassa huutaen, purren lunta että ”tyhmä lauta,ota se pois!” sitten taas uutta yritystä. Lopulta onnistuttiin avustuksella paristi alas asti ilman pyllähdyksiä. Ilo oli silloin huimaa kun liukui itse, pienikin oma liukuminen oli mahtavaa! Reeniä,reeniä, sitä tarvitaan ja ymmärrystä niin vanhemmilta kuin lapselta homman aloitteluun. Tasamaalla vedin Eräipanaa vielä parkkipaikkaa kohti, jotta saatiin onnistumisen kokemus. Autossa mehua ja pähkinöitä, höpöteltiin ison rinteen valoista ja rinteiden hoidosta. Eräipanasta oli hassua kun lasten rinteeseen tuli aikuisia lumilauta kouluun ja ne ei puhunut edes suomea!

2

Asenne kohdallaan 😀

1

Lopulta hyvillä mielin takaisin autolle välipalalle 🙂

Ja sitten, ametistikylpylään! Hieman hikisenä paukittiin paikalle ja täälläkin saatiin palvelu ensin englannin kielellä. Ihanan maltillista palvelua ihmismäärän nähden. Hotelliin astuttaessa huomasi kyllä sesongin pääturistit, britit. Ravintola näytti sangen viihtyisältä aulassa myös. Mutta kylpylään! Mielestäni kylpylän kokoon nähden sopivat pukutilat ja siistiäkin oli. Opasteita oli monella kielellä seinissä.  Ei niin ketään siellä! Saatiin olla ihan kaksin lillumassa pikku kylpylässä jossa oli mukavia erilaisia vesihieronta pisteitä, joita Eräipanakin kokeili kanssani varovasti. Paras ja jännittävin juttu oli luolamainen suuri poreamme jonka katossa oli ametisteja ja ledivaloja, ihanan hämärää. Siellä me tehtiin sormista kurttuisia. Saunaosastolla ensimmäinen ihmis kohtaaminen tapahtu turkkilaisessa saunassa. Ei uikkareita, selvä homma, pefletit seinästä ja lauteille. Kas, miesten puolella olikin joku ja tämä joku lähti salamana kun huomasi alastoman suomalaisen. Takaisin altailla mies katseli ujosti poispäin ja kohta hänen perhe saapui paikalle hänen onnekseen.

3

Saunassa sattui myös toinen hauska juttu, naisten puolella. Eräipana kun on kova puhumaan ja ihmettelemään ääneen: ”ei saunassa saa olla uimapuvussa, ovessa on melkki” ja huitoi sormellaan. Ulkomaalainen nainen kysyi että mitä lapsi mahtoi sanoa? Selitin ihan rehellisesti mitä lapsi ihmetteli ja samassa huomasi kertovansa asiallisesti useammalle turistille suomalisesta saunakulttuurista savusaunoineen, avantoineen ja kesäisestä mökkikulttuurista. Eli oikeastaan hyvä kohtaaminen. Välillä kyllä huomaa kulttuurien erot, vaikka seinässä olisi kuinka suuret plakaatit meikkien/ hiusten pesusta tai peseutymisestä ennen uintia, tämä ei aina toteudu.

Meidän kylpylä kokemus oli todella rentouttava ja alkoi kyllä unettamaan ja nälättämään. Eräipana kiiltävän puhtaana& tuoksuvana kysyi somasti voisiko saada ranskalaisia tänään? Ajattelin kysysäistä ravintolan ”baaritiskiltä” olisiko jotain lasten ranskalais annosta olemassa ja olihan sellainen. Taisi maksaa 4€  kylkeen iso maito ja äidille kokis. Yllätys oli melkoinen kun saatin annos pöytään, koko oli suuri, siis mielestäni ihan aikuisten annos, loistavaa (koska siitä riitti äidillekkin hyvin 😉 ). Pöytä oli ihanan rauhaisa kyntilöineen ja näkymiä rinteeseen ja osittain parkkipaikalle. Rauhaisaa siihen nähden kuinka paljon turisteja oli ravintolassa tilaamassa suomalaisia eksoottisia ruokia. Samalla katselin ihmisvirtaa hotellille ja miten palvelut oli järjestetty täällä. FatBike vuokrausta ainakin nätti olevan myös.

26

 

”Kotiin” ajeltaessa alkoi takapenkillä kuulua iloista laulelua ja ikionnelisen näköinen poika ihaili lumista pimeää maisemaa. Vähän aikaa eräipana jaksoi ystäviemme luona hillua ja hyöriä sekä kuunnella satukirjan joka liittyy myös jouluun,kunnes uni vei voiton. Tällainen oli Eräipanan toive päivä, sopivasti ulkoilua upeassa lumessa, lämmintä vettä polskuteltavana ja herkkuruokaa rauhassa äidin kanssa ❤ Huomenna suunnataan ensin ylös ja sitten maan uumeniin!

31

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s