Ai niinkun missä me ollaan,hups.. Oulusta Luostolle, parin mutkan kautta!

 

81106958_10157573948988267_3058562910037999616_n

Aamu koitti Oulussa ja matkamme jatkuisi tänään hyvissä ajoin kohti Luostoa! Ajateltiin että olisi sitten aikaa päivällä touhuilla paikanpäällä. Matkaan ei kuluisi kuin nelisen tuntia, pikku kakun pala siis. Eräipana sai kunnon aamupuurot ja pakkailukin sujui hyvin, oltiin aikataulussa jota ei varsinaisesti sen kummemmin ollut. Koska ajomatka olis lyhyt niin oli kivan rento olo ja erityisesti kun oli nukkunut hyvin!

MUTTA. Alku sujui ihan kivasti. Auton tsekkaus, oli jäähdytinnnesteet kunnossa ja kaikki kamat mukana. Sitten alkoi takapenkin protesti ”ääääitii, tahdon mehhuu”, ”äääitiii joko ollaan perillä”, ”ääätiii miksi en saa potkia ovea”! Otettettiimpa sitten breikki. No sekään ei mennyt putkeen koska ei jääty tunniksi leikkimään autolla. Myös tankatessa ei kurttu seteli kelvannut… No matka jatkuu, Eräipana syö kiukkuunsa kuulemma pahaa pompannappi ruisleipää jossa on matojakin sanojensa mukaan, heittelee niitä sitten lattioille. Pompannapin syöminen muuttuu lelujen kiusaamiseksi ja kirjan repimiseksi. Sitten kirja takavarikoitiin ja se vasta kiukuttikin, no minkäs teet. Kiukku jatkui ja kyllästyttyään turhaan kiukutteluun ja siihen ettei äiti lähde mukaan kiukutteluun tuotti tulosta, nukahdus. Matkalla katseli useita hylättyjä taloja ja kuihtuvia kyliä, surullista.

82058983_10157619630423267_8340647560494448640_n

 

Aikaa edellisestä Luoston suuntaan ajosta on jo hmmm,nelisen vuotta (apua,mihin se aika on mennyt!). Siksipä ei tullut näin jälki viisaaana edes kysyttyä parasta reittiä Oulu-Luosto, vaan nappasin lyhyimmän reitin. Nyt voin todeta että virhe! Lyhin ei ole aina nopein ja sehän olisi pitänyt muistaa parista edellisestä virheestä kun luottaa ehdotettuun Google Maps:in vaihtoehtoon. Alku osa reitistä vaikutti ihan sujuvalta, mutta kun isommat tiet alkoivat pienenemään kyläteiksi ja kartta lakkasi toimimasta iski ketutus. Tuli taasen tyhmä olo. Onneksi oli käynyt tankilla ja tiet oli kuitenkin ihan teitä,ei kärrypolkuja niin kuin joskus on käynyt 🙂  Ajelin nimittäin noin 15km harhaan koska en huomannut karttaohjelman jämähdystä. Onneksi kuitenkin olin tulostanut kyseisen reittiohjeen mukaan ja sen avulla sai itsensä paikannettua + tomivan maastokartat ohjelman avulla. Hyvä oli myös että oli puhelin laturin päässä ja oikeastaan vain 15km harhaan ajoa. Ipanakin heräili jälleen uusin energisin kierroksin.

Matka johon piti mennä neljä tuntia olikin sitten seitsemän tuntia. Kiukkuinen Eräipana ei liiemmin helpottanut ajaessa keskittymistä. Niissä kohdin oli pakko pysähtyä tien varteen ja selittää mahdollisimman rauhallisesti protestoijalle että ei olla ikinä perillä jos ei äiti saa keskittyä ajoon ja opasteisiin. Äiti oli nyt sitten vain tyhmä kun ei osaa ajaa. Lähtiessä Oulusta oli puettu vaatteiden päälle vain merino haalari ja villasukat ettei autossa tulisi turhan kuuma. Nyt ainakin tällä kiukulla tuo muutenkin paljon hikoileva eräipana olisi ihan liekeissä ja luttumärkä.

11

Jossain kohtaa lähellä Ruonakoskea alkoi taas ystäväni Google Maps toimia. Pimeys oli jo laskeutunut ja varmuuden vuoksi laitettu porokello sovellus päälle. Se on pohjoisessa ajettaessa osottautunut ihan toimivaksi systeemiksi ainakin omalla kohdalla, vaikka nyt tähän vuoden aikaan porot eivät enään teillä pomppisi. Takapenkin äkäpussi oli rauhoittunut ja keskittyi nyt siintävään lumeen ja näkyisikö niitä poroja. Muutenkin alkoi kierrokset laskemaan Eräipanalla. Sitten kun näkyi kyltti Rovaniemi sai huokaista helpotuksesta, tuttu tie! Rovaniemellä pidettiin ruokatauko ja lämmitettiin huoltoasemalla ruoka eräipanalle ja äiti sai himoitsemansa fanta pullon, kahvia kun oli termarissa autossa ja omat eväsleivät. Matkalla katselin vähän kauhun sekaisin tuntei joulupukin maan turistibussien määrää ja valopaljoutta ym. teeman ympärille rakennettua. Hyvin markkinoitu paikka.

20

Loppu ajomatka oli mukavaa ja helppoa, lunta pikkuisen ripsutteli ja maisemat näytti jo kaivatulta ”oikealta” talvelta. Mietin että omassa lapsuudessa oli Tampereellakin yleensä joulukuussa lunta, nyt ei ole ollut. Lumi ja pakkanen kun mahdollistaisi niin paljon kaikkea ulko aktiviteetteja! Lumi itsessään luo jo valoa ja virkeyttä ainakin omalle mielellekkin. Nyt tähä kohtaan taas kiitos lisävaloille.

17

19

Luostolla meidän ystävien luona oli vastaanotto ihana! Keskellä metsää ja pimeässäkin kaikki oli kaunista, puhtaan valkoista. Eräipanaa kuitenkin kaikesta kiukuttelusta huolimatta kehuttiin pitkän ajomatkan kestämisestä ja olipa lapsi tästä hyvillään. Koko ajomatka tuntui unohtuvan sillä sekunilla kun pääsimme perille ja ovi aukesi. Puhtaan valkeuden huomasi myös villi pikkumies joka syöksyi suoraan lumeen (syämään sitä) ja hihkui ilosta!

15

Vaikka ilta olikin jo hiipinyt niin ruokailun ja tavaroiden purkamisen jälkeen lähdettiin ystäväni ja eräipanan + koiran kanssa lenkille.Kävely todellakin teki hyvää ja uudet pohjoisen maisemat rauhoitti hyvin. Vähän siinä suunniteltiin että mitä voisi tehdä huomenna. Nytkin hiljaiset maisemat herätti innostusta ja oli mukava kuulla millaista eläinkuntaa tässä kulmilla pyörii ❤  Tarkoitus olisi ottaa lepoa ja jotain mikä erityisesti ilahduttaisi reipasta Eräipanaa. Saataisiin hänelle positiivinen alku näihin maiseminn, hieman kurjan ajomatkan jälkeen.

 

22

Lumi ja siinä mellastaminen oli vienyt hyvin energiat lapsesta ja sauna kaiken päälle sai eräipanan suoraan sanottuna sammumaan pussiinsa sekunissa. Siinä kohtaa aikuiset otti kehiin herkkuja, juusto tikkuja, ristikkoperunoita ja jalapeno rinkuloita rasvassa upotettuina,nam! Aikuisten aikaa ja voin kyllä sanoa että oli helpottunut ja rentoutunut olo tämän ajelun jälkeen. Jokaisesta mokasta ehkä oppii (tätä koirjoitettaessa totesin että ei ihan kylläkään heti 😀 )

Huominen olisi ”päivä lapsen ehdoilla”  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s