Mitä on moderni erä- ja luonto-oppaan työ?

Ajatuksia eräilyn maailmasta

Aika muuttuu ja niin myös erä-ja luonto-oppaan työ sen myötä. Enään ei työnkuva ole ainoastaan rekien ohjaamista luonnossa ja uusissa ympäristöissä.

Monesti eräoppaan työ mielletään helposti vain eri kohteissa oleviin safari työntekijöihin. Safareita ja eri seurueille suunnattuja retki kokonaisuuksia on helposti näin saatavilla. Luontoon ja sen eri mahdollisuuksiin onkin turvallista lähteä koulutetun oppaan kanssa. Eräoppaan työnkuva retkiä järjestettäessä on todella laaja, suunnittelusta käytännön aikatauluihin, kokkaamiseen ja varusteiden tarkistamiseen, juttelemiseen ja tavoiden huoltoon.

Monet työyhteisöt puolestaan käyttävät erä- ja luonto-oppaiden palveluita esimerkiksi tyhy/ tyky päivissä. Ryhmäyttämisen työkaluja luonnossa käyttäen saadaan uutta tuntumaa ja irtaannutaan muuhun. Eräoppaan ominaisuuksissa sopii olla siis laaja skaala myös tällä saralla, jos mielii järjestää tämän suuntaista toimintaa. Palvelun tuottajina tyky/ tyhy päiviin on monenlaista yritystä taustalla, eri painotuksineen. Toislla on seikkalua köysiradoilla kun taas joku tarjoaa hiljaista vaellusta.

Luontoa voi aistia monin tavoin

Myös muina tahoina palveluiden käyttäjissä voi olla esimerkiksi: koulut, sosiaalipalvelut (esim. lastensuojelu/ kehitysvamma/ vanhusten asumis yksiköt), terveydenhuolto. Mutta, myös muut tahot hyödyntävät erä- ja luonto-oppaita. Kunnat tai kaupungit saattavat hyötyä eräoppaiden mielipiteistä ja kokemuksista alueellisesti, kun luontopalveluita halutaan kehittää. Muussakin kehitys & suunnittelu yhteistyössä on erä- ja luonto-oppaita töissä, kuten vaate suunnittelussa apuna. Erä- ja luonto-oppailta on myös ilmestynyt kirjallisuutta, eli tässäkin saa ääntä kuuluviin työn puolesta.

Moni yksityinen henkilö saattaa haluta opastusta eräoppaalta henkilökohtaisesti. Esimerkiksi kiinnostus lähteä patikoimaan ja yöpymään ulos. Toista saattaa kiinnostaa henkilökohtainen retki suolle poimimaan karpaloita ja tutustumaan suon ekosysteemiin. Joku puolestaan on kiinnostunut miten selviytyä luonnossa mahdollisimman vähällä varustuksella tai miten kompassi ja kartta toimikaan?

Yksityinen henkilö voi ottaa myös yhteyttä lasten ”retkeilyttämisen” tiimoilta. Siinä on hyvä hetki vanhempien lähteä asioille ja antaa lapset luotettavan eräoppaan käsiin luontoon! Myös lasten luontojuhlat ovat nykyään suosittuja. Niihin saadaan helposti räätälöityä asiakkaalle ikätasoon sopivaa toimintaa.

Suunnistamisen opettelu yhdessä on palkitsevaa

Erä- ja luonto-oppaana voi työskennellä myös retkeilyväline markkinoilla. Välillä liikkeen myyjä saattaa olla eräopas, joka toisena työnään työskentelee erä/ retkeily tarvikke liikkeessä. Moni eräopas tekee myös toista työtä, etenkin sesonkien ulkopuolella. Toiset eräoppaat työskentelevät vain tilaustyönä ja päätyö on muualla. Moni erä- ja luonto-opas toimii yksityisyrittäjänä, kevytyrittäjänä, osuuskunnassa tai laskuttaa jonkin laskutus firman kautta (esim ukko.fi, odeal ).

Erä- ja luonto-oppaat saattavat myös olla esillä eri järjestöissä. Järjestöille on hyötyä koulutetusta eräoppaasta kun suunnitellaan vaikkapa lumikenkä retkeä tai heijastinpolkua. Monissa tapahtumissa eräoppailla on lusikka sopassa mukana. välillä eräopas saattaa olla vaikka lapsimessuilla puhumassa lasten kanssa retkeilystä ja esittelemässä luontokohteita tai ohjaamassa pientä toimintaa lapsille. Eräoppaana voi kiertää muillakin messuilla eri rooleissa ja tuomassa omaa ammattiosaamista tai erityis alaansa esille. Näin pääsee kaikki hyötymään tilanteesta. Myös messuilla kiertäminen sisällöntuottajan roolissa on kiinnostavaa, kun ylläpitää blogia erä- ja luonto aiheeseen liittyen.

Lapsimessuilla Helsingissä yhdessä Luontohetkiblogin Miran kanssa. yhteistyö on voimaa!

Nyt kun sosiaalinen media on vallannut tilaa, on eräoppaiden syytä olla sielläkin! Esimerkkinä käytän itseäni. Blogin ylläpito harrastuksena on osa ammatillisuutta. Nyt myös instagram ja facebook ovat hyvin suosittuja. Niihin kannattaa lähteä joissakin määrin mukaan jotta ajankohtaista tietoa saadaan tuotua julki. Myös se mikä ihmisiä kiinnostaa /puhututtaa selviää somen maailmassa hyvin. Omaa medialukutaitoa kannattaa myös miettiä aika ajoin jokaisen. Sosiaalinen media luo herkästi mielikuvia tai suosii tiettyjä asioita (kohteita, brändejä..) ,heittää irtolauseita jostakin. Siellä on myös niin sanotusti helppo huudella, sanoisitko saman kasvotusten? Mutta se tästä ja takaisin itse asiaan! Moni myös hakee asiaankuuluvasti luotettavaa tietoa tai vinkkejä sosiaalisesta mediasta. Sosiaalisen median ylläpito vie aikaa toki, joten sen kanssa välillä saa lisähaastetta arkeen. Eräoppaat ovatkin monesti aikatauluttamisen mestareita, koska työssä käytännössä aikataulut tulee olla järjestyksessä (esim.retkillä ruokailun ajoitus tai kyydityksien hoitaminen). Myös nyt korona aikana on ollut ihmisten kanssa tapaamisia hyödyntäen teams tai zoom palvelua, toiminut kyllä sangen kätevästi!

Muu media on erä- ja luonto-oppaille myös tuttua. Eräoppaat saattavat olla eri aiheista eri lehdissä haastateltavana tai radiossa ja TV:ssä. Näin saadaan markkinoitua mahdollisesti omaa työtä, mutta myös jaettua tietoa kohteista, luonnossa liikkumisesta, vastuullisesta retkeilystä etc. Tällä hetkellä Eräipanan äidillä on käynnissä pari mielenkiintoista tiedonjako tilaisuutta tuloillaan. Alla pari esimerkkiä mihin saattaa huomaamattaan pullahtaa 🙂

Erä- ja luonto-oppaan tulee myös itse hankkia tietoa ja kouluttautua uusiin tuuliin alallaan. Retkeily ja eräily kehittyy kokoajan ja sen tiedon perässä on pysyttävä. Myös monesti mainitsemani ensiapu taito on yksi omasta mielestäni tärkeä seikka, sitä ei voi koskaan harjoitella liikaa.

Verkostotyö muiden erä- ja luonto-oppaiden kanssa voi tuottaa hedelmää. Kuten järjestettettäessä yhdessä tilaisuutta. Silloin toinen voi tulla paikalle husky valjakon kanssa ja toinen kertoa perinnetaidoista. Verkostoon kuuluu toki myös välineiden vuokraajat, kuljetus palvelut, ruoka palvelut, tila palvelut.. lista on pitkä!

Yhteistyö kumppaneita ja sponsoreita saattaa löytyä myös muilta alan toimijoilta, jolloin retkeilyn / eräilyn tausta tahojakin saadaan esille. Uudet tai tuntemattomat brädit tai palvelun tuottajat saavat kätevästi alalla apua eräoppaista. Monilla on omat painotuksensa erä- ja luonto-oppaana ja nämä saattavat näkyä yhteistyö tahoissa.

Itseäni tässä ”lokeroidessa” huomaa helposti, että on monessa mukana erä ja luonto puolella, monien eri tahojen kanssa. Kiinnostavaa on myös ollut huomata miten välillä huomaamattaan ajautuu sangen hyviin ja montaa tahoa hyödyttävään asiaan mukaan. Hyväntahtoinen uteliaisuus ja halu kehittää itseään monipuolisesti on yksi kantava voima itselläni. Toivonkin että voisin olla se helposti lähestyttävä henkilö, johon olla yhteydessä eräilyn maailman suhteen!

Mukavaa viikon jatkoa kaikille ja itselleni hyvää yötä! Opinnot painavat päälle joten toivon että aikaa jää myös tärkeitä aiheista kuten Pirkanmaan retkikohteista tai retkeily varusteista tekstiä aikaan ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s