Ipanat vauhdissa Kintulammilla & mitä materiaalia käytän ulkona opetuksessa

2

 

 

Mahtavaa! Lunta vihdoin, vähän märkää muttta lunta kuitenkin! Tänään saatiin metsäretkelle mukaan pientä lisä seuraa! Kaksi lasta innoissaan suunnittelemassa retkeä kuullosti hauskalta. Eväs toiveet oli melkoisen sokeri överiset näin aikuisen näkökulmasta. Koska vieraamme oli saapunut kaupungin sykkeestä olisi hyvä ottaa hetki luonnossa ja käyttää molempien lasten energiat luonto puuhiin.

 

 

Itse käytän välillä Eräipana kanssa ikätasoon sopivia opetusmateriaaleja, esimerkisi kortteja. Eri materiaalien käyttö on toki ikä- ja ryhmäkoko sidonaista tai jos on vieraana esim. koululla, onko heillä jokin teema meneillään. Monet asiat voi toteuttaa ulkona kuten onneksi useissa  kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on huomattu. Matematiikkaa vaikkappa kävyillä, muotoja, aakkosia, värejä, tuunnetaitoja, itseilmaisua, ryhmäyttämistä ja jokamiehen oikeuksia… Eräipana kertoi olevansa viimeksi kuin iso kivi koska on yhtä vahvaa ainesta 🙂 Hyviä materiaaleja löytyy mm.Mappa.fi, ulkoluokka.fi, Suomen latu. Mikkelin seudun ympäristö keskukselta löytyi materiaalia ja eräkummien materiaalipankissa on myös hyvää aineistoa! Internetissä on hurjasti vinkkejä miten voi hyödyntää eri materiaaleja. Sisällähän toimii vaikka muistipelinä. Mutta tässä siis kortti osastoa. Isoja kuvia olen käyttänyt eläinten turkisnäytteiden kanssa mitä itsellä on ”mikä turkis kuuluu mihinkin kuvaan”. Metsästyksetä puhun aina hyvin sensitiivisesti ja tuoden esiin luonnon monipuolisuuden ja sen kunniottamisen, sekä miten voimme suojella luontoa & hoitaa sitä. Muuten kaikki konkreetinen tekeminen on kiinnostavaa, kuten kiikarit, pimeällä erilaiset heijastinradat otsalamppujen kanssa, puukon käyttö kädestäpitäen, tulentekoa vanhoilla tuluksilla, kairan käytön opettelu, leipäkivien heittely veteen…

3

Eräipana puettiin säänkestävään GoreTex haalariin, vettä hylkiviin tumppuihin, merinovilla pipoon ja välissä on ruskovillan merinovilla haalari. Villasukat vielä jalkaan ja kengät joissa syvät urat sekä kuminen pinta mukaanlukematta varsi osaa. Vieraamme puettiin vielä kurahousuhin säätä pitävän kauniin haalarin lisäksi. Alle hänelle fleece haalari, villasukat jalkaan ja kosteutta kestävät tumput. Jalkaan neidille myöskengät joissa alaosa kumia.

DSC_0720

Mukaan kuitenkin pakattiin ihan varmuudenvuoksi kurahanskat molemmille ja vaihto sukat sekä muutamat hedelmäpussit (välieristeeksi tarvittaessa jos kastuu). EA-pakkaus  mukaan, otsalmput kaikille, luupit, puukko laatua J-P peltonen, nenäliinoja joka taskuun. Päätettiin ottaa kohde joka olisi lähellä ja kuitenkin sopivan kävely ja remuamis matkan päässä. Myös tieto että tie olisi aurattu vaikutti valintaan. Eli Kintulammin Saarijjärven laavu kohteeksi.

39

Ruokapolitiikkaan, herkkujen lisäksi lähti kuitenkin mukaan makkaraa paria sorttia ja leipiä mitä sai lämmittää nuotiolla. Ketsuppi ja sinappi mausteiksi sekä puolukkamehua molemmille muovipulloihin jotka olisivat samanlaiset (tämähän on oleellista ettei tule epäreiluuden tunteita).

Mummo halusi hypätä matkaan mukaan ja mikäs siinä sitten, olipa hälläkin ipanoille herkkuja matkassa. Ei muuta kun turvaistuimet paikalleen ja kohti metsää. Sää oli kevyen harmaa, mutta eipä se haitannut matkaa, vettä ei kuitenkaan satanut. Lapset takapenkillä lauloivat jotain mystistä vauvakielellä ja odottivat joko ollaan perillä. Tie oli hyvässä kunnossa ja parkkipaikalla yllättävän hiljaista. Lapset vapautettiin autosta ja vauhti oli mieletön! suunta oli lumikasassa heti, hyvä niin! Reppu selkään ja polulle.

1

L26eikittiin johtaja leikkiä, jokainen sai ohjata seikkailu ryhmää kohti määränpäätä. Ryhmän ohjaajan tuli kertoa mitä havaitsi ja kertoa se muille.

Esimerkiski kuulimme johtaja neidiltä miten koivussa kasvoi kääpä, sitä tutkittiin tarkasti lahossa puussa ja todettiin se taulakääväksi. Eräipana havaitsi polun vasemmalla puolella suuren kiven ja käytiin katsomassa sitä tarkasti, olisko aikoinaan jään kuljettama. Mummo oli puolestaan varma että ennen suurta vesilätäkkö jonka yli meni pitkokset oli lätäkössä krokotiili.

 

Konttaaminen lumessa ja välillä kieriminen ei hidastanut näiden lasten vauhtia. Matka pysäköinti alueelta laavulle on 700m. Aikaa tällä kertaa meni 40min mutta se ei sinänsä haitannut, aikaahan meillä oli. Laavulle päästyämme aloitettiin nuotion rakentelu. Mutta tällä kertaa ei puuliiterissä ollut kuin muutama pidempi ranka. Onneksi oli saha ja kirves vajassa tallessa. Yleensä puuhuolto on ollut moitteeton ja ei käynyt mielessäkään että ei olisi ollut puita (joita kyllä sitten auton perässä oli). sahattiin ja halottiin puita. Lapsista se oli hauskaa, sahan käyttöön saivat osallistua ja pienennettyjen puiden kantamiseen nuotio paikalle. Mummo on mestari kirveen kanssa ja lapset pysyivät nätisti kaukana.

Kohta meillä oli pienen pieniä puita joihin askarreltiin kiehisiä, sekä aivan pientä silppua joka kuivui taskussa nopsaan kiehisiä veistellessä. Niillä saatiin hyvin tuli syttymään ja isommat puut kuivumaan reunalle. Lapset eivät olleet luuppi hommista kiinnostuneita, liukumäki oli paljon jännempää! Pari muovipussia oli matkassa ja ne toimi loistavina liukureina. Kohta kuului mäestä että ”onko jo luokaaaa?!”. Kohta, ruoka olis valmis ja iloiset ipanat kiisivät paikalle ”hieman” kuraisina ja kosteina…myös neidin pipo otti hyvää osumaa tumppuun, joka oli käynyt noessa.

 

13

 

Ruokailun ajaksi naperoilta tumput pois. Inasen kylmät tumput päätyivät takkini sisään lämpiämään, siellä ne eivät ainakaan pala niin kuin joskus on päässyt käymään nuotiolla. Paljon on tullut vahingossa vähän ylilämmitettyä omiakin varusteita nuotion tuntumassa.

 

 

Kun pääruuat oli nautittu kasvot ketsupissa oli se paras juttu, jälkiruoka. siinä meni keksi jos toinenkin ja ehkä pari pullaa ohessa. Tämän jälkeen oli kyllä virtaa taas niin paljon että päätettiin rakentaa laavun viereen pikku kukkulalle lumiukot. Hartaudella ja intohimolla niitä rakennettiin ja maasta löytyi sopivaa hiusta ja nenää.  Lapset olivat todella ylpeitä teoksistaan ja toki ne kuvattiin tarkasti. Aapo oli toinen ja neiti avaruusolio.

DSC_0835

 

46Huomattiimpa että ilta oli hiipimässä koska alkoi hämärtämään, päätettin pakata kimpsut kasaan, siivota omat ja vähän muiden jälkiä. Nopein liikkein oltiin jälleen polulla ja mietittiin miltä se maasto nyt näyttää kun on hämärää. Lapsien mielikuvitus laukkais hienosti ja vahvalla tahdolla varustetut lapset leikkivät jälleen johtajaa. Tällä kertaa kuljettiin osittain rinnakkain ja käsi kädessä että varmasti kumpikin sai olla yhtäpaljon johtaja. Välillä kyllä jämähdettiin kun kuului varmasti rapinaa metsästä. Itseasiassa kyllä siellä orava oli iltahommissa kuusessa, varmaan korvatulppia lähtenyt etsimään. Lapsille koitan aina opettaa että metsässä ei huudeta, se on eläinten koti ja voi muuten jäädä paljon näkemättä jos karjuu. Yleensä ihmiset lähtevät näille retkeilyalueille hakemaan rauhaa ja rentoutumista ja se on syytä muistaa mielestäni. Hyviä tapoja on myös mielestäni tervetiä vastaan tulevaa polulla, antaa tietä ja kertoa jos jotain erityistä huomioitavaa matkalla esim. hiillos nuotiolla talvella, vettä pitkoksilla runsaasti etc.

47

70

Loppujen lopuksi lapset ihmettelivät niskat vinossa kuusien ja mäntyjen korkeutta ja missä on vakio korppi? Autoon mennessä tahti lapsilla oli hyvä vireinen. Laitoin auton penkkien ”takataskuihin” jätesäkit ns. potkusuojiksi. Välillä kun ne jalat vipattaa lujaakin vaikka kuinka sanoisi asiasta. Voihan ne virittää vaikka tekemällä pienemmän reijän säkin umpinaiseen päähän ja pujottaa koko etupenkin läpi. Välillä on kikkailtu niinkin 😉

Kumpikin lapsi oli yhtä hymyä jälleen kun ajeltiin kotiinpäin, kuunneltiin Miinan ja Manun seikkailua lapissa samalla. Mummoistui hykerrellen etupenkillä, oli saanut hänkin samalla hyvän happihyppelyn ihanien lapsien seurasssa. Tämä mummo kun on entinen lapsipuolen ammattilainen ja oikea ”erämummo” muutenkin. Ilman tuollaista äitiä tuskin olisin tälläinen, savunhajuinen luonnossa kuin kotonaan oleva äiti tyyppi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s