Näpertelyä retkiä varten; lunttu, tuo oivallinen sytyke.

Omput

Pikkuinen tauko ollutkin kirjoittelusta, kiirettä pukkaa, ei ehkä joulusta mutta muusta elämästä. Mutta lapissakin tuli käytyä, ihanassa lumessa josta täällä Tampereella ei ole tietoakaan harmiksemme. Ajattelinkin nyt ennen lapin reissun ”purkua” kirjoittaa näppärästä, helposta sytykkeestä jota on mukava väsäillä retkiä ajatellen. Monelle tämä saattaa olla tuttukin tee se itse tuote, mutta muistin virkistykseksi: LUNTTU

Kaikki vanhat ja perinteikkäät tavat ja apuvälineet tulen saamiseen kiinnostaa. Taulan teko on oma prosessinsa, johon saa aikaa kulumaan enemmän kuin pari tuntia. Mutta lunttu, se on nopeaa ja syttyy myöskin nopeasti, eikä siihen tarvita muuta kuin vaikka pala T-paitaa tms. puuvilla kangasta . Parit vanhat farkutkin on nyt sytykkeenä. Aikaa menee noin 20min hommaan. Ehkä oikea sana lunttu kankaan prosessille on hiiltäminen.

Muistan kun mummo joskus puhui luntusta, mutta eipä se lapsena herättänyt intoilu kelloja soimaan niin kuin nyt aikuisena retkeilijänä. Englannin kielelläkin luntulle löytyy oma nimi charcloth.

1

Aloitettiin tarvikeiden kokoaminen: vanhoja harsoja, peltipurkki kannella (myös folio käy peitteeksi jos sen laittaa tiiviisti) ja säilytys purkki myös, sakset (puukko toimii myös), pikku kaasukeitin (nuotio sopii myös). Kokeiltu on monia kankaita ja nyt tässä sideharsoa vuorossa. Kangasta ollaan kokeiltu niin käärittyinä pikku rullina kuin palasina. Rullina jos tekee luntun, kannattaa se jättää melko ilmavaksi, hiiltyy silloin sisäpuoleltakin helpommin.

 

Yleensä käytetään purkkia jossa kansi, tässä kohtaa kansi oli hukasssa joten folio sopi hyvin korvaamaan. Eli: Peltipurkkin kanteen tehdään pieni reikä, esimerkiksi naulalla voi tehdä kolon tai puukolla. Nyt varovasti vain pieni viilto keskelle.  Purkin pohjalle astellaan puuvilla kankaan palat tai rullat. Kansi kiinni ja ulos purtilon kanssa, vaikka parkkipaikalle.  Sitten, nyt oli kaasukeitin käytössä. Kaasu päälle ja aletaan odottelemaan savun nousua reijästä. Hyvä huomioda palamaton alusta tai sammutus väline vierelle.

Miten tietää että lunttu on valmis? Savun tulo loppuu purkissa olevasta reijästä. Näin simppeliä! Muistaa vain varoa kuumaa purkkia ja odottaa kunnes purkki on jäähtynyt. Jos kanneen avaa heti kuumana on vaara että kuuma lunttu syttyy palamaan joutuessaan hapen kanssa kosketuksiin. Meillä naapurit imettelivät myös kummaa pikku savupilveä ja heitä tosin huvitti meidän ”kokkailut” 🙂 . Väriltään luntun tulisi olla mustaa, ala kuvassa näkyy hyvin kuinka osa ei ole hiiltynyt kunnolla. Lunttu jättää myös jäljet sormiin helposti joten vaaleita pintoja kannattaa vältellä tuotteen kanssa.

Tämä lunttu toimii hyvin vanhanaikaisten tulusrautojen kanssa ja se on etenkin alussa mukavaa kun saa onnistumisen kokemukisia tulusten kanssa! Nyt lapin reissulla Eräipanan kanssa sytyteltiin luntulla nuotiota, eli pikkuisen puusilpun kanssa lähti kytemään kivasti. Puut kun oli nihkeitä niin kaivattiin hieman pikku silppua ja kiehisiä kehiin! Taulaan verrattaen luntun valmistus on siis helppoa, mutta taula puolestaa kytee pidempään.

Lyhyestä virsi kaunis ja jatkamme Eräipanan kanssa joulun rauhaisaa aikaa, ei turhia lahja panikointeja vaan hiljentymistä sekä vaihtelua arki nakkisoppaan 😉 Hyvää joulun aikaa kaikille, niin töihin kuin lomalaisille ❤ 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s