GoExpo Winter osa 2, mitä jäi päähän? Muutakin kuin pipo?

DSC_0651

 

Messuillahan riitti ainakin lapsen näkökulmasta puuhaa. Mäkihyppy testaus olisi kovin paljon kiinnostanut Eräipanaa mutta ihan ei ollut vielä mitta sopiva näihin suksiin. Ihailtiinkin hienoja hyppyjä ja rohkeita lapsia kokeilemassa lajia. Ei ihan heti ole itselle tullut mieleen mäkihyppy yhtenä harrastus vaihtoehtona.

 

Toki lapsille oli viihdykettä muutenkin, oli piirtämis piste, ”lumipallojen”heittelyä, siliteltävä bernhandinkoira Wäinö, hiihto harjoittelua suksilla, yleisöluistelua, mäenlaskua renkaalla, maskotit Rosa-karhu ja Rudolf-poro,.. Eikä kaikkea todellakaan ehtinyt tai Eräipana jaksanut tutkia.

DSC_0674

Kiinnostavaa itselle oli ehdottomasti luennot, neljää luentoa ehti kuulemaan.

Ehdin kuuntelemaan kiintoisia tarinoita Suomen vuoristo-oppailta ”Vuoristo-oppaiden valtakunta, Suomalaiset vuoristo-oppaat maailmalla”.  Vuoristo-oppaiden koulutuksesta he kertoivat ja millaisia voi olla perus työpäivät, hyviä esimerkkejä päivän sisällöistä tuli esiin! Miten kaikki voi mennä ei suunnitellusti tai miten kaikki menee parhaimmillaan. Suomalaisia on yllättävän paljon maailmalla työssä ja todella erilaisissa olosuhteissa, vaikka vuoristoissa toimitaankin.  Kaikki kuitenkin korostivat turvallisuuden huomiontia ja suunnitelmallisuutta retkille lähtiessä. Kun suunnitelmat ja varasuunnitelmat on selvillä, on helpompi keskittyä asiakkaiden kanssa olemiseen. Aihe puhuttelee koska työ vuoristossa on hyvin erilaista kuin täällä Etelä-Suomessa. Myös sijainnista riippuen on säiden vaihtelut erilaisia ja vaikuttavat retkien suunnitteluun. Asiakkaiden kanssa toki samoja käytännön asioita niin niin kohtaamisessa, opastamisessa, mutta turvallisuus seikoissa oli paljon erilaisia huomioitavia asioita kuten suuremmat riskit lumivyöryille. Siihen liitty myös maaston erilaisuus, mitä varusteilta mahdollisesti tulee huomioida toisin ja mitä aktiviteetteja vuoristo olosuhteet mahdollistavat.  Jopa Eräipana jaksoi olla vaunuissaan kuuntelemassa ja välillä kyllä koitti juosta lavalle tai äänten miksaus pöydän luokse. Lieköhän valot jotka tuota pikkuista houkuttelee kuin kärpästä…. Alla photo bomber vauhdissa

DSC_0634

DSC_0624

Hauskinta oli kun menin kuunteelmaan Antti Autin esitelmää hänen toiminnastaan lasten parissa; ”Junior backcountry by Antti Autti.” No miksi se oli hauskaa? Koska Eräipana oli ihan liekeissä! Ajattelin että nyt hän varmasti haluaa lähteä isin kanssa kiertelemään, mutta ei.. Aikoo kuulemma tehdä samoja temppuja ja ihaili videota screeniltä haltioituneena. Saa nähdä tuleeko talvella kiukkua kun ei heti mennäkkään temppuillen vaan pyllähdellään. Tässä voinen ajatella että toisaalta hiihdon opettaja voisi olla paikallaan, lapsi ei yhdistäsi äitiin pettymyksen oloa. Mutta, se mikä Antti puheissa korostui oli vanhempien aktiivisuus ja pitkäjänteisyys. Turvallisuudesta Antti puhui paljon ja mielestäni siinä tuli hyvin esiin asioita joita näin ”tavallisissa” rinteissä laskeva ei ole ajatellut sen kummemmin, kuten lumen koostumus ja lasku suunnitelman tekeminen. Antti puhui hienosti seikkailun kautta oppimisesta ja miten sillä saadaan innostettua lapsia! Lavalla oli myös ihastuttava pikku tyttö Anniina joka on innokas & taitava parkkilaskija, hienoa kuulla miten juniorit puhuvat liikunnasta iloisesti!  Lavalla myös kerrottiin miten vanhempien hämmästelyn taito tarttuu lapsiin, lasten puheeseenkin. Tällä tarkoitettiin esimerkiksi ” ompa hieno auringonlasku tai Wau mitkä maisemat”. Omasta mielestäni oli tietysti hienoa jos kaikilla lapsilla olisi tasavertainen mahdollisuus päästä kokeilemaan niin laskettelua suksilla tai lumilaudalla. Hyvää  kehittävää ulkona liikkumista ja tukee nuorta teini-iän haasteissakin.

Luento ”Etelä-Norjan vuoret ja alueet” teemalla kiinnosti paljon! Norjassa pitkään asunut Urpu Hapuoja kertoi kuinka hän toimii Norjan maastoissa ja miten on oppinut jotkin asiat kantapään kautta. Urpu painotti turvallisuus seikkoja myöskin jokaikisellä retekellä, hän kertoi myös välineistä mitä retkillä on aina mukana turvallisuuden takaamiseksi. Turvallisuus seikkoihin liittyy myös ryhmän ohjaamisen taidot ja ihmisten taitotason huomioiminen. Välillä joku saattaa antaa itsestää eri kuvan kuin todellisuus on, näitä tilanteita sattuu varmasti joka erä oppaallekkin. Vuoriston olosuhteet saattavat korostaa tilanteen haastavuutta. Urpu kertoi miten antaa vuorollaan asikkaiden kulkea edellä ja johtaa ryhmää, kuullostaa hyvältä.

DSC_0706

Koska valokuvaamien on kivaa ja materiaalin tuottaminen päädyin kuuntelemaan  ”Laskemista Joonas Mattilan linssien läpi: vision & trouhght Darkness”. Aivan huikeaa katsottavaa ja pisti miettiomään että mihin se kuvaaja tosiaan joutuukaan / pääseekään kun näitä lasku filmejä tehdään. Ei ole ihan helpoin nakki! Kuvaajallakin on oltava hyvä suunnitelma mistä kulmasta lähtee katsomaan laskemista, kuinka tuoda parhaat kohdat esille. Sään vaikutukset pitää huomioida ja kaluston kuljettaminen ja toimivuus paikanpäällä. Välillä kuvaaja saattaa roikkua köysien varassa vuorilla tai tekee ilmakuvauksia dronella. Taidetta sanon kyllä ja vaatii hyvää visuaalista kykyä nähdä päässään, miltä toivoo videon ja kuvien näyttävän, huomioiden laskijoiden toiveet.

DSC_0643

Luentojahan olis ollut pilvinpimein ja vaikea valita. Mutta näistä sai ainakin itselleni uutta mietittävää ja näkökulmaa.

Messuilla oli paljon myös eri kohteista infoa, minne voisi matkustaa niin kotimaassa kuin ulkoimailla. Tuntuu että kotimaan matkailu on herättänyt ihmisissä kiinnostusta. Onhan meidän Suomessa paljon nähtävää ja hyvin erilaista maastoa. Kynnys lähteä ulkomaille on toki olemassa oleva monestakin syystä esimerkiksi; loma-ajat, budjetti, ilmasto ajattelu. Juttelin asiasta erään äidin kanssa kun satuttiin samalle penkille istumaan ja katselemaan lasten touhuja. Kotimaassa matkailu ei myöskään ole varsinkaan sesonki aikaan huokeaa, tätä hieman harmiteltiin näin suurperheellisinä. Isolla ystäväporukalla mökin vuokraaminen toki keventää kustannuksia. Mutta ymmärtäähän sen tuottajan näkökulman toki asiassa.

Ilmasto sekä kierrätys ajatus näkyi mielestäni paljon vahvemmin näillä messuilla kuin edellisellä kerralla. Kierrättäminen laskukamoissa on järkevää mielestäni, etenkin kun kyseessä on pieni ja kasvava lapsi pitäisi varusteiden olla oikeaa kokoa että oppiminen olisi kivaa. Isommilla kun alkaa taito kehittymään tulee valikoimaa paljon lisää tarpeiden mukaan ja tässäkin kierrättäminen ajaa asiaansa! Näin myös saa edullisemmin tuotteita joka puolestaan madaltaa kynnystä talvilajeihin. Oma työni ja elämä on saanut ajattelemaan asioita aina perspektiivistä, miten voisi mahdollistaa hyviä kokemuksia kaikille.

DSC_0620

Seikkailijan kiinnostus iski heti telttaan!

Tarjolla olisi ollut mielestäni hyytävän-kylmäävän-pelottavan hyvä elokuva nähtävillä ( Free Solo, Alex Honoldin Oscarin voittanut El Capitanin soolonousu). Olin mieheni kanssa katselleet kotona tämän elokuvan jo heti kun se ilmestyi. Voin sanoa että vatsanpohjassa kyllä tuntuu tuo elokuva. Pistää miettimään miten elämyshakuinen ihminen voi olla ja mitä se läheisissä aiheuttaa. Kuolemanpelon läsnäolo tuntuu jollain tasolla kokoajan, kaikki milleistä kiinni. Suosittelen katsottavaksi jos kaipaa omien hermojen testausta! Hieno elokuva! 

 

DSC_0638

Mitä jäi käteen?

oikeastaan päähän. Pipo,uusi keltainen SuperYellow pipo joka toimitti unilelun virkaakin. Tästä tuli hyvin rakas ja eipä se muutoin olisi lähtenyt mukaan matkamuistona ja reippaana olemisen kiitoksena. Äiti on kyllä nyt pikkuisen kade tuolle tupsupäälle 😉 Tämä olikin kokonaisuudessaan viimeinen GoExpo Winter tapahtuma, näitä ei siis jatkossa enään tule. Iso kiitos meidän puolesta messuista, meille jäi hyvät fiilikset ja saimme uutta tietoa mm. laskettelu varusteiden valinnasta pikkuiselle ja millaisia rinteitä on Luostolla 😉

 

Seuraavaksi kirjoitellaan pimeästä,kosteasta Helvetistä itään kierroksesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s