GoExpo Winter! Laskettelun maailmaan tutustumista pienen silmin. Osa 1.

Eiiii! En tule! Siinä oli vahva mielipide kun piti koittaa poistua lapsille suunnatusta Burton riglet pisteestä jossa pääsi kokeilemaan lumilautailua sisäradalla. Nyt tässä osassa keskitytään laskettelun aloitukseen ihan pienen ihmisen kanssa.

seven

Eli GoExpo Winter 2019 kutsui meidän perhettä! Aamutuimaan lauantaina lähdettiin kohti messukeskusta Pasilaan. Ajomatkan Eräipana keskittyi vaihtelevasti autoihin ja kyselemiseen joko ollaan perillä. Keskustelu messuista oli ilmeisesti ollut alustukselta hyvä, koska kiinnostus oli selvä ipanalla. Loppujenlopuksi uni vei voiton takapenkillä isästä ja pojasta, äiti ajeli sitten jalkasuorana matkan. Pirteänä oltiin paikalla hyvissä ajoin ja ei muuta kun tutustumaan mitä tällä kertaa on nähtävillä!

Eräipana painoi tottunein elkein vauhdilla kohti tapahtumahallia! Alakerrassa olikin samaan aikaan meneillään peli messut, GameXpo, sinne me emme kuitenkaan lähteneet.

1

Saavuttiin hämärään halliin jossa oli jo melkoisesti vilinää. Meillä intressit vahvasti kaikessa mitä nyt voi yhdessä tehdä talvisin, olisiko jotakin uutuuksia ja mitä on tarjolla pienelle lapselle. Talvikohteina markkinoitujen paikkojen pisteet kiinnostivat myös. Itse ajattelin kuunnella pari luentoa, nyt kun on isikin mukana niin se olisi mahdollista.

Paikalla oli kattavasti eri firmoja edustettuna niin vaatetuksen, tekniikan kuin tietysti välineiden puolelta. Välineiden puolelta lähdettiin kartoittamaan millaisia laskettelusuksi/ lautailu varusteita löytyy 92cm mittaiselle lapselle, löytyyhän niitä. Suksia oli tarjolla hyvillä messutarjouksilla ja melkein olisi tehnyt mieli napata yhdet 80cm mukaan monoineen. Lasten suksissa on nykyään hienot muotoilut ja ihania kirkkaita värejä. Välineiden valinnasta jututin paria asiantuntijaa.

DSC_0605

Pienen lapsen ensimmäiset laskukokemukset tulisi tietenkin saada mukaviksi, jotta saadaan jatkossakin yhtesiä hetkiä ulkona. Monissa laskettelu keskuksissa lasten rinteeseen pääsee jopa ilmaiseksi ja tämähän kannustaa rinteeseen ja lajin pariin hienosti! Tarkoitus olla rauhallisesti rinteessä, ei keskittyä tekniikkaan vaan että pysytään pystyssä, otetaan rauhassa ja pidetään taukoja. Kertoja opetteluun tarvitaan tietysti useita, kerrasta ei kukaan muukaan opi laskemaan, vähän kuin pyörällä ajamaankaan. Noin 4-vuotias voidaan viedä rinteeseen opiskelemaan laskemista, nuorempienkin kanssa voi toki laskea mutta se on mahdollisesti vielä haaseellisempaa. Tässä ajatuksena lapsen fyysiset ja psyykkiset taito tasot. Meillä Eräipanan kanssa nyt 3- vuotiaana tavoite saada mukavia ulkoilu ja elämys hetkiä, tehdä samaa mitä isotkin. Viime talvena Eräipana kävi rinteen juurella ja pulkkamäessä, uusi ympäristö ihastutti hisseineen, tamppareineen, äänineen, ihmisineen, valoineen ja näitä asioita onkin hyvä havainnoida yhdessä uudessa paikassa. Ei heti voi vaatia että mennään mäkeen laskemaan kun ympärillä on paljon uutta!

DSC_0721

Lapsen kanssa on syytä käydä sääntöjä läpi, mitä rinteessä saa tehdä ja mitä ei sekä jos haluaa pois. Lapsen väsymystilaa on hyvä seurata, jos lapsi alkaa olemaan rutuinen ja taukoja ei ehkä ole ollut tarpeeksi, aiheuttaa se turvallisuuteenkin jo riskejä (välineet haparoi, kaatuillaan, lihaksiin sattuu..). Silloin on syytä lopetella ja ottaa vaikka kaakaot kaupanpäälle termarista. Kun kaadutaan, pitää koittaa selittää että kaikki kaatuu ja et ole huono tai epäonnistunut. Lapsen ymmärrys on myös erilainen ja kun puhutaan vaikka painon siirrosta, niin ei pieni sitä heti ymmärrä. Silloin voi ihan hyvin käsin näyttää siirtämällä lasta suksilla / laudalla puheen mukaan. Pikkuiset oppivat isompia matkien yllättävän hyvin! Vinkkejä oikean ja vasemman hahmotukseen saatiin myös, vaikkapa väri koodeilla suksiin tai tarroilla. ”nyt käänny vihreään suuntaain tai nyt käänny ryhmä hau suuntaan” siinä saa aikuinenkin aivojumppaa 😉 kunhan muistaa laittaa aina sukset samoin päin jalkaan.

DSC_0723

Osa pitää valjaita hyvänä keinona, osa ei. Jos pitää valjaita lapsella opeteltaessa on ehkä haasteellisempaa hallita vauhtia ja kaatumisisia voi tulla enemmän. Tasapainon harjoittelu voi olla valjaiden kanssa vaikeamapaa, lapsi oppii helposti nojaamaan valjaisiin. Helpointa on itse opetettaessa olla lapsen vierellä, lapsi ilman sauvoja ja ohjata lasta vaikka omalla sauvalla. Valjaiden puolesta puhujat taas näkevät asiassa valjas ”narun” avulla lapsen ohjaamisen helpompana ja kun lapsi laskee edellä/ vierellä, tuntee lapsi laskevansa ihan itse. Myös siitymä rinteissä valjaat voidaan monesti siirtää siten että lapsi tulee perässä ja aikuinen suksii eteenpäin edellä.  Haarojen välissä lapsen opettamista ei kukaan jututettavista suosinut jo ihan turvallisuus syistä ja ohjattavuuden kannalta. Mutta, oli tapa mikä hyvänsä niin paljon malttia rinteeseen ja pitkäjänyeisyyttä sekä aikaa.

Leikkimielisyys aikuisten osalta on tärkeä pointti! Leikkinä seuraa johtajaa on hyväksi havaittu. Yleensä suositellaan rinteeseen ja lasketteluun tutustumista suksilla, lauta vaatii fysiikkaa enemmän näiltä ihan pieniltä 3-4 vuotialta. Lapsen kehitys on tietysti yksilöllistä ja vanhemmat siinä oman lapsensa experttejä. Laskettelun opettaja on myös aina loistava vaihtoehto jolloin saa varmaa osaamista pienen laskettelun opettamiseen.

Suksien ja monojen valinnassa huomioidaan pikkuisen pituus, jotta suksi olisi vakaa ja helppo ohjattava. Jos lapsella on liian pitkät sukset tulee ylimääräisiä vahinkoja, loukkantumisia ja vaaratilanteita. Noin +3v suksen valinnassa saatiin ohjeeksi laskijan noin rinnan mittaan ulottuvat sukset (noin kainalon-käden kohdille suksen kärki). Suksien keveydestä on plussaa kun aletaan harjoittelemaan. Muutenkin uusi kalusto päällä voi olla tukalaa. Muistutettiin että ns. kasvunvaraa ei kannata hankkia suksiin jotta kokemus olisi mukava ja oppiminen tapahtuisi. Kun kasvua ja kehitystä tapahtuu, kannattaa uusia välineitä (huom.käytettyjä ja alennuksia erityisesti kesällä) jotta harrastus pysyisi yllä. Laskettelu harrastus on hyvää, kehittävää liikuntaa lapselle ja nuorelle ulkoilmassa!

DSC_0614

Monojen kanssa pätee aivan sama. Monoissa tulee olla hieman varaa paksummalle sukalle, mutta muuten jämäkkyys tärkeää. Varusteiden on pienelläkin oltava istuvat jotta kokemus on mukava sekä turvallinen. Kypärä on ehdoton päässä ja sen istuvuus oltava kohdillaan.  Varusteita saa lainaan keskuksista + opastusta, mutta jos aikoo laskea useammin on rahallisesti jo järkevää hankkia omat välineet. Omia voi ostaa helposti käytettynä ja rinne keskuksissa myydän myös edellisten kausien välineitä monesti edullisesti.

Pienin malli monoista joita kyseltiin nyt paikanpäällä oli koossa 25. Dalbellolla on myös koko 14.5 joka vastaa EUR koossa 24. Tilaa jalalle olisi kuitenkin syytä olla lapsella monossa jotta saadaan paksumpi sukka kuitenkin alle ja ilma kiertämään. Lasten monoissa on pinta monesti joustavampi jo ihan käytännön pukemis syistä ja yhdellä kiristyssiteellä kiinnitys.

Vaatetuksessa saa olla huolellinen ettei tule kylmä rinteessä. Vinkkejä tuli kerrospukeutumisesta; merinoa alle, fleeceä väliin ja pienillä haalari. Pitäisi välttää kosteutta imevää materiaalia aluskerrastossa, koska kosteus kylmettää, oli se sitten vettä tai hikeä. alle voi laittaa vielä alushanskat ja merinovillaa niissäkin suosittiin. Tuubihuivi on turvallisempi kuin kaulahuivi malli. Haalarista huomioitakoot se että vessa reissuilla hieman aikaa vievä. Vaatteissakin pitää muistaa turvallisuus, onko niissä jotakin mikä voisi tarttua hissin esimerkiksi.

yksitooist

Lumilautoja varlmistetaan myös pikku nappuloille. Eräipana oli aivan hurmoksessa lumilaudasta ja Burtonin Riglet piste taisi olla se näiden messujen hitti meidän kohdalla. Riglet laudassa on sisään menevä naru ja veto kela.  Laudan valinta oikeastaan on hyvin samanlaisin perustein kuin suksien, näin alkuun kun aloitetaan harrastusta. Kun kehitytään laskijana, muuttuu laudankin valinta monipuolisemmaksi. Eräipana 92cm saisi 80cm laudan, sillä harjoittelu lähtisi helpoien liikkeelle ohjattavuudeltaan. Jos laskija olisi 95cm niin lauta voisi sillinkin olla tuon 80cm tai kokeilla 95cm lautaa. Sitten 100cm laskija kokeilisi aluksi 90cm lautaa jne. Lasten laudat ovat joustavampia ja niillä käännösten harjoittelu on helpompaa. Aikuisten maailmassa paino vaikuttaa asiaan, painavammalle suositaan jäykempää lautaa. Kengän valittaessa napakkuus on paikallaan, mutta ei liian kireä ja lasten kengät ovat melko löysiä joka helpottaa laskemista. Siteet näihin pienimpiin malleihin mitä on myynnssä on usein yhdellä kiinnityksellä. Kuitenkin side antaa tarpeeksi tukea pohkeen taakse ns. highback jota pystyy säätämään. Kypärä puolestaan on ehdoton olla päässä!

DSC_0613

 

Kun kaikki varusteet on päällä kannattaa suunnata loivaan ja tasaiseen rinteeseen, katsoa asiaa läpsen näkökulmasta. Pieni loiva mäki niin että saadaan hieman liukua aikaan on paras. Jo uudet kamppeet saattavat aiheuttaa lapsessa ihmetystä ja kiukkua kun ei ole niin helppoa tai mukavaa ehkä (tönkkö olo). Käveleminen suksilla on jo haaste lapselle. Auraamisella tässä loivassa mäessä on hyvä aloittaa ja sitten siirtää haastavuutta oikea-vasen käännöksiin. Kääntymisiin vinkiksi annettiin kaikki konkreettiset väistettävät kuten kepit, näissä voidaan käyttää edellämainittua suksien värikoodaamista helposti ohessa. Konkreetisuus muutenkin on hyvä keino kuten ”talon suuntaan / hissin / ison koneen suuntaan päin.

DSC_0616

 

 

Katsotaan miten meillä lähtee laskettelu käyntiin vai olaanko pulkkamäessä. Ainakin kiinnostus laskettelu tarvikkeisiin oli suuri! Uskon että tulevana talvena Eräipana kokeilee niin suksea kuin lautaa, kunhan päästään lumien äärelle!

Nyt Helvetinjärven kansallispuisto reissun jälkeen naputellaan muita GoExpo Winter ajatuksia, liittyen talven ja lumen aktiviteetteihin sekä työhön sen parissa. Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s