Pohjois – Karjala osa 3. Lyhyestä virsi kaunis; äiti, se iso paha metsästäjä (kö?)

Eräipana täällä hei!

Äiti tuossa jupisi metsästäjä vihasta ja jotain yleistämis sanaa se manaili. Siitä tuli mieleen että vosin kertoa mitä meillä metsästys on ja miten siellä Itä-Suomessa meni minun kanssa.ehkä5

Itä- Suomessa äiti tykkäsi käydä haulikon kanssa linnustamassa tai vaanimassa rusakoita.  Alueella kun oli valtion maita joille luvan saaminen onnistui helposti. Äiti on enennekin käyttänyt tuota helppoa Eräluvat.fi sivua josta näkee kaikki alueet missä saa metsästää. Sitten kun äiti oli huomannut että tässä lähellä oli pari järveä ja oli vesilintujen metsätys aika, niin siellähän se oli välillä. Myös rusakko, metsäjänis ja villikani aika olisi nyt. Joko aamulla tosi aikaisin tai illan hämärtyessä äiti oli liikkeellä, pimeys saattaa yllättääkkin nopsaan ja se tulee aina huomioida. Kuitenkaan meidän Pohjois – Karjalan reissu ei ollut mikään metsästys reissu varsinaisesti. Tuossa alla ompi kuva josta näkyy miltä näyttää esimerkiksi metsästys alue mille lupaa on ostamassa. Aluehan jatkuu täällä ihan itä rajan tuntumaan ja on todella suuri!

 

ehkä6

Äidillä on omat näkökulmansa metsästykseen, kuten se on aijemminkin kirjoitellut täällä metsästyksestä. On sangen harvinaista jos äiti ottaa kuvia tai somettaa metsästettäessä, sanoo sen kuuluvan muualle, se on sille myös kaikesta irtaantumista ja keskittymistä sekä luonnosta nauttimista. Puhelin on lähinnä hätätilanteita varten sillä matkassa. Äidin luurissa onkin tosi huono kamera kaikenlisäksi, mutta akku kestää heittämällä ilman lataamista 5 päivää. Äiti rakastaa luontoa ja siitä huolehtimista, vaikka joku saattanee ajatella että tuo kuullostaa ristiriitaiselta, niin metsästys on muutakin kuin aseen kanssa ulkoilemista, tai millään mateerialla hienostelua. Luonnon tuntemus monipuolisesti ainakin kasvaa ja luonnossaliikkumisen  taidot kehittyy.

ehkä11

Äiti on perehtynyt riistan hoitoon ja erityisesti linnut ovat lähellä sydäntä. Siksi esimerkiksi lintukosteikkojen hoitaminen tai niistä puhuminen on tärkeää. Äiti on noita isojen vesilintujen pönttöjä tai laatikoita myös rakentanut ja vienyt luonnonsuojelualueille luvan kanssa. Myös peurojen pois saaminen autoteiden läheisyydestä voi onnistua oikealla ruokinnalla, josko eläimet eivät menisi tielle asti.

Matkalla kyttäys kohteelta tupaan, luonto tekee hyvää!

Mutta nyt, siellä se äiti oli hiippaillut ja vaikka se kuinka siellä kyttäsi niin eipä ollut saalista saanut, koska lintuja ei vain näkynyt. Meillä ongelmana tällä reissulla oli myös se että ei ollut koiraa. Välillä äiti kulkee jonkun kanssa jolla koira on mukana tai saa lainata tuttavien koiraa joka tottelee äitiä. Jonakin päivänä meilläkin varmaan on se äidin lapsuudesta tuttu koirarotu; karkeakarvainen saksanseisoja, sen nimeksi tuli sitten Rousku 😉

Kun lähtee metsälle on tietysti tiedettävä mitä metsästää ja millä / miksi. Metsästys ajat löytyvät myös riista.fi sivulta näppärästi. Äiti on onneksi tosi tarkka aseiden kanssa ja niiden huollosta. Saaliit mamma ilmoittaa myös oma riista sovelluksen kautta (puhelimeen ladattavana sovelluksena myös) samoin kuin havainnot eläimistä. Näin voidaan laskea helpommin mitä eläimiä meidän luonnossa liikkuu ja missä. Se puolestaan näyttää puhelimen näytöllä näin simppeliltä, karttakin löytyy!

Oma riista puhelimeen avattuna

Äidillä oli ollut huonoa onnea linnustuksessa Itä – Suomessa mutta eli kuitenkin siinä toivossa joka reissulla että nyt tulisi saalista. Isiä ei haitannut se että äiti meni joskus yksin metsälle, tai järvelle. Äiti sai siellä ajatella omiaan ja keitellä kahveja. On äiti saanut syksyn aikana saalistakin ja se on hienoa! Mieluummin sitä syö eläintä joka on elänyt vapaana, syönyt mitä sen kuuluukin ja voinut elää eläimen lajityypillistä elämää. Mielestäni parempi se kuin vaikkapa tehotuotettu broileri. Myös näin minä, Eräipana olen oppinut tietämään mistä ruoka tulee ja miten se eroaa kaupasta ostetusta ruuasta. Porkkanatkin pitää istuttaa siemenestä multaan, ei ne olekkaan valmiina hokkuspokkus pussissa kaupassa pestynä, vaan kasvanut joskus mullassa pellossa 😉

Äiti otti minutkin mukaan toki paristi ja olin enennekin ollut mukana näillä reissuilla. Turvallisuuden kanssa oltiin erityisen tarkkoja koska olenhan minä nopea ipana nykyään. Omista kuulosuojista oli todella ylpeä ja äidistä sadehattu oli hyvä lisä näkyvyyden kannalta. Näin linnustettaessa äiti puki minulle taas värikästä päälle. Sää oli nyt lämmin eikä edes satanut tai tuullut. Mukana oli kuitenkin takkia ja muuta lämmintä, Suomen syksy kun on arvaamaton. Toisella kerralla olikin tuulista ja takki oli hyvä olla, värikäs sekin. Ötököitä oli hieman liikekellä joten pitkähihainen ja lahkeinen vaatetus on jo siitäkin syystä hyvä. Sitten yllättäen olikin liikettä, mutta ei järvellä. Rusakko sattui paikalle… Isi otti minut lähelle ja laittoi kuulosuojat päähän todeten että kohta kuuluu kova ääni. Niin, siinne jäi ei osunut, no rusakko jatkoi elämäänsä.

ehkä8

Mutta, oli hienoa kun voitiin syödä metsästys reissuissa ulkona, raikkaassa ilmassa. Äidin mielestä nämä minun kanssa pienriista metsästykset olikin vähän sellaisia seikkailu retkiä ja jännittäviä kokemuksia, vaihtelua perus retkeilyyn. Laitettiin tarpista laavu pystyyn jos vaikka tuuli tai satoi (sai laittaa vaikka mukavat tossut siksi aikaa ja lukea kirjaakn), sitten siinä kokkailtiin varovaisuudella pikku kaasukeittimellä. Onhan maja muutenkin hieno! Saattaa olla että linnut lähti karkuun minun ääniä myöskin, välillä kun metsässä on niin hienoa leikkiä että ei huomaa omaa ääntänsä. Kuulosuojat päässä erityisesti on hienoa huudella kun ei itse kuule mitään! Kiikaritkin on ihan mahtavat, niillä kun näkyy melkein avaruuteen asti. Siksi olen päättänyt olla myös astronautti isona, sen lisäksi että olen palomies ja formulakuski ja leijonan kasvattaja ja….

Koska isi on mukana niin meidän on kohtuullisen helppoa olla metsästämässä yhdessä ja minun toiveita kuullaan aina. Jos haluan että nyt tämä reissu riittää niin lähdetään korvesta pois, haluavat minulle positiivista kokemusta ulkona olemisesta. Tosin aina ei tietenkään hommat mene putkeen ja kiukkua joskus riittää, syystä tai toisesta.  Viimeksi taisin suuttua koska en saanut lisää keksiä. Käytännössä minun vahtiminen ammunta hetkellä on turvattua tai sen tarpin laittamien yhdessä onnistuu aina helpommin. Aseet kiinnostaa, näin uteliaana pikkuisena. Nyt kun saa tutustua niihin turvallisesti, ymmärrän varmasti isonakin että se mikä sitä asetta kantaa on se vastuunottaja ja tajuan miten vaarallinen ase on. Sitten kun olen isompi niin kuulemma minua opetetaan ampumaan, jos minua kiinnostaa. Ammunta vaikkapa tarkkuuslajina on todella keskittymiskykyä vahvistavaa. Muitakin pieniä on jotka käyvät metsäsätämässä vanhempien kanssa ja vinkkien / kokemusten vaihtoa tapahtuu. Se on toki kiva että meitä lapsia otetaan mukaan. Kaikki lapsien kanssa metsästävät ovat olleet hyvin vastuullisia ihmisiä. Mukavaa on että moni on ollut yhteydessä kysyessä miten aloittaa, mitä ottaa huomioon, esimerkiksi ruokailu vinkkejä tai vaate asiaa. Kaikki toki riippuu lapsen iästä ja luonteesta. Koska äippä on metsähallituksen eräkummi niin se käy välillä juttelemassa tai retkellä muidenkin lasten kanssa. Koska äidillä on sosiaalialan koulutus ja  työ niin yleensä se osaa olla sensitiivinen erilaisten ihmisryhmien kanssa, mutta reippaalla otteella.

ehkä3

Mutta, ainakin nyt olen pikkuisesta asti tietoinen millaista on olla metsällä, miksi siellä ollaan ja miksi metsästäminen on ok. Ja miksi niitä vieraslajejakin on syytä metsästää, tai muita pikku petoja kuten minkkiä. Linnut ovat kokeneet välillä kovia kun kanta on noussut pienpetojen kanssa tai muut eläimet levittäneet sairauksia. Äiti totesi kerran että voisi olla hyvä lukea metsästäjän opas vaikka ei metsästys kiinnostaisi. Koska; siinä on kattava tieto riistalajeista elintapoineen, luonnon hoitamisesta, luonnossa liikkumisesta, eri luonto / riista alan toimijoista ja lakipykälistä.

Tuommosta härpäkettä se äiti kantaa ranteessa välillä jos ollaan ihan oudoissa paikoissa erämaassa. Vaikka yleensä mukana on oikea kartta ja kompassikin. Äidillä on kumma suunta-aisti, se vaan tietää mistä on tultu tai missä tie kulkee kaukana.

Kuulemma medioissa on paljon jos jonkinlaista keskustelua metsästyksestä ja usein äitikin joutuu avaamaan metsästyksen eri puolia. Välilä tulee vihaisia viestejä ”metsästäjät tappaa vain huvikseen ja tappamisen ilosta”. Se on aika julmaa yleistämistä. Vaikka jokaikisestä ihmisryhmistä, työ ja harrastus piireistä löytyy aina ei asiallisesti toimivia henkilöitä, niin yleistäminen ei ole aikuismaista. Asiallinen keskustelu, provosoimattomuus ja eri näkökulmien laaja katsominen on järkevää. Vaikka meillä syödään lihaa, niin silti aina tarjolla on kasvisvaihtoehto vieraille. Ei meillä metsästystä ikinä ole ”tuputettu” kenellekkään. eidän perheessä se on kulkenut suvussa. Muutoinkaan ei metsästyksestä tehdä numeroa, saaliskuvia ei äiti juuri ota, kokee sen osana saaliiin kunnioittamista. Vaikka esishistoriassa onkin oikein kalliomaalauksissa kuvia saaliista 😉

ehkä4

Yleensä äiti vastaa vihamielisiin viesteihin asiallisesti, vaikka saattaa kokea ihmetystä siitä että joku ei uskaltaudu sitten loppujen lopuksi keskustelemaan asiasta, vaan juttu jää yhteen vihaiseen saapuneeseen pahan mielen purkuun. Siksi usemiten äiti ei kommentoi esimerkiksi facebookissa viestiketjuja liittyen metsästykseen, tai laita kuvia saalista. Aina ei vain jaksa käsitellä asiaa josta tulee sitä negatiivista palautetta ja vastuutomuutta ottaa asillista keskustelua vastaan.

Ensi kerralla siirrytään takaisin eteläisempään Suomeen ja siikanevalle, sieni paratiisiin ja nuotion ääreen!

Tuommonen emäntä voii olla se vastuullinen metsästäjä. Uskokaa pois sillä on melkonen kokemus eri aseista vaikka ei siltä ekä näytä 😀

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s