Tuuli vinkui ja vaahtopäät löivät ranta kallioon. Ilta alkoi hämärtyä ja takana oli hikinen taival, onneksi leiri oli saatu jo pystytettyä kovilla ponnisteluilla. Tai jotain sinnepäin,eli kelataas alkuun. Varoituksena pitkä teksti koska pakkaaminen sisältöineen käyty läpi. Ja varoitus eläinten kakka kuvista 😉

Rätvänä teki ipnaan jostain syystä suureta vaikutusta kävelymatkalla
Nyt on tehty tälle ipanan ”telttailukaudelle” parit koe yöt jälleen takapihalla ja muisteltu miltäs se teltassa nukkuminen tuntuikaan. Nyt täällä ei ainakaan pitäisi olla pakkas öitä, vaikkakin aamuyöstä monesti viileää onkin. Testien perusteella voidaan lähteä metsään yö retkelle.
Ensin ajatuksena oli että lähdettäisiin Pukalaan, mutta mieli muuttui viikon myöden ja oman pään toive ”ei muita ihmisiä” otti vallan. Tästä syystä päätettiin lähteä Teiskoon ja metsään jossa ei tulisi muita ihmisiä vastaan. Päätettiin ottaa reitti joka johtaisi Näsijärven rannalle ja matkalla olisi sopivasti metsää ilman polkuja ja hieman hiekkatietä. Alue on itselle tuttua ja maanomistaja myös. Maanomistajaan oltiin yhteydessä koska tarkoitus oli tehdä avotulet, tämä sopi hyvin kunhan on tarkkana. Eli muistakaamme jokamiehenoikeudet ja metsäpalovaroitukset!
Ajateltiin että jee, pari yötä teltassa on oikein hyvä! Sitten 31.5.2019 aloin pakkaamaan. Kun eräipana on kasvanut tuosta alle yksi veestä yli kaksi veeksi, niin kas myös tavara määrä on isompi. Eli pakkaamiseen saatiin uusia haasteita tällä porukalla. Mutta tiedostamalla mitä tarvitaan kun on teltta tukikohtana ja pari yötä, helpottaa paljon. Eri aisia jos tietäisi olevan useampi yö ja kiinteä tukikohta josta vaikkapa päivä patikoita.
Nyt pääsi testiin kiinan ihme NaturereHike merkin 70L rinkka, tämä yksilö tuli siis viimekesänä arviointiin meikäläisen hyppysiin ja juttu asiasta löytyy myös blogin syövereistä.
Eräipanan kamat meni lähestulkoon hänen lapsenkantorinkkaan (Osprey poco) Lista ei ole oikeastaan kovin iso kahdelle kesä päivälle: Kumpparit+ sadetakki & housut, tumput, pipo (ohut päivälle ja paksumpi yölle), 2x vaippaa (öiksi), vaihto pitkähihainen puuvilla paita, vaihto collarit, lämmin kerrasto varmuudeksi, tavalliset sukat, 2x boxerit. Rinkkaan mahtui myös rinkan sadesuoja ja sivustkuihin ipanan vesipullo, parit herkku patukat, muovipussi, äitin astmalääke ja nenäliinoja. Lapsenkantorinkkaan kiinnitettiin myös neljän hengen teltta joka painaa reippaat kolme kiloa ( husky bright 4). Eli kokonaispaino oli ipanoineen kaikkineen noin 18kg.
Naturehike rinkkaan sitten laitettiin ruuat (kuivamuonat äidille ja isille =3pss valmisruokia joista kummastakin riittä yhdestä pussista kahdelle), minigrippiin pikapuurohiutaleita, ipanalle 2prk valmisruokaa (koska helppo/nopea/takuu varma, ipana ei oikein ole pitänyt aikuisten valmis ruuista vielä), 1x itse kuivattua bataatti muusia ipanalle, pähkinöitä ja rusinoita, muumikeksejä, itse tehtyä puolukkamehua tiivisteenä 4dl, sinappi tuubi, paketti makkaraa, pikakahvia minigripissä,maitoa termariin ja sokeria, taisi olla siinä. Ruuanlaitto välineet; litran kattila (sen sisään mahtuu hyvin pikku kaasupullo) pieni kaasukeitin, pieni kahvipannu (joka ei olisi oikeastaan välttämätön), 2x kuksaa + muovinen muumimuki, 3x luhaa, 3x sisäkkäin menevää pikkuista muivista ruoka kippoa. EA laukku joka on pikku molle tasku (mittat n. 10cm x 15cm), tulenteko välineet minigrip joka molletaskussa (myrskytikut, tavalliset tikut, tuohta, pari sytykepalaa), ”hifistely” juttuihin erikseen taulaa + tulukset+ tuluskivet, tulimäntä ja magnesiumtikku sekä fat woodia 😀 Eli nekään ei välttämättömiä. Omat ja miehen yö vaatteet = merino kerrastot + villasukat +merinopipot, vaihtosukat, minun kuoritakki (ne kuivapussiin). Hygienia kamppeet eli dödö,hammasharjat+pikku tahna ja kosteuspyyhkeet omiin minigrippeihin ja pikku pussiin. Veden puhdistin (Care Plus Water Filter) joka ei juuri tilaa vie ja ei paina, ihan paras keksintö ikinä. Niin ja ipanalle pikku purkkiin rasvaa atooppiselle iholle. Omat lääkkeet mukaan myös. Siinä taisi olla kaikki. PAITSI…se pahin aluset ja pussit. kaksi ilmatäytteistä alustaa mahtui hyvin rinkan sisään ja ipanan oma makuupussi (Haglöfs Pavo) ja kompressio pussiin aikuisten MilTek fleece pussi (jota käytän näin viileinä öinä ipanan pussin päällä). Loput sitten ulkopuolelle. Kaksi aikuisten makuupussia ja yksi ns.järeämpi alusta( Partioaitta) sekä 2x ohutta solumuovia ulkopuolelle kiinnitettyinä. Mukaan vielä sivutaskuun 1,5L vettä ja äiin sekä isin puukot (itselleni oma sissi puukoni on se mitä EN jätä 🙂 ) Niin ja kahdet otsalamput joiden paristot juuri vaihdettu. painoa tuli vain noin 15kg. Noin arviot koska puntarista loppui kivasti patterit, mutta kokemuksella rinkka ei tuntunut painavalta ja tärkeintä säätää rinkka kunnolla sopivaksi. Ainiin..oli meillä mato-onki ja muutama matokin roikkumassa siinä…
Sitten asiaan! Tuulista oli, niin että tukka lähtee! Ipanalle päälle boxerit, sukkikset, retkeily pöksyt, ohut puuvilla paita, lämmin neule + kuoritakki sekä retkeilyyn sopivat kengät joissa pohjissa syvät urat + ohut pipo.
Ipana oli totaalisen innoissaan kun sai vihdoin isinkin mukaan telttailemaan, äiti on kuulemma jo tylsä. Ipana sai ns. parkkipaikallamme päättää käveleekö itse vai kantaako isi rinkassa. päätös oli sekunissa selvä ja ipana viiletti karjuen metsään. Että se siitä luonnon rauhasta taasen… Omasta mielestä näillä retkillä tärkeitä on kiireettömyys, ellei ala tulemaan pimeys ja olet paletumassa eikä leiri kohdetta näy.
Mutta aikaa mukaan kun on ipana matkassa. PYSÄHDY ihmettelemään sitä pikku muurahaista maassa ja auta rakentamaan havunneulasista pesää sille (vaikka sinulla olisikin se rinkka selässä), kuuntele ja vastaa ”ääääiti voiko dinosaurus syödä mäylän kakkaa?”, viritä omia aisteja kokeilemalla pintoja, kuuntelemalla ja haistelemalla. Haasta aivoja ja muistele kasvien ja eläinten nimiä tai ääniä. Myös turvallisuuden tunne luo kiirettömyyttä (omasta mielestäni) joten valitkaa paikka jossa olo on turvallinen esimerkiksi valmiit reitit. Tärkeintä ei ole retostella kuka on kovin eräjorma vaan mikä kenellekin sopii ja hyvätä tuntuu. Myös ns. oikeaa tapaa ei ole retkeillä (paitsi laki ja säädökset tulee huomioida sekä kunnioitus luontoa kohtaan) tarkoitan että jos haluaa retkeillä siten että käyttää vaikkapa pelkkää solumuovia nukkuessaan niin fine, kunha se on itselleen sopivin.
Käveltiin hyvin hoidetussa metsässä jossa oli runsaasti tilaa aluskasvillisuudelle ja eri ikäisille puille. Näin myös mahdollisuus erilaisille eläimille on parempi elinympäristönä. Ipanakin huomasi että täällä viihtyy monet eläimet, oli mahtavaa nimittäin pomppia peuran kakka papanoihin.
Ipana jaksoi todella yllätävän hienosti kävellä metsässä jossa oli välillä ihan kunnon nousujakin! Matkaa suunniteltuun yöpymiskohteeseen oli vain nelisen kilometriä. Koska olimme metsässä ei tuuli siellä tuntunut. Päästyämme kohteeseen olikin melkoinen myteri Näsijärvellä! Vaahtopäät velloivat kauempana ja mietittiin siinä sitten että ”voi hiiskatti..ei tule tulen teosta mitään jo tuulen takia, se olisi myös melko riski maastopalolle. Mutta, teltan pystytykseen joka oneksi on tehty noin ziljoona kertaa. Omat kamppeet on hyvä tuntea kunnolla. Kova tuuli ja kupoliteltta..hmm onnistui yllättävän hyvin, varmasti osasyy oli ipana into auttaa ja pitää telttaa paikoillaan seisomalla sisäteltassa 😉 Näppärää työllistää ipana tähän tehtävään ja antaa ablodit onnistumisestaan.
Kamojen purku ja isommat absideihin, teltan eteisiin. Koska ipanallakin oli iso nälkä tehtiin ruuat ensin ennen tutkimus retkeä. Tuulen vuoksi oli pakko hyödyntää absidia ja pikku kaasukeitintä. Ipanan ruoka oli kattilassa minuutissa valmiina ja oikean lämpöisenä.
Sitten väli huhtelu kattilalle ja vedet maastoon imeyttämällä, ei järveen. Ruokien jälkeen oli kiva löytää suojaisa mato- onginta paikka ( ei tarvita kalastonhoitomaksua, se koskee viehekalastusta kts maksut: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html ). Saatiin huimia särkiä ja pikku ahvenia 🙂 Loppu päivä meni kallioilla kiipeillen ja tutkien lähimaastoa.
Aika kului todella nopeasti ja ilta puurot keiteltiin samalla taktiikalla absidissa. Ipanasta toki tämä kokkailu ja maaston tutkinta hänen kiväärikeppien kanssa oli mitä hienointa. Nyt kun on dinosaurus ja karhu innostus päällä on vielä jännempää seikkailla maastossa. Jokapuolella kun on näitä kyseisiä elikoita, siinä saa kyllä isekkin pohtia välillä että miten vastaa ipanalle jottei saa aikaan vaikka painajais unia. Tavalliset iltarutiinit hampaiden pesuineen onnistuu hyvin tilavassa kupoliteltassa, kovan tuulen vain vinkuessa ulkona! Aika mahtava fiilis! No,ipana sammui pikku pussiinsa joka isomman pussin sisällä joka puolestaa ilmatäytteisen talvi alusen päällä jonka päällä vielä ohut solumuovi 😀 eipä ainakaan kylmä tule! pääälä vielä ohut yöpuku, villasukat ja merino pipo.
Alakuvassa ipana sovittaa ennen ilta juttuja äidin lippistä hyvin päähän 🙂 Pienestäkin voi syntyä isot ilot!
Sitten tyyntyi tuuli hetkeksi..äidin ja isin oma höpötys hetki ja ihmettely reippaasta eräipanasta. Keitettiin vaihtoehtoisesti makkarat (vesi järvestä, kiehautus, makkarat sekaan) oli muuten oikeastaan aika cool vaihtoehto 😀 sitten vielä take away kahvi ja kiipesin kalliolle. Vau mikä näköala suoraan Näsijärven selälle, aurinkolaskee ja tunnet merinopitkiksien läpi yhteyden havun neulasiin persiissäsi, villasukat ja fläbärit jalassa… siinä joutaa miettimään omaa pienuuttaan ja asioiden merkityksiä.
Nukkuminen oli vähän niin ja näin itsellä, ipana kun unissaan veti pipoa pois ja kädet pois pussista. Ei ollut niin lämmin että olisi ihan jees, pään kautta kun haihtuu suuri osa lämmöstä. Mutta ainakin ipana nukkui kuin tukki, kaikesta allergisesta nuhastaan huolimatta.
Aamulla ipana nousi jälleen tasan 06.00, kummallinen tuo sisäinen kello, se ei ole riippuvainen näköjään mistään paikasta tai onko illalla valvottu myöhempään. Siinä sitten aamutoimet: vaippa pois ja kosteuspyyhkeellä putsaus vaikka pissaa ei ollutkaan vaipassa. Aamu pissat puolestaan tehtiin todella näppärästi; kauhea tuuli ja melko kylmä sellainen joten pissa homma onnistui seisaaltaan teltan sisältä toiseen absidiin. Sitten vaatetta päälle ja maito lämpiämään kaasulle, sekin absidissa hoidettuna hyvällä tuuletuksella. Teltassa köllöttely on aika ihanaa ja ipanakin pötkötteli vielä hyvän tovin isin masun päällä höpötellen. Aikuisetkin söivät omat aamupuuronsa samalla kun ipanakin.
Pakkaamis operaatio sujui nyt hieman sutjakkaammin kuin kotoa lähtiessä, koska joka tavara tiesi paikkansa matkassa. Ipana pysyi hyvin onneksi näköetäisyydellä ja autteli pakkaamisessa. Tuuli oli edelleen navakkaa ja se hieman hankaloitti teltan purkua, tuntui että työskenteli purjeen kanssa. Kuvassa keskellä ovat kiinnitysköydet ovat mielestäni ulkoiseen kiinnitykseenkin todella näppärät!
Matka jatkui osittain metsässä ja osittain hiekkatiellä. Tarkoitushan oli olla kaksi yötä, mutta välillä tulee yllätyksiä matkaan ja paluu kotiin pitäisi olla tänään illasta. Olihan sentään koulujen loppu ja teini-ikäisillä saattaakin olla menot mielessä, parempi olla kotosalla. Mutta nyt ainakin tietää että kahden yön kamppeet saa pakattua näin 🙂 Päädyttiin mato-ongelle ja saatiin 7 kalaa, joista kyllä jokainen on niin pieni että vapaus niille koitti. Ipanasta kuitenkin onginta on parasta kesä puuhaa joten mikäs siinä!
Ohitettaessa peltoa nähtiin rusakoita,kaksi kuovia, yksi haukka ja kaksi kurkea, kalalokkeja liihotteli pellon yllä myös runsaasti, sekä naakkoja. On hienoa että yhdessä vilauksessa voi nähdä näin paljon eläimiä samaan aikaan! Siinä oli ipanalle pohdittavaa, etenki kurjet näin läheltä nähtynä olivat päivän paras kunnes….
Automatkalla kotiin nähtiin aivan tien vieressä komea hirvi sonni, kunnon lapiosarvi! Onneksi pysyi nätisti tien laidalla jolkottelemassa ja vauhti oli hidas, kuitenkin syytä vilkauttaa pitkiä valoja vastaantulijoille.
Todella kiva kesän aloitus retki kaiken kaikkiaan! Ipanalla oli ainakin kivaa ja kyseli jo että milloin telttaillaan taas. Toivottavasti pian, kunhan saa äiti muutamat projektit loppuun ja pysytään terveinä! Mutta joka päivä kuitenkin onneksi meillä on mahdollisuus metsiin ja luonnon ihmettelyyn 🙂