Keväinen Seitseminen, näädän lumoa

38 korjattu

Äidin pipo päässä..koska megalätäkkö houkutteli uimisen verran tulipaikalta lähtiessä

30.3.2019 Näätä. Äiti, isi, minä haluan näädän! Missä näätä on?

oldies 14.6.2017

Tässä oli syy lähteä Seitsemiseen. Viimeksi olikin vielä loppu syksyä kun käytiin ipanan kanssa Seitsemisessä ja luontokeskus olikin suljettuna silloin.

Muistoissa hyvin 10kk iässä on myös ipanan ensimmäinen retki seitsemisessä 😉 Siellä onkin sen jälkeen useasti poikettu.

 

Omassa muistissa on että luontokeskuksen ilmaisessa metsänsiimes näyttelyssä on näätä. Onhan näätä Seitsemisen logossakin, mukava tunnuseläin paikalle.

9

Jostain kumman syystä näätä (Martes martes) on lähiaikoina puhututtanut kotona. Saduissa näätiä vilisee ja toki meillä katsellaan paljon luontokirjoja ja metsästys lehtiä. Luonto-ohjelmissa hyvällä tsäkällä on myös näätiä. Myös lemmikki näätää on toivottu, mutta tähän pikku petoeläimen hankintaan ei nyt olla lämmetty vanhempina. Näätä on muuten sangen kiintoisa kultakurkku. Nimitys kultakurkkuhan tulee sen vaaleasta rinnasta ja kurkun alueesta. Näätä ei myöskään vaihda talvikarvaa joten se on helppo erottaa muutamasta muusta pienpedosta, kuten kärpästä. Näätä osaa myös loikkia puusta puuhun jopa neljä metriä! Näätää tosin on vaikea tavata koska tyyppi liikkuu hämärissä sekä yö aikaan. Ruokapuoli muistuttaa omaani; generalisti. Eli syö mitä milloinkin on saatavilla, munia, sammakoita, lintuja, oravia, marjoja… Melkoinen peto kaiken kaikkiaan!

Tässä pari ilon hetkeä luontokeskuksen pihan leikkipaikalta tuolloin 10kk iässä ❤

 

 

Mutta suunta kohti Seitsemisen kansallispuistoa johon on saatu toiminnan suhteen myös positiivista potkua. Ajomatka Tampereelta ensin Vaasantietä Ylöjärvelle, josta Kuruntietä kohti Kurua. Osoite luontokeskukselle on: Seitsemisentie 110, Ylöjärvi  ja Tampereelta sinne ajaa noin 1,5h liikenteestä ja säästä riippuen. Seiseminen on Metsähallituksen ja Järvi-Suomen luontopalveluiden hoidossa ja kysymyksiin alueesta saa vastauksen hyvin puhelimitse. Itse ole kysynyt talvisin välillä teiden kuntoa tai puu tilannetta laavuilla.

11

Päätimme ensin käydä pidemmän autossa istumisen kunniaksi verryttelemässä aivoja luontokeskuksella. Ipana oli kiukkuinen automatkan koska ei saanut herkkuja, onneksi oli kirjoja luettavana ja tilanne rauhottui mukavasti ainakin hetkiksi. Luontokeskuksella oli sitten innokas tutkija liikkeellä. Äidin sydäntä lämmitti heti ovella näky; lapsenkanto välineitä sai vuokrata päiväksi 10€.llä. Se kun helpottaa kulkua noin 110%. Vaikka lapsi olisikin omatoimi kävelijä jo, ei pitkät matkat tai vaativaat maastot olisi muuten mahdollisia. Mukavaa oli myös että meidät toivotettiin tervetulleiksi ja pyydettiin hihkaisemaan jos tulee kysyttävää. Itse kiinnitän palveluun paljon huomita jokapaikassa, liekö ”ihmistyö” syynä, kuinka kohdataan.

 

Luontokeskusksen alakerrassa oli täytettyjä eläimiä ja se NÄÄTÄ! oi sitä ipanan riemua ja ääni väristen ihailua, näätä. Oli siellä hyviä tehtäviäkin jos halusi tutustua lajeihin paremmin. Myös eläinten jätösiäkin oli tutkittavana, nämä ovat sangen tarpeellista hyvää yleistietoa!

5

Pienellä taistelulla siirryttiin takaisin yläkertaan jossa oli onneksi tilava lastenhoitohuone. Äiti ja isi oli tässä näätä riemun keskellä vähän energian tarpeessa, kahville kiitos. Vedettiin kahvit ja munkit, ipana sai mehua ja niin, se munkin tietty. Suu sokerissa, entistä isommilla kierroksilla liikkelle kohti Koveron perinnetilan parkkipaikkaa. Uutena asiana Seitsemisessä on Seitsemisen osuuskunta joka aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Eli osuuskunta vastaa luontokeskusken toiminnasta ja palveluista sen ympärillä. Mahtavia mahdollisuuksi mm. lumikenkäilyyn, pyöräilyyn, melontaan, eräkämppä tutustumisiin, ruokailuihin ja moneen muuhun luonto elämykseen. Myös majottautuminen luontokeskuksella (kin) on mahdollista. Omasta mielstäni tämä kaikki uusi on virkistävää alueen toiminnalle ja kannustaa liikkumaan luonnossa.

 

Me kuitenkin hurautimme pienen matkan päähän Koveron perinnetilan parkkipaikalle. Siitä lähti selvästi ohajattu reitti läpi perinnetilan pihan, kohti Haukilammen tulipaikkaa. Haukilammi valikoitui kohteeksi lyhyen kävelymatkan puitteissa ja siellä ei tämän vuoden puolella olla käyty niin että ipana olisi mukana.

12

37

Ipana oli jälleen jo sata lasissa menossa edellä ja antaa mennä vaan! Mutta kappas kepposta. Noin 500m kuljettuaan ipana totesi että haluaa rinkkan, toive toteutukoon ja pikku saapastelija kyytiin. Siinähän sitten kävi niin että tyyppi simahti alta aikayksikön!

20

Käveltiin sitten hissukseen tuo 1,3km ja ihailtiin keväistä maisemaa. Soistuvaa aluetta ja jo osittain sulanutta lähes havupuu metsää, jännää oli ettei vastaan tullut kuin pari ihmistä koirineen vaikka sää oli upean aurinkoinen. Opasteet olivat koko matkan selkeät ja polku verrattaen hyvässä kunnossa vaikka oli kevät.

 

Tämä reitti ei ole esteetön, esteettömiäkin aluieita Seitsemisessä on ja niitä on tullut myös hyödynnettyä. Kesällä Koveron perinnetila on myös tutustumisen arvoinen, se muistuttaa ipanan mielestä toki Viirun ja Pesosen kotia ❤

 

 

16

Päästyämme Haukilammelle oli siellä telttailijoita ja tulet valmiina! Ihan kiva vaihteeksi ettei tarvi itse sytyttellä, vaikka mukan olisi nyt ollut uudet tulukset ja uutta ihanaa Maya stick ainesta. Ipanakin heräsi ja huomasi heti tilaisuuden koittaneen, valtaisa lätäkkö oli ihan lähellä. Ei, ei ja ei. Mikään ei tuntunut pitävän ipanaa lätäköstä, ei leikit, eii minilihapullat, ei mehut, ei edes lammen laituri kiinostanut tai muille ihmisille höpöttely.

 

Nuotiopaikka oli erittäin toimiva ja siisti. Paikalla oli puuliiteri ja PuuCee sekä teltoille / riippumatoille hyvät paikat. Siinä koitettiin sitten saada syötyä, vaikka se lätäkkö kiiltävänä siellä kutsuikin ipanaa. Muutama pikku lihapulla mahtui munkilla täytettyyn masuun onneksi. Kipittäminen metsässä tekee hyvää tällaiselle energia pommi lapselle ja antaa virikkeitä mielikuvitukselle. Umpi maalta kotoisin olevilta vanhemmilta tuskin muunlaista ipanaa voisikaan odottaa, vaikka melkein kaupungissa asutaankin toistaiseksi 😉

 

Mutta se lätäkkö, tai ennemminkin pikku järvi ainakin lapsen näkökulmasta houkutti. Se yksi nanosekuntti kun käänsi muualle katseensa oli pikku ipana lätäkössä..selällään ja sitten mahallaan. No, havunneulasia suu täynä ja kauhea kiukku päällä. Mutta melkoisen normaalia toimintaa lapselta. Muu ei nyt auttanut enään tässä kohtaa kun katsoa että ole mitään roskia silmissä ja kuinka paljon kuivaa lapsessa on jäljellä. Onneksi haalari pitää jonkin verran vettä ja matka autolle ei olisi kovin pitkä. Kimpsut ja kampsut kasaan, pettynyt ipana rinkkaan ja jalat kohti parkkipaikkaa. Ilma oli onneksi melko lämmin ja tuuli ei käynyt, ei siis  mitään suurta syytä paniikkiin hyytymisen suhteen.

29

Äidin pipo päässä jatkettiin, koska ipaanan pipo kastui uidessa eniten eikä pää saa saada kylmää. Kurahanskat piti kädet kuivina ja kengät olivat kalvolliset joten ihan heti ei vesi niistäkään hulahda läpi. Lähinnä lasta harmiti kun hommat tulipaikalla jäivät hieman kesken ja ympäristön tutkinta hänen osiltaan puolitiehen.

 

 

Parkkipaikalla märät vaatteet pois ja olipa näköjään haalari pitänyt veden hyvin tämän reippaan kilommetrin ajan. Autossa piti saada keskustella lisää näädästä ja miksi ei mennä sitä heti katsomaan uudelleen. Sen verran tarkka ipana on että kun ajettiin jo kiinni olevan luontokeskuksen ohi, kuului tiukka käsky ”mennään luontokeskukseen,siellä on kuollut näätä ja munkkia!”. Pikku rähinä syntyi siitä, mutta se unohtui kun ohitettiin eräässä pihassa oleva vanha paloauto. Huomio kiinnittyi auto asioihin hetkeksi. Ajomatkan sai käydä keskustelua Seitsemisestä, missä se on ja mitä me tehtiin siellä. Nippeli tietona; Symppiskirjan ehtii lukemaan 15 kertaan 40 minuutissa 😀

35

Kotona ipana simahti maitonsa kanssa heti ja viimeisinä lauseina tällä erää oli että hän haluaa uudelleen Seitsemiseen missä on näätä. Tarvinee lähteä sään lämmettyä sinne teltta mukana, niin saapahan sitten tutkia näätää urakalla ja hyviä telttailu kohteitahan Seitsemisessä riittää!

Nyt lapsimessu suunnittelujen ohessa haluamme toivottaa mukavaa alkavaa uutta viikkoa kaikille ja toivottavasti tavataan messuilla! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s