Up and Under

läjä

Tästä kohteesta olikin hyvin kuvaava kuva eräipanan instagramissa. Hieman synkeäkeähkön epämääräisen aurinkoinen sunnuntai 24.2.2019. Jotain piti tehdä. Retkelle,johonkin uuteen kohteeseen,ei mihinkään kovin kauas Tampereesta,joku paikka mistä on kuullut mukavia juttuja. Päädyimme sitten ”teletappi maahan” eli Yltä ja alta nimiseen paikkaan. Up and Under on Nancy Holtin maataideteos,muistuttaa ainakin lapsen silmin täysin teletappien asuin paikkaa. Nancy Holt (1938-2014) oli Amerikkalainen monumentaali ja maataiteen kehittäjä,ympäri maailman on nähtävinä hänen töitään kuten: Dark Star Park  Virginissa, Sole Source Irlannissa, ja Avignon Locators Ranskassa. Jos haluaa lukea tästä kohteen syväluotaavsti niin : http://www.strata.fi/yltauml-ja-alta.html

upandunder

Eli kulttuuria kerrakseen olisi nyt sitten tarjolla,kiintoisaa kyllä miltä paikka näyttäisi ihan oikeasti paikanpäällä ja näin talvella. Moni onkin klehunut että siellä on vieressä hyviä pulkkamäkiä ja itse taideteoskin on lasten mieleen kiva juoksentelu paikka. Aivan taideteoksen vieressä olisi kuulemma myös hyvä laavu. Asia kiinnosti koska sinne olisi helppo mennä ja olisi aktiviteettia lumikenkien tai pulkan kanssa,ruokailukin hoituisi näppärästi tulilla. Koska puu tilanne oli mysteeri ja tietoa en saanut mistään,niin otin autoon mukaan puut varmuudeksi. Lettutaikinat mukaan ja menoksi!

4

Vaatetus tällaisella lämpöisellä,pilvisellä,mutta aurinkoisella säällä oltava lämmintä ja vettä hylkivää. Olenkin kyllästänyt tosiaan näitä pojan haalareita NikWax tuotteilla,vaikka eivät kuorivaatteita olekkaan. Tässä testailussa en ole hävinnyt mitään ja omasta mielestäni tuotteet ovat toimineet näinkin. Pesin siis haalarin NixWax pesulla ja sen jälkeen pintaa saman tuotemerkin spay kylläste,sitten saunaan jälkilämmöille kuivumaan kun sauna otettu pois päältä. Jokainen omalla vastuullaan kokeilkoot 😉

 

Tampereelta tuonne Hämeenkyrön Pinsiöön ajeli liukkaalla säällä sellaisen 45min. Matka kului lauleskellen lastenlauluja ja rekkoja ilhaillen,matka oli suurimmaksi osaksi moottoritietä nimittäin ja ipanana hulluna rekkoihin. Osoitteena on  Sasintie 555, Pinsiö Ja paikalle on hyvät opasteet. Lähellä on myös toinen tällainen maataideteos ”puuvuori” mutta sinne ei ole tietä näköjään aurattuna kun risteyksen ohitti.

p paikka

Parkkipaikalla johon auto jätettiin olikin vain paru autoa ja muutama lapsi kirmasi villisti pulkkien kanssa sieltä.

Unohdin täysin että joillakin ihmisillä on hiihtoloma,itse kun sellaista ei viettänyt. Parkkipaikalta näkyi puiden olleessa lumettomia hyvin tuo taideteos. Myös polku ylös rinteeseen oli selvä ja siitä saattoi päätellä että laavu olisi siellä. Liukasteltiin ensin kuitenkin pulkkinemme katsomaan taidetta! Jätettiin lumikengät autoon koska tuonne meni hyvä polku ja pääsi itsekkin pulkalla sujahtamaan mäen taideteokselle. No..koiran kakkaa oli melkoisesti ja itse taideteos oli betonisia rumpuja tunneleina ja katossa valokolo (vertauskuvallinen maailmankeskipiste). Sisäpuolella oli näin talvella aika kolkkoa,liukasta ja hieman vetistä. Mutta pulkkamäet olikin hyvät ja lapsia olikin runsaasti paikalla perheineen. Osa oli tehnyt omista puista alueelle nuotioita jota vähän ihmettelin,koska ylhäällä on rinteessä laavu.

muru

Lasketeltiin iloisesti loivemmassa mäessä koirankakkeja väistellen melko kauan ja läpäistiin tunneli. Itsellekin pulkkailu on hauskaa ja etenkin kun edessä istuu kiljuva ipana ”lujempaa,lujempaa!”. Voi kun osaisikin enemmän ottaa stressi vaihteen itseltään pois päältä ja keskittyä pulkkailuun ja leikkeihin. Lapsen kanssa leikkiessä unohtaa kyllä hyvin pikku huolet ja etenkin ulkona kun touhuaa saa mieli rentoutua. Omaa sisäistä lastaan ja kykyä ihmettelyyn tarvii reenata selkeästi 🙂  Tunnelissa olisi voinut kyllä olla yli virkeällä ipanalla kumpparit tai vettähylkivät kengät,oli meinaan lätäkköä toisensa perään. Kummasti ne lätäköt aina jaksa kiinnostaa! Sitten päätettiin kavuta laavulle,kaukaa katsottuna siellä olisi ihan vain pari ihmistä ja tuli. Mutta,kun talsittiin rinnettä ylös muuttuikin tilaanne eri näköiseksi ja ymmärsin miksi jotkut olivat tehneet alas taideteoksen lähelle omat nuotiot.

mäkee

Ylhäällä laavulla selvisi että ihan laavun vieressä oli toinen parkkipaikka n.15-20m laavusta. Eli isompi tie kulki aivan vierellä ja siihen oli suora näkö yhteys.

tielle

 

Laavu oli ihan perus laavu mutta ainakin nyt hyvin sottainen,vaikka siellä oli roskiskin. Eniten pahaa teki varmaan itse tulisija,kiviä ympyrään kasattuna ja ei mitään varsinaista suojaa ajatellen kesällä tulipalovaaraa,tämä hämmensi.

tämä nuotio

Puuvajassa ei ollut puita ja puucee oli kaatuneena rinteeseen nurin. Eteenpäin jatkui leveä polku ja paikalla oli paljon ihmisiä. Hetki siinä ihmeteltiin silmät pyöreinä ja todettiin että ei taideta jäädä tänne. Ensinnäkin nuotiolla tai laavussa ei olisi tilaa ja ympäristö oli liian hälyisä sekä sotkuisuus häiritsi meitä tässäkohtaa.

huussi

Ipana oli pulkkailusta väsynyt mutta oli selvästi hämmentynyt. Ipanaa kiinnosti paljonkin koirankakat ja männyn kävyt,käpyjä sitten pitikin kärrätä pulkaan mukaan oravien ruuaksi kuulemma.  Päätettiin että lähdetään kotiin paistamaan letut.

 

Mutta,kun asiaa katsoo muista kulmista, ei voi sanoa vain näitä omasta mielestä negatiivisia tai itselle häiritseviä asioita. Ensinnäkin laavu on helppo saavuttaa,siihen ei todellakaan vaadita kävelya ja vaunujen kanssa sinne pääsisi,pyörätuolilla pääsyllä tarvisi kyllä hieman työntöapuja.

liiterikin-1.jpg

Kuva suoraan nuotiolta toiselle,lähemmälle parkkipaikalle

Näitä todella helposti saavutettavia laavuja kun ei ole kovin paljoa. Siitä en tiedä pääseekö paikalle bussilla. retkeily voi olla helppoa aloittaa juuri näin matalan kynnyksen paikasta,mutta mukavemman käsityksen toki saisi jos olisi siiti ympäristö. Toiseksekseen laavun alapuolella oleva taideteos on kiva nähtävyys varmasti kesällä,ainakin vaihtelua! Ja talvella nämä pulkkamäet oli hyvä juttu.

tappilaa

Me huristeltiin pikku räntäsateessa,jota aurinko siivitti kohti kotia. Letuista tuli hyviä ihan takkatulillakin 😀 Tulipahan käytyä ja kesällä voisi mennä katsomaan oliko paikka siistitty ja toivottavasti tulipaikka muutettu turvallisemmaksi. Onhan tuo teletappi bunkkerikin nähtävä vihreänä!

me

Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille ja ulkoillaan vielä näissä jo kevääseen taittuvissa olosuhteissa! Seuraavia juttuja miettiessä ja vaatteita kyllästellessä! Sitä kun ei koskaan tiedä mistä itsensä ipanan kanssa löytää 😉

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s