Pukala;Voimat loppuu,merkit hukkuu. Hämärä hiipii,lumi reisiin asti riipii.

mää

Alun pikku runoilu koostaa näppärästi koko teksti sisällön. Lauantai 2.2.2019 jää kyllä mieleen vahvasti. Päättiin perjantaina lähteä selviytymistaitojen expertin kanssa (joka haluaa pysyä toimenkuvansa takia vain X henkilönä tylsästi),sekä toisen tyypin kanssa katsomaan missä kunnossa Pukalan reitit ovat osalla Valkeajärvi / Vähä-Musturi. Ipana sai jäädä kotiin,koska meillä ei ollut tietoa saatuna reittien kunnosta kun oli tullut lunta runsaasti. Myös puu tilanne tulipaikoilla oli kysymysmerkillä. Ipana kanssa mieluummin ottaa varman päälle ihan jo kaikkien mukavuustason ylläpidoksi. Eikä pahaa tee käydä joskus aikuisten kesken pikku retkellä. Nyt todellakin kiitin itseäni päätöksestä lähteä ilman ipanaa!

Kesällä Vakeajärvi on kiva reitti kulkea ja hieman ehkä rauhallisempi kuin Roninmaan laavu johon on helppo pienenkin kanssa tulla jos on kantoväline. Siellä on myös hauska pieni saari johon pääsee siltaa pitkin. Pukalan virkistysmetsää tituleerataankin Etelä-suomen Inariksi,kaunista seutua järvineen! Ja kiintoisaa historiaa löytyy jälleen lapinraunioista,eli hautaröykkiöistä.

Reitti Valkeajärvelle on Siitinjärven parkkipaikalta 2,7km mutta ihan parkkipaikan kupeessa on myös tulipaikka,puuvaja sekä teltalle paikka.

risteys

Nyt kuitenkin autoa ei parkkipaikalle saatu,tietä ei aurata talvisin (vain Juurakon parkkipaikka aurataan) ja luntahan riitti! Auto sai jäädä Valkeajärventien ja Metsisianpolun risteykseen,joka Siitinjärven parkkipaikalle johti. Siinä tuli vain yksi moottorikelkka vastaan iloisia,lapsia kyydissään reessä. Auto saatiin tien alun viereen siten että ajotie jäi vapaaksi. Hyvä keino onkin saada auto lumiselle tielle peruuteltua,on muutama sentti kerrallaan uran teko hankeen. Malttia se vaati,mutta niin ei (toistaiseksi) ole jäänyt jumiin kun on renkaalla tampatussa urassa.

Siitä sitten talsittiin VIELÄ reippahasti ja iloisesti kohti Siitinjärven parkkipaikkaa. Parkkipaikalla todettiin että eipä ole toviin kukaan tainnut käydä talvella täällä. Reitillä joka lähtee oikealle puuliiterin suuntaan 2,7 km valkeajärven lavulle,oli eritttäin luminen ja polkua ei ollut havaittavissa . Puiden siniset merkinnät olivat osittain lumen peitossa,mutta sepä ei ollut ihme! Lunta oli näillekkin leveysasteille tullut kunnolla ja tuuli tuveratanut puihin kerroksensa.

opasteet

Valkeajärvi,siellä se lukee

Lähdettiin siis suuntaan Valkeajärvi ja kyllä se tuntu näin 167cm mittaiselle rankalta tarpoa 26-66cm lumessa. Lumikenkiähän ei tietenkään tajunnut napata matkaan. Kulkua hankaloitti kaatuneet puut joiden yli piti kammeta itsensä. Yksi hyvä asia on muistaa: ÄLÄ nouse rungon päälle,usein kaatuneissa puissa on oksatappeja ja jos liukastut rungolla ei puutappi sisuksissa ole kovin tevetullut. Nilkkojen kanssa sai olla toki myös varovainen ja pitkoksia ei myöskään aina huomannut. Siinä alkoi jo tuolle 2,7km:lle mittaa. Pidettiin vaatteiden ohennus ja juomatauko.

DSC_0246

Tässä huomaa kerrospukeutumisen edut. Tiedossa ei ollut näis suurta hengästymistä joten välistä yksi kerros pois,päälle jäi hengittävä aluspaita ja kuoritakki. Välillä pelkkä hengittävä fleece on sopiva kun liikkuu. Nyt halusi kuitenkin suojata itseään puista tippuvalta lumelta joka kastelisi pian koko naisen. Pukeutuminen on hyvin henkilökohtaista,toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Aina ei tarvitse ajatella että kallein on paras,pitää myös miettiä kuinka paljon tuotetta käyttää ja mihin tarkoitukseen. Itse liikun talvella paljon ulkona ja oman kropan heikkoudet esim.palelun varpaissa ja epänormaalin suuren hikoilun on varmaan kohta oppinut tuntemaan. Talvella on riski ylipukeuumiseen liikkeellä ollessa jolloin hikoilee,pysähdyttäessä on sitten kylmä ja märkä. Siksi vaihto vaate on aina hyvä olla mukana varmuudeksi,esimerkiksi ne sukat ja paita.Varpaiden paleluun on itselläni auttanut joko kertakäyttöiset tai uudelleen lämmitettävät lämmittimet. Yksi vinkki onkin,että kokeilee laittaa lämmittimen varpaiden yläpuolelle,silloin ilma pääsee kiertämään varpaissa helpommin ja kova kengän pohja ei estä lämmitystä. Myös punttien päälle laitettava lumisuojat ovat näppärät!

laavua

Riisumis tauon jälkeen suunnattiin sitkeästi edellä kulkevan alan ammattilaisen perässä. Itselläni ja toisella henkilöllä meni sen verran pidempään (1h ja 15min) että kun päästiin laavulle,oli siellä jo nuotio valmiina 😀 Ei ole hetkeen kyllä ollut niin iloinen valmiista nuotiosta. Toki puut oli melko kosteita ja niitä sai siinä pienennellä tuttuun tapaan. Tauko teki hyvää,kuivat sukat repusta,kuoritakki pois,untuva takki päälle (itsellä ikuisuuden vanha veromodan takki,joka pelittää tähän oikein hyvin) ja jos viluttaa niin päälle mahtuu hengittävä fleece. Tämä siis toimii minulla hyvin tällaiseen ”hengailu” hetkeen,kunhan on kuiva. Huopavuoret on muuten ihana asia kumisaappaissa! pitää lämpöä ja minulla ne eivät edes hikoile pahasti merino sukan kanssa. huopavuoren saa pois ja kuivumaan myö. Korkea varsi olikin nyt iso plussa! mm.Nokia tekee saappaisiin huopavuoria,Sievi valmistaa jotakin lyhyttä mallia ja Lundhagsilta löytyy ainakin monoihin sopivia.

DSC_0245

kyllä,ne on villasukkani lämpiämässä hienosti makkaroiden kanssa sulassa sovussa 😀

Siinä sitten vedettiin makkaraa ja epäonnistunutta tikkupulla yritystä. Tikkupullat on sellainen elämän mittainen haaste ilmeisesti,aina joku osa menee päin mäntyjä!

mänty

Sitten matkaan jälleen! Roskat mukaan ja varmistus että paikka jäi siistiksi. jatkettiin matkaa ylöspäin ja saavutettiin tie joka ylitettiin. Siinä kohtaa alkoi mietityttää todella että jaksaako vielä ilmeisesti pahemmaksi muuttuvaa pöpelikköä. Reitti oli nyt todella sen näköinenn ettei siellä ole talvella kuljettu kertaakaan. Aluksi siniset reittimerkinnät näkyi ja samalla putsaili puita jotta muutkin ne huomaisi jos tänne lähtee. Kulku se vaan hidastui (paitsi tällä selvitymisalan konkarilla). Ilta alkoi hämärtää ja edestä kuului että ”hop hop hämärtyy!” Onneksi oli se otslamppu aina mukana.. No,ne siniset merkit sitten katosi. Voimat oli ihan totaali loppu ja se oli pahinta,ei niinkään ettei nyt ollut ihan kartalla missä ollaan. Merkinnät todellakin katosivat etsinnöistä huolimatta,olis siis kaksi vaihtoehtoa 1.palata samoja omia jälkiä melkoisen pitkä matka 2.ottaa puhelin ja maastokartta käyttöön + oma paikan tuntemus. Pimeys ja lumi tosin muuttaa aina maisemaa ja muistikuvaa (ellei ole huomattavaa maaston vaihtelua esimerkiksi korkeaa kalliota jonka muistaa). Otettiin vaihtoehto 2. koska voisimme rämpiä metsän halki Vähä-musturin järvelle jonka varressa menee polku. Omaa luottoa toki toi se että meillä oli mukana ihminen joka selviää vaikka aavikolta kotiin jäätikön halki ongelmitta. sanotaan että siinä oppii,tekemällä oppii parhaiten ja virheistä oppii. Mutta siinä tulee aina huomioida oma ja muiden turvallisuus. Itsellä olisi huoli herännyt jos ipana olisi ollut mukana.

metsää

Suunta oli oikea ja edessä oli mukava jyrkänne tulla lähes pyllymäkeä alas järven rantaan. Siinä sitten seisottiinkin jo suoraan sinisen reittimerkin edessä,millä ihmeen munkilla! järven rannan reittiä oli ehkä joku käyttänyt tavella,mutta lunta oli siinäkin noin 30-40cm. Pian tuli eteen tie,siinä lunta olikin sitten vain se jokin 15-20cm ja jalat huokaisi helpotuksesta! Meidän experttiä hieman huvitti kun kertoili meille reissun varrella omista kokemuksistaan ja mokistaan. Tässä sitten meille nyt omakohtaista hyvää jaettavaa niistä ”ei mennyt niinkuin strömsössä” reissuista. Pikku päiväretki saattaa venähtääkkin ylättäen monen tunnin rämpimiseksi,siittä oppi jälleen kerran mitä tehdä toisin.

pimeää

Nyt ainakin tiesi seuraavan etapin ja se oli SAUNA ❤ Sai ipana,mies ja lapset hyvän reissukuvauksen tälläkertaa! Mutta,tämä reissu lisää vain intoa oppia lisää ja havainnoida omaa itseään! Antoisaa viikon jatkoa kaikille ja koitetaan olla järkipäässä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s