Ipana,talvimyrskyt ja Pikku-Ahvenisto

Pulkalla pääsee ja makkara maistuu,posket punastuu,hymystä loistaa ipanan suu!

DSC_0092.JPG

 

Oi ihanuutta! Saatiin vihdoin Tampereelle kunnolla lunta! Täällä lumen tulo teetti ongelmaa monissa paikoin kun sähköt katkesivat ja kaikkia teitä ei saatukkaan aurattua. Ahvenanmaalla tosin olikin ollut ”jääkää kotiin” ilmoitus.

Me ei jääty kotiin seuraavan päivänä. Iltapäivällä kun tuulii oli hiljentynyt,taivaalta ei tupruttanut lunta niin mieleen tuli simppeli kohde pitkästä aikaa. Siitä on nimittäin todellakin pitkä aiaka kun on viimeksi ajellut Ylöjärven puolelle ja Pikku-Ahvenistolle. Kohde olisi nyt täydellinen jos tiet olisi aurattu. Paikalla on meinaan huippu pulkkamäki ja kiva pikku kierros järven ympäri sekä luontopolku. 

Pikku-Ahvenistolla on kaksi puuliiteriä ja puu cee sekä laavu jossa edessä kaivonrenkaaseen tehty tulipaikka. Eli savu kiertää kivasti laavun,laavun puoliympyräisen muodon vuoksi helposti,tämä ainoa miinus. Paikalla on myös pöytä ja penkit. Laavu sijoittuu järven rantaan ja niityn kupeeseen,tästä sitten lähtee kierros järven ympäri. Rattaiden/pyörätuolin  kanssa järven ympäri ei pääse mutta laavulle pääsee hyvin helposti ja parkkipaikka on erittäin lähellä halutessa. dsc_0097

Ennen laavua rinteessä on myös kyltti luontopolulle joka kiertää metsän kautta,sinnekkään ei vaunuilla/pyörätuolila pääse. Lapsia ajatellen paikka on kivan helppo,kesällä polut kulkee lapsenkatorinkan tai kantoliinan etc.kanssa hyvin. Reitilä järven ympäri on tosin nousua jonkin verran. Matkalla laavulta lähtiessä kiertämään järveä (vastapäivän suuntaa tässää ajatuksessa) on myös juhlakäyttöön tarkoitettu historiallinen huvila 1900-luvun alulta. Historiaa:Antti Penjamin Mäkikylä joka aikoinaan huvilan rakennutti murhattiinkin sitten sisällissodassa. A.P:tä pidettiin ns.ylemmän säätynsä petturina joka työllisti paljon paikallisia ihmisiä ja auttoi paljon vähäosaisia (esim.köyhien lapsien koulunkäynnin avustusta,lainasi rahaa lasten vanhemmille). Taidepiireissä ja kulttuuri  hän oli myös tunnettu. Hänet haudattiin pirtin kulmakaappiin omasta pyynnöstään perimätietojen mukaan. Vieläkin pirtissä näkyy kaapin sijan paikka. Mutta luontoon!  Joinakin kesinä pihan niityllä on näkynyt hevosiakin. Huvilan edestä sopii kulkea ja kohta sen jälkeen tulee vasemmalle polku järven myöden. Alueella on paljon lenkkipolkuja ja talvella loistavat hiihtoladut! 

Luonto on monipuolista kun otetaan niittyjen kasvusto ja eläimet sekä pikku hyönteiset huomioon. Järvessä on sammakoiden kutu aikaan hillitön melu,rupisammakoita riittää siis ihmeteltäväksi. Syksyllä alue on todella hyvää marja ja sieni maastoa 😉 

Pikku-ahvenistolle pääsee ainakin Tampereelta helposti eli Vaasan tietä E12. Ajetaan ohittaen kauppakeskus Elo joka jää oikealle. Kohta näkyy huoltoasema Shell oikealla ja siinä kohtaa risteyksessä käännytään vasemmalle Soppeentielle ja kohta Hopeatielle joka kohta haarautuu Kultatieksi. Aluella on paljon pienteollisuus halleja. Kultatien alussa on pieni parkkipaikka,mutta hiekkatie jatkuu vielä alaspäin jossa on isompi parkkipaikka oikealla puolella laavun läheisyydessä.  Alakuvassa auton takana lähin parkkipaikka jolla oltiin pysäkissä,puomi estää ajon laavulle asti 🙂DSC_0160.JPG

 

Koska ilma oli ihanan perus talvinen (-9) otettiin lämpöisesti päälle ja jalkojen ja käsien lämmittimet varmuudeksi mukaan. Ei siis ollut tietoa oliko tiet aurattuna mihin asti joten pettymyskin olisi voinut tulla. Laitettiin sukkahousut,villasukat,pitkähihainen body ja merino haalari jonka päälle untuva haalari. Villatumput ja päälle uudet nahkarukkaset ja kunnollinen talvihattu sekä merino kypärämyssy.

Muuten oli perus retkikamat mukana EA-laukkuineen ja lämpöpeitteineen,sekä vaihtovaatteet ipanalle autoon varmuudeksi. Tarkoitus ei ollut tehdä mitään mega lenkkiä vaan rento makkara retki ja pulkkailu,samalla tsekkaus oliko paikka muuttunut viime visiitistä.  Autoon otin varmuudeksi sepeliä (ikea kassit jee!) ja katsoin että köysikin & lapio on missä pitää. Autossa muutenkin on kiva olla aiukuisten turvaliivit vuodenajasta huolimatta ja perus EA-tarpeet ja sammutin. Talvella meillä on vielä lämmin viltti,villasukat,pipo,rukkaset ja fleece takakontissa. Niille on välillä huomannut olevan käyttöä.

dsc_0125

Meillä kävi hyvä onni,ajettiin melko liukkaita teitä pitkin ja matkalla pari tuoretta kolaripaikkaakin ohitettiin. Tiet oli siis aurattu pitkälle Hopeatietä ja jätettiin auto lähimmälle parkkipaikalle. Ipana kyseli koko matkan mihkä mennään? Onko pulkka mukana? Onko toi Citimarketti? Mikä toi auto on rikki? Asiaa riitti j asamoin energiaa!

Parkkipaikalla ei ollut muita ja ipana vapaaksi! Sinne se juoksi täyttähäkää lumeen ja tietysti söi sitä kaikista mato varoituksista ja kielloista huolimatta (lumensyöntiinkin otetaan vinkkejä vastaan,millä ihmeellä sen saa loppumaan 😀 ). Havaittuaan alamäen tuli tiukka käsky koko 2v4kk teholla ”äääiti vetää lujaa vauhtia,tahtoo laskea!”. Siinä sitten melko umpi hangessa otettiin kunnon laskut polulla (oikeastaan kylläkin hyvä kärrypolku paremminkin).

dsc_0100

Nyt siellä ei näkynyt eilisen lumimyräkän jälkeen käyneitä,mutta kulkeminen onnistui kuitenkin hyvin näin. Itsellä oli housujen päällä lahjesuojat ja se oli ihan hyvä veto. Ja pulkassa lampaantalja joka toimi nuotiollakin hyvin pepun alla.

dsc_0113 – kopio

Puuliiterien ovet oli ilmeiseti tuuli avannut ja puut molemmissa liitereissä olivat melko lumisia. Nappasin kuivimpia yksilöitä ipanan avustuksella ja tehtiin ensi tuli valmiiksi,hieman oli jälleen pikku silpun ja puiden pienentämistä jotta syttyminen olisi varmaa #sissipuukko 😉 tuohta oli itsellä mukana ja puuliiterin perukalt asai vielä kaivettua lisää,näin saatiin kunon tuli heti.

 

dsc_0120

Tällä välin kierrettiin umpihangessa pulkan kanssa + kävellen vähän matkaa rannan polkua,laskettiin mäkeä ja ipana päätti nuolla kaatumutta puuta jonka päässä oli lumi kökkö tovin ennen tuhoutumista. Oli kuulemma nyt hirvi. (Oppi on mennyt näköjään perille eläinten talviruokinnasta).

nuolukivikö.JPG

Juuri täydellinen hiillos oli tullut tuosta hieman yli mitoitetusta roihusta. Nuotio piti kyllä ensin siivota ja ongelma olisi muuten ettei tuli olisi muuten saanut happea alleen.No,kuitenkin meillä oli kohta ihanat lämpöiset makkarat ja sormet & varpaat lämpöisinä liikkumisesta. Mukana jo perinteiset lämpöiset maidot ja piparit 😛

dsc_0151

Oli ihanan hiljaista ja rentouttavaa lähteä aurinkoiseen ja jo hieman hämärtyvään päivään pikku retkelle. Tänne voisi tulla uudelleen ja kiertää kävellen järvi kun polku on paremmin näkyvissä,ei tarvisi ipanan nostella jalkoja niin paljon ja jaksaisi pidemmälle. Loistavaa talven jatkoa jokaiselle! Me koitetaan metsästää seuraavaa helppoa talvi kohdetta ja keskitytään paljon nyt riistanhoitoon porukalla 🙂

dsc_0154

 

2 thoughts on “Ipana,talvimyrskyt ja Pikku-Ahvenisto

 1. Ihana retki teillä taas!

  Lumensyömiseen auttaa aika 😀 Itse olen ottanut sen kannan, että lunta saa syödä, kunhan ei syö kadunvarresta (koirankakkaa) eikä parkkipaikan vierestä (likaa autoista).

  Vähän isommalle lapselle voisi toimia se, että haettaisiin astialla lunta sisälle sulamaan ja sitten yhdessä katsottaisiin mitä öttiäisiä tai likaa astiaan ilmestyy.

  Liked by 1 henkilö

  • Tuo kadunvarsi lumi on kyllä se pahin🙈 keskellä metsää on paljon levollisempi olo asian kanssa😂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s