Itsenäisyyspäivän aurinkokylpy Vähä- Riutan laavulla

10.JPG

Itsenäisyyspäivä 2018 koitti onneksemme aurinkoisena ja ihmeellisen tyynenä. Itselläni on vielä käsi paketissa ja se edelleen rajoittaa toimimista paljon. Ajateltiin lähteä pikku retkelle päiväksi ja mies saisi toimia nyt kantojuhtana 😉 Aamulla otettiin kunnon päikkärit alle ettei uni tule silmään eräipanallakaan. Ipana tankkasi vielä enne lähtöä nakkikeittoa ja masu täynä puettiin lämpöisesti päälle. Ilma oli kerrassaan loistava! Pikku pakkanen joka sai kurankin pysymään jäässä ja aurinko puolestaan lämmitti jopa nenänpäätä. Laitettiin sukkahousut,collegepöksyt,pitkähinainen body,fleece,villasukat,villatumput+kalvotumput,kuomat ja untuvahaalari (hieman hössöttäjänä otin mukaan vielä merinovilla haalarinkin) päähän lämmin tuulta pitävä hattu joka suojaa korvat ja niskankin hyvin. Mukaan mahtui vaihtovaatteet mahdollisten kastumisien varalta. Autossa ipana totesi että ”ääiti unohti aulinko lasit” no niimpä kävi,niin harvinainen tuo aurinko ollut että ei voinut muistaa!

4

 

Ajeltiin tällä kertaa eri reittiä vinkin ansiosta ja toiselle parkkipaikalle Matinlahden perukoille joka ei ole kuin luvalla käytössä. Parkkipaikka on tarkoitettu taivaltajat ry:lle. Läheltä kulkee osa kaarinan/birgitan polkua ja sitä pitkin olisi helpohkoa kuulemma kävellä Vähä-Riutalle joka myös Taivalpirttinäkin usein mainitaan. Taivalpirtti on oikeastaan laavun lähellä oleva Tampereen taivaltajien käytössä oleva mökki. Talvisin myös loistavat hiihtoladut kulkevat ohitse ja kahvila toimintaa on silloin tarjolla. Myös Salmuksentien päästä pääsee Kaarinanpolulle josta polku johtaa Vähä-Riutalle.

11.JPG

Taivalpirtin mökin portit

Yleensä jätämme auton Savontien parkkipaikalle jonka osoite on Savontie 652 ja kävelemme siitä laavulle tai poluille jotka lähtevät siitä. Tie joka lähtee parkkipaikalta on suljettu puomilla.  Parkkipaikalta Savontie 652:selta pääsee vielä lastenvaunujen/pyörätuolin kanssa kulkemaan koska kyseessä on hiekkatie. Tosin saa olla kyllä hieman kuntoa,koska matkalla on ylämäkeä mennen tullen ja palatessa.

25

Matkaa on 1,2km tulipaikalle savontien parkkipaikalta. Nyt reittimme kulki toiselta puolelta saapuvasti,Tampereen Hervannan takaa ja oli pelkkää polkua. Monessa kohtaa tuli opasteita niin kaarinanpolulle kuin Birgitanpolulle,reittiopasteet ovat mielestäni hyvin selkeät latumerkinnät olivat myös hyvin sijoiteltu. Kuten edellä mainitsin Salmuksentien,on sekin hyvä vaihtoehto kulkea laavulle. Salmuksentie on puolestaan Kangasalan puolella. Polku on ainakin viimeksi ollut hyvässä kunnossa ja tuollainen 2v kulki hyvin sienestys puuhissa mukana 🙂 Tuutima on puolestaan vuokra korsu(myös tulipaikka löytyy),se kun noissa kylteissä vilahtelee. Itse en ole muutamaan vuoteen paikalla käynyt ja jokin vuosi taaespäin kyseinen korsu paloikin myös.

Alla kuvia merkinnöistä jotka toimivat kyllä näppärästi tuli sitten mistä suunnasta tahansa:

13

12

6

8

Kun jätämme auton Savontien parkkipaikalle kierrämme jonkin pikku lenkin lähistön metsissä ja poluilla ennen ruokailua tai yöpymistä laavulla (hyviä sieni ja marjastus paikkoja). Ipana ei ole vielä laavussa nukkunut,mutta telttailu tässä maastossa onnistuu myös hyvin. Varsinaista telttapaikkaa ei laavun lähellä ole mutta kyllä sieltä sopivaa maastoa on löytynyt. Tulevana kesänä toivon että ipana olisi jo valmis laavussa nukkumiseen kanssamme 🙂

26

Kävely itsenäisesti oli ipananalle tänään mieleen ja uusi polku olikin kiinnostava! paljon kivoja ”kallioita” eli kiviä joille kiivetä ja pari jännää ihmisten kyhäämää kivi kasaa sekä taivaalla lenteleviä lentokoneitakin,muutama orava ja satavarma karhu ipanan mielestä. olimme hieman yllättyneitä että liikkeellä oli niin vähän ihmisiä,liekö kaikki valmistelemassa linnanjuhlien katselu operaatiota? Meillä on tapana itsenäisyyspäivänä käydä jossakin luontokohteessa,se on itsenäisyyden muistamista parhaimmillan. Siinä on hyvä miettiä Talvisodan kulkua ja historiaa.

3

5

Ipana jaksoi kävellä yllättävän reippaasti matkaa joka tältä toiselta p-paikalta oli noin 2,5km. Kun hyytyminen tapahtui sai isi nyt yksin hoitaa nostelut ja muut laittelut,sekä solmia äidin kengän nauhat uudelleen.

Perille saavuttuamme ipana hihkui riemusta kun bongasi nuotion ”makkalaa,mehhuu,onko puvvaa ja kessiä?” Lapsi on päässyt näköjään herkkujen makuun… Tulet kehiin ja vesi lämpiämään kahveille,sekä ne makkarat. Siinä oli hyvää aikaa kierrellä rantaa ja kertoa että jäälle ei saa mennä. Muutamia kiviä lensi iloisesti jäälle,mutta ei sinne ole asiaa vielä. Onneksi pieni osittain jäätynyt lätäkkö toimi simulaattorina;mitä tapahtuu jää ei kestä? sieltä tulee kylmää vettä. onneksi kengät ei kastuneet ja leikkejä voitiin jatkaa. tosin tumpuilla on vaikea kasata lemppari käpylehmiä,mutta järviruokoja pystyi käyttämään onkina hyvin! Niistä saisi hyviä himmeleitä myös kasaattua,jos pystyisi näpertämään jotain. Mies ei ihan lämmennyt ajatukselle että hän tekisi parit himmelit,pipareiden ja muun ohessa 😀

Laavusta kuului ääniä ja ilmeisesti siellä oli isompikin porukka retkellä. Laavu on itsessään kiva ja tilava kaksiosainen versio jonka keskellä tulipaikka. Näin kauniilla ilmalla oli mukavempi olla ulkosalla lapsen kanssa ja touhuilla. Luonto tässä järven rannalla on mukavan monipuolista,vaikka onkin talousmetsää.Järvellä on tavattu mm. kaakkuriakin.

Vielä ei ollut ipanankaan kylmä ja vauhtia oli ehkä hieman liikaa,melkein onnistui tippumaan penkiltään kasvot edellä maahan kun tavoitteli hienoa risua. Onneksi on aina se EA-pakkauskin mukana. Aika kului hurjan hyvin makkaroiden ja keksien kanssa,lämmin kaakao ei jostain syystä yhtään kiinnostanut tällä kertaa vaan metsän kalliot veti puoleensa kovasti. Pari korppiakin tuli jutustelemaan lähi puihin.

23

Selkeästi hyvä onki

Paikalla on myös puucee ja puut valmiina. myös hyvin kiinnostava puiden pilkkomis väline oli tuonne rakenneltu. ei ehkä se näppärin versio,mutta hauska,eikä tuota vrmasti kukaan vie mukanaan. Itse ehkä kuitenkin pitäidin kirvestä näppärämpänä ja varmempana tapana saada mahdollisesti puut halki.

28

27

Lapsi perheelle näen tämän paikan näppäränä helpon kulkunsa vuoksi ja rannassa on kiva mato-onkeilla kesäisin. Avara tila mahdollistaa helpohkon silmälläpidon myös. Tosin järvenrannassa en päästäisi itse lasta hetkeksikään näkyvistä.

24

Vaippa oli onneksi vielä kuiva kun lähdettiin takaisin päin kävelemään,muuten olisi laavulla ollut vaipan vaihto pika operaatio edessä. Talvisin retket eivät yleensä kestä monia tunteja ja silloin on tarkempi mihin on matkalla,onko paikalla umpilaavua esimerkiksi. Kyllä muutenkin talvella on tarkempi reitti suunnittelujen kanssa ja miten päivän valoisa aika kulkee.

29

Energiaa riitti ipanalla ja joululauluja siinä sitten lauleltiin ja jostain tuo pieni oli keksinyt että Matti Nykänen on hänen kaveri,mistä lie tämän keksinyt ja tätä sai kyllä naureskella vedet silmissä. Liekö kuullut radiossa puhuttavan tästä? Lasten muisti on jännittävä,miten asiat rekisteröityy pieneen tarkkaan mieleen. Matkalla näkyi myös Eevertinkivi joka on iso siirtolohkare keskellä hakkuualuetta.

33

No,tämän ipana sai nukkumatin kylään sitten autossa ja ilmeiseti kunnon ulkoilu eväineen oli tehnyt tehtäväsä.  Loppuilta menikin lisää herkutellen ja katsellen niitä linnan juhlia 🙂

Seuraavaa kohdetta ajatellen ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s