Siikanevan karun kaunis synkkyys ja ipanan suohon tutustuttaminen

19

Oli synkkä ja myrskyinen..no ei niin myrskyinen torstai 18.10.2018. koska nyt sattuu olemaan syysloma viikko niin oli hyvä mahdollisuus lähteä vähän päiväretkeilemään!

Kohteeksi valikoitui rakastamani suo,Siikanevan soiden suojelualue Ruovedellä. Tähän paikkaan liittyy paljon mukavia muistoja ja lapsuuden ensi kosketuksia suo ympäristöön. Voisin nimetä itseäni jopa ”suo hulluksi”,onhan niitä kuuhullujakin 😉

43

Meillä itse ipana ei ollutkaan aijemmin Siikanevalla ollut,loistavaa siis nyt hänenkin päästä sinne kipittelemään! Koska ilma oli tänään hieman kolea ja tihkuinen sai pakata ipanakin pariin kuoreen ja katsoa vettä hylkivää kenkää jalkaan. Lämmintä vaatetta mahtui myös lapsenkantorinkkaan mukaan. Parempi aina varautua vaikka vaipan ylivuotojakin ajatellen.  Pistettiin sukkahousut,college housut ja päälle pitkähihainen body (itse tykkään laittaa ipanalle retkille bodyn jotta selkä pysyy lämpöisenä eikä paidat ole kurtussa),villa neule siihen vielä. Haalari on käytännöllinen eikä sekään rinkassa mene niin helposti korviin ja kurtulle. Ihan tavallinen,ohuella fleece vuorella varustettu vettä hylkivä hupullinen haalari. Kevyt pipo ja vuorelliset tumput. Tha´s it.

Itse sai varautua hikoiluun ja jäähtymiseen joten  vaatetta kerroksittain sen mukaan. Tauolle itselle sopiva ratkaisu oli kalvotakki,tällainen hirveä hikoilia ja kuumakalle kun on 🙂 Kunnon rintsikat,hengittävä T-paita ja hengittävä polartec fleece,sillä mennään.

äiti2

Lähdettiin melko myöhään matkaan ja tarkoitus oli viettää aikaa iltaan asti retkellä. Napattiin tuo mummokin vielä mukaan joka koittaa voittaa pelkonsa soita kohtaan. Jotkin ihmiset kammoavat vettä,toiset metsää ja jotkin sitten suota. Mummo pelkää suon silmäkkeitä ja no,karhuja…

Tampereelta lähdettiin kohti Ruovettä tutusti Teiskon kautta,omat koti kulmat lapsuudesta. Ajomatka teiskon kautta Siikanevalle kesti noin 45min joten ihan maltillinen ajo aika. Siinä ipanakin ehti vetää banaania ja smoothien, Siikanevalle on hyvät opasteet ja mielestäni myös Oriveden kautta tultaessa helppo löytää. Mutta,Teiskon suunnasta tultaessa Jäminkipohjan T-risteyksestä oikealle ja sitten vain suoraa laskelmien mukaan 7km,oikealla puolella tietä tulee vastaan kyltti Siikaneva. Tielle käännyttäessä huomataan myös puolustusvoimien alue ja jonka halki kuljetaan,sitä ei siis tarvitse hätkähtää vaan suunta on oikea. Tie vaihtuu hiekkatieksi ja oikealla puolella kyltti siikaneva. Ollinkivi on myös lähellä oleva nähtävyys ja siinä on kiva poiketa myös. Ollinkivelle on myös opaste Siikaneva kyltin vieressä osoittamassa toiseen suuntaan.

Alla hyvin hämärä kuva ko.risteyksestä,koska tajusin vasta lähdettyämme kotiinpäin koittaa havainnollistaa asiaan 🙂

48Parkkipaikka oli melko täysi saavuamme paikalle,mutta saatiin kottero ujutettua pikku koloon. Siikaneva on on koko pirkanmaan suurin yhteinäinen suo alue ja sen kyllä aistii! Aluella on myös havaittavissa soiden tutkimus pisteitä. Siikanevan suo on erittäin monipuolinen suoalaue ja saarekkeissa on ihanaa vanhaa aarnimetsää! Vanhoja aihkipetäjiä kiemuralla,keloja siellä täällä ja nuorta versoa pilkistelemässä<3 Tuollahan myös aikoinaan otettiin karjalle talteen saraheinää ja näille pikku saarekkeille sitä sitten latoihin laitettiin. Eli kahdella saarekkella on ollut ladot heiniä varten.

23

 

7

Ei muuta kun matkaan! päätettiin ottaa rauhallisesti ja että ipana saisi kävellä mahdollisimman paljon itse. Valittiin kohteeksi laavupaikka (Näköalapaikka) josta on aivan huippu näköälat suolle,vahva suositus nukkumapaikaksi!.

2

Ipana olikin aivan liekeissä kun pääsi vapauteen. Pitkospuut olivat todella liukkaat,mutta se ei ipanan menoa haitannut,päinvastoin. Pikkumies kulki pitkoksilla hyvin,toki tuolle 2v:lle piti selittää että nyt pitää kävellä puilla tai kengät kastuu eikä voida mennä makkara paikalle. jos nimittäin pitkokselta olisi hypännyt suolle olisi se ollut takuu kastuminen.

3

Pitkospuut olivat kohtuullisessa kunnossa. Osa oli katkennut tai lahonnut ja yhdestä meni jalka läpi,onneksi se oli mieheni jalka eikä minun,koska silloin oli lapsi jo kantorinkassa. Liukkaus oli suurin vaara näillä puilla kuitenkin. Myös metsissä sai olla tarkkana puun juurien ja kivien kanssa.

Suosittelisin ainakin meille löysänilkkaisille tukevaa kenkää. Metsissä sai ihailla myös kaiken muun ohessa todella mahtavaa kilpikaarnaa männyissä. Kilpikaarna syntyy hyvin vahhoihin mäntyihin,kun puun paksuuskasvu alkaa iän myötä loppumaan. Sisältäpäin puun kasvaessa ei ulkokuoiri iän myötä enään jousta ja hilseile pois kuten nuorena vaan alkaa muodostaa halkeamia kuoreen. Tässähän tulee ihan ihmis iho mieleen 🙂 Vanhat aarnimetsät ovat täällä yhdet Pirkanmaan mahtavimmista ja tarjoavat loistavia elinolosuhteita esimerkisi tikoille.

 

13

No,ipana kiisi mikä kintuistaan pääsi,vauhdin hurma osottautui myös pipon ja tumppujen heittelynä.

Metsä saarekkeilla ipana tutkaili kiinnostuneena vanhoja metsäpalon jälkiä,palokoroja ja tunki muutamia löytämiä mustikoita niihin ->

Aivan ensimmäiselle tulipaikalle (vähäjärvenmaa,siitä myös rengasreitti mahdollisuus 2,5km kokonaisuudessaan ) Tähän jääty,siihen oli matkaa noin 500m parkkipaikalta. Jatkoimme näköalapaikka kylttien & siikanenvan kierros kylttien mukaan. Matkaa näköalapaikalle oli 3,6km parkkipaikalta. Metsässä ja pitkoksilla matka tuntuu helposti pidemmältä ja aikaa saa hyvin kulumaan ihmetellen suon rauhaa ja tuoksuja.

 

 

Suo on yllättävän tärkeä osa Suomen luontoa ja Siikaneva etenkin on Pirkanmaan arvokkain lintusuo! Koitappa tätä selittää ipanalle joka sama konkretisoi asiaa hypistellen metson kakkaa… nopeat liikkeet pojalla! Soiden runsas hyönteiskanta mahdollistaa hyvin erilaisille linnuille ravintoa,samoin kuin Siikanevan monipuoliset metsät pesintä mahdollisuuksia. Muunmuassa itse olen törmänny valkovikloon ja liroon täällä. Haukkojen bongaamiseen tämä on kerrassaan loistavaa aluetta myös! Ja sääksi viihtyy täällä myös. Metsien pikkulintujen kanssa olen itse vähän heikko tunnistus asioissa mutta siellä niitä piisaa ja loistava ympäristö harjoitella linnuista. Mutta se tinteistä.

 

 

14

Kävellessä näköalapaikalle piti kuitenkin jossain kohtaa ottaa ipana kyytiin jotta oltaisiin ennen joulua perillä. Tätä rinkkaan istuttamista vastaan kyllä pistettiin ja äiti sai sen tuntea korvissaan,ei ollut ihan hellää kohtelua korvanlehdille tälläkertaa. Hiki kyllä siinä tuli vaikka olikin varautunut ipanan kyyditsemiseen ja vaikkakin maasto oli kohtuulisen tasaista. Vain ennen laavua ja näköalapaikkaa oli pieni nousu joka oli jo hieman rankempi. Jos kiertaisi tuon melkein 10km rengaslenkin,niin siellä tulee isoa nousua sitten jo vastaan.

Laavulle saavuttuamme oli paikalla pieni hiillos nuotiossa ja siitä oli helppo sitten isin lisätä tulta kun laitoin samalla ipanalle kaasulla ruuan lämpiämään,jälkiruuaksi kun oli luvattu se makkara 🙂

28

Näköalapaikan maisemat korkeammalta aavalle suolle on hurjan kaunis! Nyt hieman illan sumu jo nousi ja kaikessa synkkyydessään mieltä kutkutti tuo maisema. Äitini ”mummo” siis oli nyt myös voittanut suo pelkonsa ja ihaili kalliolla maisemaa. Tässä voidaan todeta että lenkki sopii myös ns.varttuneemmille ihmisille joilla on hyvä peruskunto ja tahti tällainen hoputon. Kaiken lisäksi on se mummo meillä ipanan rakas ja tärkeä ihminen ❤

29

Ruokailun jälkeen ipana meni parin metrin päähän,pingersi siinä naama punaisena ja totesi ”kakka lämmittää”..no,ei muuta kun vaippa hommiin! Tässä on huomannut että ainakin meidän mielestä teippivaipat ovat helpompi ja nopeampi näin retkeily olosuhteissa hoitaa. Ja hajustetut kakkapussit on ihan kiva lisä,ei tarvi sitä mahdollista kakkaa sitten haistella koko matkaa. esim. Täällä ei ole parkkipaikalla roskista.

36

 

Ilta alkoi todella jo kääntyä hämärään,on syytä muistaa ottaa aina ne pari otsalamppua mukaan jos hieman aikataulut venähtää syystä tai toisesta. Voihan jopa käydä niin että joskus eksyy kun juoksee sienten perässä (kokemuksen syvä rinta ääni täällä hei! ).

 

Palattiin samaa reittiä kuin tullessa ja ipana oli ihan eri tyyppi,ei rellestänyt yhtään rinkassaan,lieneekö hyvän aterian syy 😉 Halusi vain taputella merkittyjä puita tuttuun tapaansa.

34

 

18

No,jäipän itselle aikaa ottaa kuvia ja keskittyä suon tuoksuihin sekä tarkemmin miettimään suon ekosysteemiä. Mitä siikanevan suo alueesta vosi sanoa. siikanevalla on kahta eri suo tyyppiä; keidas- ja aapasoita. Keidsasuon tunnistaa siitä että se on hieman muuta maastoa ylempänä keskiosastaan ja turpeeltaan paksumpaa kuin muu suo,siksi ne ovat melko niukka ravinteisia kasveille. Aapasoille puolestaan virtaa ravinteikasta vettä metsistä ja näin ollen siellä kasveille riittää ravinteita enemmän. Suolla on nähtävissä myös kulju kosteikkoja jotka muodostuvat kun  vedet jäävät puristuksiin kermi muodostelmien väliin (eli kuivempien mättäiden).

40

Autolle tultaessa olikin enään vain kaksi autoa paikalla meidän kaaran lisänä ja ilta oli tullut. Ipana sai juosta vielä viimeiset höyryt pois jotta jaksaa istua autossa,tai sitten vaihtoehtoisesti simahtaa. Kellokin oli jo seitsemän kun lähdettiin kotia kohti,onneksi ipana oli syönyt hyvin ja matkasi olis varmuudeksi vielä nakerrettavaa. Ajaa sai toki tarkkaavaisena hirvien ja nyt jo pimeän vuoksi. Kummasti tuo pikku mies pysyi hereillä ja vielä kotona jaksoi höpöttää nuotiosta ja kuinka oli eräretkellä 😀 Tarvitsee ottaa suo reissu jokin päivä uudestaan!

Nautitaan luonnosta ja otetaan rennosti,pilkettä silmäkulmassa 😉

minää

Vielä pari kuvaa;

Puollustusvoimien alue on hyvin aidattua ja teillä selkeät kieltomerkit kulun suhteen.

49

Opastekyltti on ottanut hieman osumaa,mutta tässä kohtaa jatkoimme siis vasemmalle.

11

Täällä myös parkkipaikan tuntumassa ennen polkujen alkua on opaste kyltti. Matkan varrella on myös pieniä tietoisku kylttejä Suomeksi luettavissa.

 

 

1

2

Kiikarit on oivallinen väline täälläkin

31

 

15

30

Jos sitä hetken malttaa paikallaan,voi utelias talitintti tulla tutkimaan retkieväitä. Harmii että kuvaan ei ehtinyt tipu pysähtyä poseeraamaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s