Yhteistyö Rinkkaputken kanssa:Saako halvalla hyvää? Tutkittavana NatureHike 70+5L Discovery professional

Pääsin koetestaajaksi kiinnostavalle NatureHike merkille yhteistyössä Rinkkaputki blogin kanssa. Suur kiitokset tästä mahdollisuudesta päästä käytännössä kokeilemaan!

https://wordpress.com/view/rinkkaputki.com

Testissä rinkka NatureHike 70L + 5L Discovery professional, yhteistyössä E-ville.

Yhteistyö: NatureHiken rinkka on saatu E-villen verkkokaupastatestiä varten. Artikkeli sisältää kaupallisia tuotelinkkejä myös muihin verkkokauppoihin.

Sain tutkittavaksi mielenkiintoa herättäneen merkin isomman rinkan. Päätin luopua ennakkoluuloistani ja suhtautua tuotteeseen kuin mihin tahansa muuhunkin rinkkaan: kävisin läpi sen ominaisuuksia ja testailisin sitä käytännössä.

Kiinalainen NatureHike on rantautunut Suomeen edullisten hintojen kautta houkutellen, mutta miltä kyseisen merkin iso rinkka tuntuu käytännössä ja mitä ominaisuuksia rinkka pitää sisällään?

Voiko halvalla saada hyvää?

Vertailukohteena omassa arjessani on oma rinkkani Haglöfs OXO650, joten käyttömukavuus ja toimivuus käytännössä (säässä kuin säässä, kesät, talvet) pohjautuu tähän vertailupariin sekä testiretkellä mukana olleen ystäväni Fjällräven Kajka 65:een materiaalien ja helppokäyttöisyyden suhteen. Kotona meillä on myös Ospreyn lapsenkantorinkka PocoPlus, jonka materiaaliin, säätöjen helppouteen ja selkätuntumaan pystyin myös tätä NatureHikeä vertaamaan. Materiaaleissa vertasin myös armeijan käyttämiä Molle-taskuja.

Testaaja eli minä: olen 167cm pitkä ja lantio on melko leveä, kuten myös selkä. Selän pituus on itselläni 60 cm.

Materiaalista ja ensikosketuksesta

Rinkan saavuttua kiinnitin ensimmäisenä huomiota materiaalin ja rinkan keveyteen.

Rinkan paino oli vain 1900g ja koko 75×37×27cm (oma Haglöfs painaa 3300g).

Materiaali on erittäin kevyttä ja ohuen oloista, polyesteriä ja nylonia tuoteselosteen mukaan (rinkan mukana ei tullut ohjetta tai säätöopasta, ne kaivoin internetistä). Materiaali on läpikuultavaa, tästä syystä materiaalin ohuus ei itseeni tehnyt vaikutusta, koska se sai tuotteen tuntumaan heppoiselta ja kysymys heräsikin: miten se kestää kulutusta pidemmän päälle?

Havainnollistamisen vuoksi otin A4-paperin, johon kirjoitin tussilla tekstin ja laitoin sen rinkan sisään – teksti näkyy selvästi läpi.

RINKKA.jpg

Tämähän ei vielä ole huolestuttavaa, jos kankaan veto- ja kulutuslujuus ovat hyvät. Mietin, onko tämä kankaan ohuus ongelma vain minulle, jos olen tottunut tukeviin kankaisiin?

Mutta entäs jos rinkkaan laittaa paljon painoa, joutuu tilavuuden puolesta hieman ylipakkaamaan tai siihen tulee maastossa osumaa, ehkä nuotion kipinä? Selvisi ainakin se, että tämä rinkka kannattaa pitää kauempana nuotiosta:

Sytkärillä poltin kankaan pintaa, johon tuli nopeasti pieni reikä, vertasin tätä omaan rinkkaani, jossa sain pidemmän aikaa poltella kangasta, ennen kuin siihen alkoi muodostua tummaa läikkää.

Palonsuojaus ja palon etenemisen hitaus (tai nopeus) materiaaleissa tulee kai yleensä käsittelystä, ei itse kankaasta.

Keveys voi olla myös tavoiteltu arvo

Mutta hakeeko joku ohutta materiaalia? Keksin heti yhden kohderyhmän:

Olisiko tämä grammanviilaajan valinta ohuen materiaalinsa ja painonsa puolesta?

Vertailin teknisiä tietoja esimerkiksi Expedin Thunder 70-rinkkaan: se painaa 1490 g eli 410 g vähemmän. Suosittu Exped Lightning 60painaa vielä vähemmän, vaikka onkin jo litrojensa puolesta grammaajalle erinomainen. Tuollaista rinkkaa minulla ei ollut mahdollisuus päästä tutkimaan samassa yhteydessä, mutta käsittääkseni nämä ovat grammanviilaajien suosikkeja juuri painonsa vuoksi.

Tutkittuani NatureHiken omia nettisivuja sieltä löytyikin heidän tavoitteensa: tehdä kevyitä tuotteita ulkoiluun (lightweight). Olin siis oikeilla jäljillä!

Ulkoiselta olemukseltaan NatureHike muistuttaa joitakin Ospreyn ja Deuterin rinkkamalleja

Kun E-ville laittoi blogimme Annelle sähköpostia, Anne pohti, että verkkokaupan mainoskuvien perusteella NatureHiken rinkka näytti ulkoisesti aivan Deuterin malleilta, esimerkiksi tältä naisten mallilta: Deuter Aircontact Pro 55+15. Litroja on lähes saman verran. Itse vertasin rinkkaa Ospreyhin ulkonäön ja olemuksen puolesta.

 

Vetimet vetoketjuissa olivat kevyemmät, mutta niihin oli helppo tarttua, mutta ei tumppujen kanssa. Vetoketju itsessään oli heiveröisempää, kuin mihin olen itse tottunut ja ohut kangas saattoi välillä jäädä vetoketjun väliin. Vetoketjua ei ole suojattu pinnalta lumilukoilla, niinkuin monissa muissa rinkoissa. Vetoketjuja NatureHike-rinkassa oli rinkan ylätaskussa ja alataskussa sekä sadesuojan taskussa.

Rinkkaa ei saa auki sivuilta/edestä, vaan ylhäältä ja alhaalta.

Toinen asia materiaalin suhteen olivat muoviset klipsit. Vertailin muovin eroja oman rinkkani kanssa ja siinä myös painon suhteen oli eroa, NatureHike-rinkassa muoviset klipsit olivat kevyemmät, mutta kiinnittyivät hyvin. Tämä muovin materiaali puolestaan mietitytti Suomen pakkassäidenkin vuoksi. Kestääkö mahdollisesti ohuempi muoviseos talven pakkasta halkeamatta?

sauma1

Tätä selvitin laittamalla koko NatureHike rinkan arkkupakastimeen -22 asteeseen kahdeksi vuorokaudeksi. Ehkä se antaisi jotain suuntaan vinkkiä, kuinka käy.

Kahden päivän pakastuksen jälkeen muoviosat olivat toki kohmeiset, mutta toimivat lohkeamatta.

Selkäpuolen alumiiniset säätöosat toimivat myös hyvin.

Saumat kiinnostivat. Tutkin saumat ja ne olivat kohtuullisen hyvin ommellut, tikin pituus voisi olla mielestäni tiheämpi kestoa ajatellen. Varsinaisia saumapakoja ei ollut havaittavissa, rinkan täytettyäni jotkin kohdat hieman ”irvistivät” joutuessaan venytykseen. Kaksinkertaisia saumoja oli vetimien liitoskohdissa.

Kiristyshihnojen materiaali on hieman kevyempää. Testasin hieman polttaa hihnaa sytkällä ja materiaali sulaa, vertasin asiaa omaan rinkkaani ja siinä sai pidemmän tovin kärytellä hihnaa, ennen kuin se alkaa hieman sulamaan.

Säädöt rinkkaan oli todella helppo saada itselleen sopivaksi!

Lantiovyön, olkahihnojen ja viilekkeiden säätö oli yksinkertaista. Mieleen tuli Ospreyn lapsenkantorinkan säädöt tästä. Säädöt sai nopeasti kohdilleen ja selän tukiosa tuntui hyvältä. Säätöjä sai rinkan ollessa selässä helposti kiristeltyä vielä. Selässä yläselälle ja ristiselälle omat tukipaneelinsa ja ilma kulki hyvin niiden välissä.

Olkaimet ovat melko jämäkät, mutta sisällyksen materiaalista ei ole tietoa. Lannevyö tuntui hyvältä ja se oli pehmustettu melko paksulti, toisella puolella oli pieni tasku.

Lannevyön säätövara on runsas ja täydessä painossa säätö ei luistanut paikoiltaan. Rinnan yli kulkeva tuki oli myös helposti säädettävissä, mutta itselläni säätö liukui löysemmälle herkästi ja säätövaraa oli vähemmän verrattaen lannevyöhön. Rinnan yli kulkevaan säätimeen oli sijoitettu myös pilli. Tumppujen kanssa toimittaessa pienempien klipsien käyttö voi olla vaikeampaa koon vuoksi.

Ulkopinnoilla oli ylhäällä yhdet lisätavaran kiinnitykseen sopivat hakaset. Rinkan ulkopuolella kulkee useammat remmit klipseillä, joihin tavaraa saa lisää kiinnitettyä.

Käytännössä, kun lähdin rinkkaa maastoon kokeilemaan, sainkin sitten tuntuman kantomukavuuteen ja näppäryyteen.

Pakkasin rinkan 20 kg:n painoiseksi ja tällä painolla tuon kokoisella rinkalla saa tehtyä hyvin pidemmänkin reissun. Pakkaamisessa oli haasteellisempaa se, että rinkkaa ei saa sivusta tai edestä auki. Näin ollen pakkaaminen tapahtuu ylhäältä tai alhaalta. Ylä- ja alaosan jakaa sisältä narulla toimiva kangas, jonka saa vetimellä auki tai supistettua.

Ensimmäinen pieni seikka, mihin olisi itse halunnut muutosta oli nostokahva,se jäi helposti ylä hupun alle piiloon ja siinä ei ollut muovi vahviketta, jolloin rinkkaa on helpompi mielestäni nostella.

nostokahva

Kun rinkan oli säätänyt itselleen sopivaksi, niin tämähän tuntui mukavalta selässä!

Vettä alkoi sataa ja tämä oli toisaalta ihan positiivinen asia, sain sadesuojan testiin. Sadesuoja oli sijoitettu rinkan alaosaan selkää vasten pieneen taskuun. Sadesuoja oli kiinnitetty rinkkaan pienellä hihnalla, jossa säädön varaa. Ainakin tämän sateen tuo sadesuoja piti hyvin.

Sivuilla olevat verkkotaskut olivat mukavan syvät ja sinne mahtui 1,5l juomapullo.

Pysähdyttäessä ruokatauolle piti avata alatasku. Alataskun avaaminen oli hieman vaikeaa, koska vetoketjut jumittivat ja kangasta jäi väliin. Myös tavaroiden kaivaminen rinkasta oli mielestäni vaikeampaa, koska niihin ei päässyt ylhäältäpäin käsiksi. Siksi pakkaamisessa saikin olla tarkkana, mitä mahdollisesti tarvitsee nopeammin saataville rinkasta.

Rinkan edessä oleva tasku puolestaan oli kiva ominaisuus.

Itse laitoin sinne parit lintu- ja kasvikirjat, jolloin ne olivat helposti saatavilla. Pieniä asioita, mitä olisi toivonut rinkkaan olisi ehkäpä ylätaskuun avaimille pidike, pari pientä sisätaskua olisivat käytännössä hyvät, materiaalien siistiminen pienemmissä kiristysnauhoissa ja -nyöreissä.

Kokonaisuus on kepeä

Hyvää rinkassa oli ehdottomasti helpot säädöt, jotka tuntuivat kannettaessa hyviltä, eivät hiertäneet mistään. Yllättävän tukevaltakin rinkka tuntui kannettaessa. Edessä oleva tasku oli myös plussaa, esimerkiksi itse lapsen kanssa liikuttaessa hänen aurinkolasit tai lisätumput olisi siihen helppo laittaa.

Miinusta rinkka saa materiaalista, joka on ohutta, uskon että kovemmassa käytössä käyttöikä ei ole kovinkaan pitkä, mutta varovaiselle käyttäjälle jollain tapaa sopii: jokainen meistä tietää itse, onko enemmän varovainen vai ronski tyyppi.

Myös vetoketjujen heppoisuus saattaa vaikuttaa käyttömukavuuteen. Ne tuppaavat rikkoutumaan varovaisellakin käyttäjällä, jos vetskareissa on jumitusta.

Miinuksen rinkalle antaisin siitä, että sitä ei saa edestä auki, käytännössä esimerkiksi talvipakkasella ei ole mukavaa kaivaa koko rinkan sisältöä esille saadakseen tarvitsemansa.

Rinkan tuotekuvauksia lukiessani voisin todeta, että sana outdoor camping on kuvaava. En itse ostaisi kyseistä rinkkaa vaellusrinkaksi, mutta hyvänä kevyiden retkien rinkkana kyllä toimii.

Oma käyttötarkoitus määrittää sen, millaisen rinkan itsellesi valitset. Toivottavasti tämän artikkelin tiedoista on apua rinkan valinnassa ja saat vastauksen kysymyksiisi, jos olet törmännyt tähän tuotteeseen ja mietit sen ostamista!

Lompakon paksuuskin vaikuttaa: joku haluaa investoida enemmän ja joku toinen vähemmän

Noin satasen hintaluokassa tämä NatureHiken rinkka on varmaan oikeassa hinta-laatusuhteessa verrattuna tässäkin artikkelissa mainittuihin muihin rinkkoihin. Kevyet Exped-rinkat maksavat tuplasti, Deuterin vastaavan kokoinen melkein kolme kertaa enemmän ja Kajka yli kolme, mallista riippuen jopa neljä kertaa enemmän.

Kuten jo aiemmin mainittu, materiaalit tuntuivat hyvin erilaisilta ja laatuerot muodostuvat yksityiskohdista, käytännöllisyydestä ja todennäköisesti myös tuotteen tulevasta käyttöiästä. Yrityksillä on myös erilaisia kierrätys- ja kompensaatiomaksuja tuotteidensa ympäristövaikutuksen vähentämiseksi: NatureHike ei tällaisia ole listannut sivuilleen. Hintaerot ovat siis hyvin perusteltuja.

Mitä muuta voi saada satasella?

Satasen hintaluokka oli aiemmin meille tästä keskustelleille, Annelle ja minulle, hieman tuntematon. Ajattelimme niiden rajoittuvan halpakaupoissa myytäviin Retki- ja Vaeltaja-tuotteisiin. Huomasimme kuitenkin pian tutkiessamme asiaa tarkemmin, että olemme olleet epätietoisia, sillä Vaude, Halti, Helsport ja Bergans, jotka ovat meille tuttuja merkkejä, myyvät rinkkoja 80-140 € ja tarkemmin ajateltuna olemme nähneet näitä myös käytössä liikkuessamme kansallispuistoissa ja erämaassa.

Olisi mielenkiintoista jatkaa tutkimusta, mutta tällä erää testistressi jäi tähän yhteen tuotteeseen. Alkuperäiseen kysymykseemme muutaman lauseen yhteenveto: halvalla saa jonkinlaista, mutta ominaisuuksista, kestävyydestä ja ehkä eettisyydestäkin joutuu joustamaan!

Minkä hintaluokan tuotteen sinä valitsisit ja miksi?

Loppukesäisin terveisin, Suvi

Suvi kirjoittaa myös omaa Eräipana-blogia.

Yhteistyö: NatureHiken rinkka on saatu E-villen verkkokaupastatestiä varten. Artikkeli sisältää kaupallisia tuotelinkkejä myös muihin verkkokauppoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s