Ruoveden suuntaan osa kaksi,Runebergin lähde ja minä itte tahtoo

Jatkoa Ruoveden päiväretkelle,kun nappasimme mummon matkaan,suuntasimme ensin ryövärin kuopalle ja siitä matka jatkuu.

runrbeg3

 

Suuntasimme takaisin tulosuuntaame ja kohti Ruoveden keskustaa. Ruoveden keskusta kuhisikin ihmisiä,hurjasti motoristeja ja oletettavasti mökille matkaajia. Kaunis sää ajaa ihmisiä liikkeelle 🙂 Ruoveden keskustasta itse runebergin lähteelle on noin kilometri ja opaste kyltti selvästi esillä tien varressa,keskustasta tultaessa suoraa ettenpäin ja tie lähteelle kääntyy oikealle peltojen keskeltä.

Harmiksemme huomasimme että parkkialueelta oli poistettu siellä ennen olleet pöydät ja tuolit sekä wc:t. Oli kuitenkin nälkä jo pikkuhiljaa joten siinä sitten sovellettiin retkiruokailua asfaltilla. Käyhän se näinkin,mutta pöytä ja tuolit olisi olleet kiva lisä. Myös lähteen luona ei kyseisiä asioita ollut.

runeber1

Hurjan hyvä retki lisä tuo mummo,sai kokkailla rauhassa kun mummo ja ipana kiisivät ympäri parkkipaikkaa ja puskaa kiharat liehuen. Kaasukeitin on kyllä monesti ollut pelastus,etenkin tänä kesänä kun metsäpalovaroitukset huusivat punaisena ympäri Suomen! Kaasussa se hyvä puoli,että se ei vie juuri tilaa tai paina repussa,käyttö myös helppoa ja erittäin tehokasta. Vaikka avotulessa on aina oma viehätyksensä ja tunnelma.Pimeinä talvi-iltoina laavulla yöpyessä,voiko olla hienompaa kuin nokipannu kahvit ja tähtitaivas..no se siitä haikailusta 😀

runeberg2

Ensin lämmittelin ipanalle kattilassa rehdisti purkkiruuan, ensin hieman vettä kattilaan ja purkin sisältö sekaan. Muutamassa sekunnissa se olin jo tosi poppaa! Eväs lautaselle ja mummo sekä ipana auton peräkonttiin (maailman näppärin tila!). Siinä mummo syötti tyytyväistä pikku miestä ja nyt pystyi itse laittamaan itselleen ja mummolle ruuan. Sama kattila pienellä huuhtellulla toimi hyvin. Valmis pasta pussi veteen ja siinä sitten 7minuuttia kiltisti kypsyteltiin asiaa. Kun ruoka oli valmis pystyi heti laittamaan kahviveden kiehumaan kaasulle. Pikku ipana viihdytti itseään meidän syödessä auton ratissa ajellen,koska parastahan on ”minä itte ajaa,äiti ei koske!”. Jälkiruokana pikakahvin (+maitojauheen=poltakielesi riski) keksejä ja ipanalle muumi hedelmä patukkaa+ puolukkamehua. Kamat pusseihin,roskat roskiin ja nopea vaipan tsekkaus.

Sitten kohti lähdettä! Lähde on heti parkkipaikan vieressä ja siitä kulkee reitti suoraan Ruoveden laivarantaan joka on 600m pituudeltaan oleva ”runopolku”. Lapsen kantorinkka otettiin mukaan varmuudeksi vaikka ipanan tahdilla olisimme laivarannassa viidessä minuutissa 🙂

kielto

 

Lähde oli ihanan kirkas ja kylmä,hieman kasvillisuus sen ympärillä oli kasvanut sitten viimekesän. Lähteelle oli myös tullut kyltti jossa todettiin ettei vesi täytä juoma veden kriteerejä. Itseäni ajatellen mietin että onkohan noin,mutta varmuudeksi puhdistin veden vedenpuhdistimella koska ipankin sitä juo.

 

Koska ilma oli ihana ja kiirettä ei ollut,sekä ipanassa oli virtaa vaikka koko Pirkanmaalle,jatkoimme polkua kohti laivarantaa. Matkalla eli eri runoilijoiden kirjoittamia runoja pikku kylteissä,olihan tämä runopolku. Sekä mukavia vadelmapuskia 🙂

 

 

runeberg7

Myös peltoaukean kohdalle rantaan oli tehty polun ympärille ”seipäistä” kuja.Tukka tuulessa hulmuten siinä sitten kipitettiin.Tätä polkua pitkin pääsisi myös lastenvaunuilla,tosin lähteeltä alkupätkällä voi tarvita apua loivien portaiden kanssa.

runeberg5

 

laivaranta1

Käytiin rannassa ihailemassa maisemia ja jatkettiin matkaa. Kai se oli ”ihan pakko” palkita itsensä,mummo ja ipana laivarannassa jäätelöillä.

Laivarannassa on rantaravintola josta saa kotiruoka lounasta,pikkunälkään suolaista naposteltavaa,salaatteja ja tuhdimpaa ruokaa kuten ribsejä,täytettyjä leipiä,burgereita ja oli lasten annokset myös.

Vieressä oli myös laiva M/S Katarina jossa oli ainakin grilliruokaa ja anniskelu alue. Myöskin S/S Tarjanne Tampereelta liikennöi tänne,siinä mukava kesä päivän vietto tapa myös kauniissa maisemissa”Runoilijan tiellä”.

Palatessa istuskeltiin ihailemassa vielä maisemia ja juotiin mehua,pikkuisen lutrattiin lähteen vedellä. Ipanan mielestä vanha ruosteinen putki oli selvästi käärme ja sitä siinä sitten ihmeteltiin ja todettiin asia vaarattomaksi 🙂

runeberg10kultaseniLapsen silmin kaikki on jännempää,miltä viidakolta tuokin ympäristö näytti puisine kaarisiltoineen ja suurine saniaisineen! Muutama orava pongattiin puskassa kurkkimassa,sudenkorentoja liihotteli rannantuntumassa ja haarapääskyjä liihotteli runsaasti ravintolalla.

 

Runebergin lähde ja sen ympäristö on mukava paikka viettää aikaa ja täällä lapsen on minun mielestä ainakin helppoa ja turvallista tehdä omia tutkimuksia.

Toki aina pitää muistaa punkit,ampiaiset ja käärmeet. Itse käärmeitä karkoitan tömistelemällä ja ipanakin tietää jo että tömistellään niin käärmeet karkaa.

 

 

 

 

 

Vähän Historiasta: Itse lähdehän oli aijemmalta nimeltään Kirstan lähde. Vasta myöhemmin kun kansallis runoilijamme Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) ilmaantui paikalle vaihdettiin nimi. Runeberg toimi tuolloin kotiopettajana Ruovedellä ja tienasi sillä opiskelu rahaa. Runebergin tunnetuin teos onkin vänrikki Stoolin tarinat,Suomen sodan sankareihin hän juuri Ruovedellä asuessaan tutustui ja toimivatkinilmeisimmin tekstin innoittajina sekä esikuvina. Runebergin lähteellä väitetäänkin syntyneen runon ”sua lähde kaunis katselen”:

Sua lähde kaunis, katselen
likellä vettäsi,
kun pilven varjot vaeltavat
kuvastimessasi.

Kas, tuoll’ on pilvi loistava,
ihana, kaunoinen.
Jo lähti pois pakenemaan –
hyvästi varjoinen.

Mä näitä nähden aattelen
mun omaa sieluain.
Niin moni pilvi kultainen
noin senkin jätti vain.

runeberg tämä yhteskuva

Ei muuta kun kaikinpuolin hyvää alkanutta loppukesää kaikille ❤ Hieman erilaisiin retkitunnelmiin seuraavaksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s