Kesän lintubongailua pikku ipanan kanssa,kuka tässä oppii ja mitä?

 

1

Kesällä loman aikaan oli loistavat puitteet lähteä lintuja bongailemaan. Osa syynä intoon lintuja kohtaan on toki oma syksyllä alkava erä -ja luonto-opas koulutu työn ohella. Lajien tunnistamainen ei ole aina se helpoin homma ja ainoa tapa oppia on ainakin itselle käytännön puuhastelu. Joten ipana kyytiin ja matkaan!

2.JPG

 

Kesähän oli (ja on näköjään edelleen) hyvinkin lämmin,lintuja bongaillessa olikin mahtavaa kun pääsi useimiten samalla uiskentelemaankin. Tässä Tampereen kulmilla on hyvät maastot bongailla niin vesi lintuja kuin metsälintuja. Ja lintujahan on joka puolella ympärillämme! Lintuja voi katsella monin eri tavoin ja eri intresseillä. Kaupungithan pursuilevat lintuja kun avaa silmänsä asialle 🙂

isokoskelo lieksa

Ipanalle lintujen bongaus retket ovat olleet varmasti retkiä siinä missä muutkin,nyt vain piti olla välillä paikallaan ja katsella mitä äiti sekä isi tiirailee. Lintubongaus retkillä ipana sai olla eninmäkseen jalkaisin,ellei kuljettu johonkin metsän keskelle rämeikköön.

7.JPG

Osa retkistä tehtiin näppärästi soudellen Näsijärvellä,vaikka nyt alkaa olemaan se ikä kun paikallaan ei malttaisi olla ja minä itte tahtoo myös soutaa. Niissä kohdin lapsen viihdyttäminen vaikka keksillä on ihan hyvä juttu 😉

Toki lapsi saa kokeilla sylistä käsin soutamista joka on melkoisen vekkulia,ei ne airot olekkaan  niin helpot kapistukset. Mutta välillä poika sai jäädä toviksi mummolle hoitoon niin pääsi hieman helpommin keskittymään tipuihin.

6.JPG

Kun lapselle näillä lintu retkillä puhuu mitä ollaan tekemässä,niin tuntuu että hän ymmärtään asian jujun. Lintujen katselu ja ”etsiminen” on ollut yllättävän pitkäjännitteistä lapsen kohdalla.

leppälintu lieksa

Kärsivällisyys kasvaa lapsella pikkuhiljaa. Kyllä usein oikein itse ihmettelee kuinka ipana jää tuijottamaan ja selvästi pohtimaan mitä se lintu tekee.

lintubongaus blogi 1.JPG

Myös muisti tuntuu toimivan järkyttävän paljon paremmin lapsella kuin ainakin äidillään 😀 Lapsi muistaa paikat ja yhdistää niihin tiettyjä lintu kokemuksia. Esimerkiksi olimme Teiskossa ja eräällä pikku lammella näimme  laulujoutsen parin jolla oli poikaset mukana. Niitä siinä ihailimme kaikessa rauhassa ja kerroimme ipanalle mitä isot valkoiset linnut ovat ja mitä ne olivat tekemässä. Seuraavaan kerran kolmen viikon kuluttua kun kävelimme lammen ohi lapsi totesi ”iiiiso valkoinen lintu,syö paljon ruohoa,missä se on?”

kalatiira.JPG

 

Muutenkin lapsi oppii hienosti lintuja ja oma opettelu kyky saa selkeyttä kun kertoo samalla mikä lintu on ja miten sen erottaa muista linnuista. Ainakin harakka,varis,laulujoutsen,lokki (kaikki lokit on vielä samoja) ja palokärki on sellaiset mitkä lapsi tuntuu oikeasti erottavan. Toki kyseessä voi olla hyvä säkä ja innokas höpötys 🙂

palokärki

Varsinkin  palokärki on meillä rakas,sitä ihailtiin jo viime kesänä kun ipana oli vielä vauva,käytiin katselemassa lähellä pesivää palokärkeä päivittäin. Tänä kesänä samassa puussa oli jälleen pesä ja tehtiin samaa katoitusta. Poika oli aina innoissaan kun lähdettiin ”kärkilintua” katsomaan,niin hän se itse nimesi. Tuteista päästiin myös eroon sillä taktiikalla että ”kärjen” poikaset tarvitsevat nyt tutteja ja vietiin puun juurelle ne. Aina ohi kulkiessa ipana muistaa että tuolla se ”kärkilintu” asuu ja tutit on nyt sen poikasilla. Joitakin hienoja uusia lajeja on tullutkin ”kärkilinnun” lisäksi kuten ”rastalintu” eli rastas ja ”hittiäinen” ei taivu hippiäiseksi millään tai no..lokki on monesti ”kakka” koska kakkaa saatiin kerran päälle.

joku tipi.JPG

Värien ja ruumiin osien opettelu sujuu samalla; harakan valkoinen ja musta,variksen harmaa ja musta,joutsenen valkoinen tai sinisorsan vihreä pää. Linnuilla on myös siivet ja nokka,jaloissa räpylät,linnut lentää ja ne munivat,linnut asuu pesissä ja pöntöissä. Tällaisia juttuja koittaa samalla havainnollistaa lapselle. Mutta itsellä tässä se on oikein urakka,nuo pikkuiset kaikenmaailman kerttuset kun näyttää vielä kaikki vielä samoilta 😀

telkkä lieksa.JPG

Harjoitukset jatkuvat siis niin äidillä kuin pojalla! Mukavaa alkanutta elokuuta kaikille ja kiikarit nokalle 😉

kaakkuri lieksa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s