Hiiohoi! Kesäinen päiväretki uhmaten lähenevää kahta veetä

Nyt kun on säitä pidellyt ja näitä helle ilmoja ollut enemmän kuin moneen kesään,on sitä mukava hyödyntää vesillä ollen myös ipanan kanssa. Viikonloppuna kun ei ehtinyt kuin päiväretkelle ajateltiin että suunnataankin soudellen johonkin. Koska meillä on Näsijärvi muutaman kilometrin päässä on siitä helppo hilppaista järvelle. Paattina ihan tuikitavallinen ja hyvin vanha soutuvene,eipä siinä ole edes merkkiä paikkauksien ja maalien seasta erotettavana 😀 Mutta pinnalla se pysyy hyvin  ja soutaakiin sillä pystyy,moottoria käytetään melko harvoin sen kanssa. Moottorina on lähiaikoina toiminut sähkömoottori,ihanan hiljainen kapistus!

34340346_10156262373028267_7914615306134224896_n

Kalastus vehkeet pakattaiin myös mukaan,jos kävisi hyvä onni ja saisi jonkin pikku sintin edes.Talvella pojasta oli parasta kun pilkillä ollessa sai puristella kaloja ja ihmetellä niitä tönköillä tumpuillaan. Tosin meidän aikataulu ei ole ehkä se optimaalisin ajatellen kalastusta. Kuha on sellainen kaveri täällä päin ainakin että ilta kuuden maissa kannattaakin jo lähteä kala hommiin. Tai sitten aamulla aikaisin kuuden ja kympin välissä on ollut suotuisaa myös. Kalastus on hurjan mukavaa perhe puuhaa,muistan itsekkin kuinka lapsena intoili joka kalareissusta. Myöhemmin isä opetti paulottamaan verkkoja ja siihen hurahti kummasti. Myös perhoja tuli tehtyä jonkin verran kun oli aikaa. Aika jää nykyään hieman vähiin harrastusten kanssa ja pakko karsia jostain. Perhe-elämä viiden lapsen ja kahden koiran kanssa vaatiin jo kalenterointia kiitettävästi,kun työssäkin pitää käydä. Mutta toivon että kun tuo pikku ipana kasvaa,niin osaisin siirtää näitä oppeja hänelle myösjos vain suinkin enään itse hallitsee hommat hyvin silloin 🙂 Teininä puolestaan kun ”karkasi kotoa” niin karkumatka ulottui noin 15m päähän kotoa veneeseemme jossa oli hytti. Se saattoi olla vanhemmille ihan huoejntavaa että tiesivät mihin se Suvi 15v. lähti kiukuttelemaan.

Se retkelle lähtö. Koska oli viikonloppu niin otettiin hyvät aamupäikkärit ja lähdettiin latautuneina retkelle. Mukana virveli,mato-onki ja kalstuspakki,päiväreppu jossa pyyhe,muovipussi mahdollisella kalalle,retkikirves,kaasupullo+keitin,pikakahvia,vettä,voileivät,smoothieta ja pullaa,iso puukko,EA-pakkaus ja aurinkorasvaa. Kuumalla säällä on ipanankin ruokahalut päivällä kyllä ihan nollissa ja välillä menee taistelun puolelle että edes jotain smoothieta,hedelmiä tms kevyttä saa menemään alas.

 

34531457_10156262364613267_8599399140847255552_n

Paatille saavuttua pelastusliivit kaikille päälle,aurinkolasit päähän,lippikset nuppiin ja menoksi. Hyvää hyötyliikuntaa kaiken kaikkiaan soutaminen. Paljon oli muitakin veneilijöitä liikkeellä,eikä kyllä ihme! Pojalla ohi hyvät oltavat isin sylissä veneen perässä ja siltä oli kiva hypistellä hamähäkkiä joka hengaili kanssamme. Veneessä kun näin pieni henkilö on,ei ole mahdollisuutta oikein uisteluun. Tämä poika kun ei pysyisi itsekseen turvallisesti istumassa,ei edes omissa unissaankaan varmasti. Veden läiskiminen on myös hurjan jännää tuon pienen vesipedon mielestä,aivan sama onko se koiran kuppi vaiko järvi.

34415254_10156262362818267_2482579444565278720_n

Soudeltiin näsijärven rantoja myöden ja ihmeteltiin lintujen pesintä puuhia hyvän matkan päästä,naurulokin poikaset kuikuilivat pesistään pörheinä ja suloisina. Isoina ne sitten onkin muuta kuin suloisia. Se mikä harmittaa on roskan määrä vesissä,siellä kelluu iloisesti jos jonkilaiset mehupurkit ja karkkipaperit hampurilaisroskien seassa rantakaislikoissa.

päätettiin ottaa retkikohteeksi tällä kertaa yksi niemen kärki jossa oli hiekkarantaakin hieman. Kivan autio paikka ja saa olla iiihan rauhassa! Ei muuta kun vene helposti hiekkarantaan ja tutkimusmatkalle ipanan kanssa. Itselle tämä niemi on aikoja sitten tullut tutuksi ja siksi päädyimme sinne,uimaankin pääsisi loistavasti lapsen kanssa. Pieniä hyviä retki saaria tässä on lähistöllä todella mukavasti. Ipana nautti kun sai hiekassa rannalla kaivaa ja myllätä paljain varpain niin paljon kuin halusi. Tutkimusmatkalla sitten laitettiin kenkää jalkaan ja tömisteltiin mahdollisest käärmeet (eli taapero kielellä Tamperelaisittain määmit) karkuun. Luonnossa kaikessa rauhassa oli hienoa tutkia mäntyjen kaarnaista kuorta,värikkäitä perhosia joiden nimiä äiti sitten yönsä googlaili ja liiskata metsäkurjenpolvia isin polveen niin että jää hienovioletti läntti. Risujen  & käpyjen heittely on hyvin jännää,tosin nyt ei ole koiria mukana hakemassa niitä joten äiti ja isi sai toimittaa sitä virkaa 🙂

DSC_0117

Istahdettiin suojaisaan kallion poukamaan ja laitettiin kahvivedet tulille. Edelleen koko maassa vallitsi metsäpalovaroitus ja siksi kaasu onkin oivallinen kapistus. Ilmeisimmin täällä oli ollut muitakin retkeilijöitä,tosin heiltä oli unohtunut rutkasti kaljatölkkejä,karkkipapereita ja parit kertakäyttögrillit paikalle. No,ne sitten lähti meidän mukaan. Ipana oli varsinainen hurrikaani ja jälleen sai olla silmät selässä,mitä lapsi keksii,tai oikeastaan tänään:mitä lapsi laittaa suuhunsa. Pikku miehellä tulee päiviä jolloin kaikkien asioiden syöminen kiinnostaa,kaikkea pitää pikkuisen maistaa. Onneksi käpyjen syöminen ei ole kovin vaarallista 😀 Tänään oli onneksi päivä jolloin ruokakin maistui ja smoothie upposi kuin naula otsaan! voileipä upposi ja erityisesti jälkiruoka pulla oli hitti,ipana kun on löytänyt maikeiden mössöjen hienouden. Vaikka itse leipookin pullansa niin kyllähän niissä sokeria on! Syömis hetki sentään sujui kivan seesteisesti. Ilmakin oli edelleen oikeastaan kuuma,mutta kevyt tuuli kompensoi hieman oloa. Silti hyvä pitää lippis päässä,ainakin ipanalla.

34453829_10156262369588267_8478481801281536000_n

Syömis hommien jälkeen kalasteltiin rannalta,perinteinen mato-onki ja virveli vaihtoehdoilla. Ipanaa kiinnosti yllättäen madot,ne oli kaivettu kotipihan puskasta jo valmiiksi mukaan,pääsee vähän helpommalla. Purkissa multaa,ruohoa ja happiaukot kannessa. Pojan mielestä liukas luikero oli käärme,sana mato ei millään meinaa sopia suuhun. Tosin itse mato meinasi mennä suuhun. Itsekkin lapsena kun piti leikkiä leijona kuninkaan Bumbaa niin ruokalistaan kuului madot…mutta hengissä ollaan! tänään oli äärimmäsen nihkeä kala onni,ei niin sintin sinttiä. Kaislikossa tosin kellui kuollut lahna.

34319670_10156262366378267_8323072550024249344_n

Ajateltiin lähteä hiljaksiin soutelemaan takaisin päin,mutta koska kohta lähestyvä kaksi vee haluaa osoittaa omaa tahtoa,piti päästä uimaan. No,sitten housut pois ja hiekkarantaan eteenpäin! Peppu hiekassa (ei siis oma) siinä tunattiin mutaa kaivellen. Ei se nyt ihan uimista ollut mutta napaan asti kekkulointia. Oltiin ehditty kalastelun ohessa väsäämään oikein muotovaljo kaarnalaivoja. Osa niistä pyörähti heti nurin ja pari sentään pysyi oikeinpäin. Kaarnat löytyi maasta,koska puut pidetään rauhassa. Kaisla paatit toimi hieman paremmin onneksi 🙂 Pitkä kestoisen luttaamisen jälkeen saatiin pienellä minä itte ja eiiii kiukulla jopa vaatteet päälle. Onneksi lapsi huomasi ettei kiva loppunutkaan vaan päästiin veneeseen takaisin,koska siellä on jännää! Veneessä oli nyt jopa toinenkin kaveri hämähäkki. Tämä toinen ”hämmäää” olikin varsin sukkela ja löytyi loppujen lopuksi repusta illalla.

34448067_10156262371368267_8341564467292667904_n

Takaisin soudellessa sai vain nauttia koska mies pääsi airoihin. Näsijärvi on kyllä tällaisena aurinkoisena päivänä kaunista katsottavaa,kaikkine monine mökkeineen ja päälle kakkivine lokkeineen. Vaikka kuinka yrittää kiertää lokkien pesintä kohtia niin aina sieltä yksi pommi iskee,onneksi ei osunut.

Välillä miettii vesillä ollessa tai rannalla sitä pahinta kauhuskenaariota,jos joutuisi elvyttämään vedessä ollutta lasta,että miten se nyt menikään? 112!  Jos lapsi ei olisi ollut pitkään veden varassa ei ole oletettavasti hypotermia oireita,nopeasti kovalle alustalle,hengitystiet auki ja elvytys aloitetaan puhalluksin 5 kpl pienillä,alle murrosikäisillä käytettään yhden tai kahden kämmenen tyveä ja paikkana rintalastan alaosa. Alle 1v:n elvytyksessä kahta sormea painalluksissa ja vauvan elvytys aloitetaan aina normaalisti puhalluksin 5 kpl,tämän jälkeen 30 painallusta josta jatketaan rytmiin 2 puhallusta 30 painallusta. Vauvan ja lapsen elvytys aloitetaan toisinsanoen aina 5kpl puhallusksia,vaikka kyseessä ei olisi vedenvaraan joutuminen. Nopea toiminta on kaiken A ja O jotta sydämen pysähdys voidaan estää. Näitä on syytä välilä pohtia ja lueskella ohjeita ja jos mahdollista niin treenata ammattilaisten opastuksella! 🙂

Meillä retki meni onneksi hyvin,kaikki hengissä ja hyvällä tuulella! Ihania veneily retkiä lisää odotellessa! Ainiin! löytyihän vielä palatessa venepaikalta kuollut mateen poikanenkin!

34371605_10156262350453267_747208547250470912_n

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s