Helppo päiväretki Pikku Ahvenistolle,pikku mies mukana

Eräs viime kesän päiväretkistä pojan kanssa oli Ylöjärven Pikku ahvenistolle.

Oikeastaan päiväretkeelle lähtö ei ole ”rakettitiedettä”,mutta joitakin seikkoja pitää huomioida toisin. Monille kuitenkin on kynnys lähteä metsään lapsen kanssa korkealla. saattaa kuulla ”voi kun osaisin”,”mitenhän uskaltaisin”,”en ole metsäihmisiä,mutta voisin lähteä pikku retkelle jos osaisin”.Esimerkiksi nuotion sytyttäminen voi olla uusi asia. Muutamien tuttavien kanssa olenkin tehnyt tälläisia vauva mukaan metsään kokemuksia. Lapsille on poikkeuksetta hienoa lähteä tutusta ympäristöstä hämmästelemään luontoa.

19105922_10155338965103267_4965599126803033442_n

Metsissä on vuodenajasta riippumatta pikkuisellekkin paljon hämmästeltävää,satumetsiä!

 

Keväällä 2017 lähdin ystäni kera retkelle lähellämme sijaitsevalle Pikku Ahvenistolle. Paikka oli entuudestaan tuttu ja todettu helpoksi kohteeksi kulkea,lyhyitä reittejä,hyvät polut ja laavu jossa näppärä grillaus paikka. Ilma oli kohtuullisen lämmin noin +10 astetta,mutta pieni tuuli kävi avoimilla paikoilla. Vauva oli varustettava lämpöisesti,8kk ikäinen ei itsenäisesti liiku ja pysty pitämään verenkiertoa lämmittävästi sormiin ja varpaisiin niin tehokkaasti kuin jo taapero ikäinen. Laitoin Aarnin päälle pitkähihaisen puuvilla bodyn,sukkahousut,college housut,kevyen fleece (polyester) haalarin ja kevyen kevät haalarin. Villasukat,stonz tossut,kypärämyssy+pipo ja tumput. Koska jo käytännön syistä meillä on ollut kantoreppu käytössä aijemminkin,otettiin se mukaan. Jos meillä omaa kantoreppua olisi,niin ainakin Tampereen seudulla sellaisen lainaaminen on mahdollista ”kantoväline lainaamosta”. Myös sosiaalisessa mediassa on aina mahdollisuus kysyä lainaan näitä vauvan kantamis välineitä.

DSC_0035

Pikku Ahveniston laavulla nuotiota sytyttelemässä

 

Mitä reppuun mukaan? No ainakin makkaraa! Päädyin keskikokoiseen Haglöfs:in corkker:iin joka on aika reissussa rähjääntynyt ja ikää yli 10v. Mutta juuri sopivan kokoinen ja helppo käyttöinen. Mukaan otetiin vaippoja pari,matka hoitoalunen (helppo pitää puhtaana pyyhkimällä),kosteuspyyhkeitä,pullollinen maitoa valmiiksi,sose purkki+tyhjä tuttipullo vedelle.  Vaihtovaatteeksi varmuuden vuoksi yksi pody+housut ja merinovilla haalari. Myös yksi sideharso ruokalapuksi,lusikka minigrip pussiin,talouspaperia kaikkien käyttöön. Osa aikuisten ruuista meni kaverini reppuun joka samaa kokoa kuin omani. EA pakkaus on aina mukana,sisältäen myös kyy tabletteja joita 0-5v:lle saa antaa yhden,pienen vesimäärän kera (itsellä kyllä ensimmäisenä 112 ja lapsen paikallaan pitäminen). Myös septidin suihke joka ei kirvele,on hyvä lapsella haavan puhdistuksessa(voi käyttää ihan pienillekkin,ellei ole vesi+saippua mahdollisuutta). Puukko on hyvä olla aina myös mukana.

ahvenistoa

Keväinen Pikku Ahvenisto siintää näkyvissä! Siellä oli helppo kulkea pikkuinen mies kantorepussa ympäri järven 🙂

 

Vauva autoon ja kohteen suuntaan! Perillä saatiin nauttia lämmittävästä auringosta ja olimme varautuneet myös kyy käärmeiden kohtaamiseen,täällä niitä tapaa useimiten. Ei itseä niinkään säihdytytä,mutta lapsen kohdalla kyllä on aina huoli. Lapsi laitettiin kantoreppuun etupuolelle kulkemaan,näin sain helposti oman repun selkään. Koska tuuli oli melko navakkaa,laitoin kantoreppuun suojan päälle. Kantamus tuntui olevan hyvin tasapainossa kaiken kaikkiaan. Itsellä vaatetus oli joustavaa ja hyvin hengittävää,pieni lapsi on kuin patteri sylissä. Kyykistelemän ja kurottelemaan on syytä päästä.

pikku ahvenisto1

Hyvän tuulinen poitsu odottaa ruokaa ihmetellen mitä äiti ja kummitäti tekee

Kengät. Hyvin olennainen seikka itselleni yli liikkuven nivelien vuoksi. Mutta tällaisilla,ei kuraisilla poluilla pärjää vaikka tavallisilla lenkkareilla,kunhan nauhat eivät aukea ja aiheuta kaatumis vaaraa. Sormikkaat oli hyvä olla vielä mukana näin kevät ilmoilla ja aurinkolasit mukana,myös lapsella. Hyttysistä ei onneksi ole haittaa vielä keväällä,kesällä se onkin ihan oma ikävämpi seikkansa.

 

Päätettiin rennosti kävellä noin kahden kilometrin lenkki järven ympäri. Mukava kulkea kauniissa säässä ja ihmetellä luonnon heräämistä synkeähkön talven jälkeen. PIenilekkin retkille on mukava saada toinen aikuinen mukaan. Sitä suosittelen retkille lähtiessä,jo ihan siksikin että kahdessa repussa on tavaroita helpompi kuljettaa. Myös toinen voi vaikka sitoa auenneen kengän nauhan,koska se ei ole aina niin helppoa kun pieni kulkee rinnan päällä. Muutenkin on aina hyvä ilmoittaa mihin on lähdössä ja milloin palaamassa takaisin.

 

Poikamme oli kulkenut ennenkin metsässä repussa,jo hyvin pienenä 4kk ikäisenä keskellä talvea. Silloin tosin hyvin pieniä matkoja koiria ulkoiluttamassa ja järeämmässä vaatetuksessa. Nyt 8kk iässä ympäristö kiinnosti aivan eri tavalla! Mukava seurata miten lapsi reagoi ääniin ja väreihin. Oma hyvä ja rento fiilis tarttuu helposti lapseen ja toisin päin. Kiire ja pelko tarttuvat myös,joten lapsen ehdoilla kulkeminen on tärkeintä minun mielestäni koko hommassa. Pelko,voi olla myös sitä,että aikuinen ei tiedä miten toimia ja hermot kireällä suorittaa retkeä. Siksipä on hienoa jos mukana on joku joka osaa opettaa tai tai toimia luonnossa. Tähänkin ratkaisuna voi olla vaikka puhelu lähistön partioon,sieltä voi saada helposti erätaitoja omaavan kaverin matkaan. Toki myös sosiaalinen media tai tuttavien kontaktit auttavat usein.

22448431_10155670665018267_5327668381195170534_n

Lenkki saatiin kierrettyä ja päädyttiin tulenteko paikalle. Plussaa oli puuvarasto jossa kuivia halkoja valmiina. itsellä mukana varmuudeksi aina pari sytytyspalaa,mutta nyt niitä ei tarvittu. Vajassa oli myös kuivaa tuohta ja hieman kun puukolla teki kiehisiä niin tuli syttyi nopeasti. Paperin käyttäminen sytykkeenä ei ole kovinkaan hyvä ratkaisu,palaa nopeasti pois ja teettää tuhkaa pöllyämään. Aikuisille laitettiin makkarat tulille ja termarista helposti kahvit. Jos isommalla arsenaalilla oltaisiin matkassa niin nokipannu kuuluisi asiaan,mutta tämä olikin helppo retki aatteella. Poika istui tukevasti kodassa ja kantorepun suoja toimi hyvänä istuma alusena. Vaipan vaihto oli tehtävä,koska kakka. Homma hoidettiin tuulen suojassa ja nopeasti,mahdollisimman vähäisellä riisumisella. Kantosuojan päälle matkahoitoalunen oli paras ratkaisu. Koska pikku mies osasi istua tukea vasten oli hänet helppo syöttää,sideharso ruokalappuna kauluksen sisään viritettynä. Maito oli huoneenlämpöistä koska se ole pakattu pieneen lämpöä pitävään pakastekassiin. Muuten sen olisi voinut lämmittää vaikka alumiini pannussa nuotiolla.

 

Roskat roskiin,paikkojen siistiminen ja kohti autoa! Paluu matkan kotiin vauva nukkuikin hyvin tyytyväisenä,raikkaalla ulkoilmalla lienee syynsä tähän.

2 thoughts on “Helppo päiväretki Pikku Ahvenistolle,pikku mies mukana

    • Kiitos😊 mukava kirjoitella näin julkisesti rakkaasta harrastuksestaan ja lukea muoden juttuja&kokemuksia!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s